Çeçen mucitten devrim niteliğinde bir icat

Çeçen mucit ülkeyi enerji bağımlılığından kurtaracak.

57 yaşındaki Caharkaleli mucit Musa Alisultanov, Çeçenya’yı enerji bağımlılığından kurtarabileceğini iddia ediyor. Alisultanov halihazırda bir kaç patente sahip bir mucit. Son icadının ise Çeçenya ve tüm Rusya için çok önemli olduğunu düşünüyor. Bu icadı kendi kendine elektrik üreterek bu elektriğin kullanımına imkan sağlıyor. Musa bu icadına kısaca “motor” diyor.

Çevre dostu

İcadını görmeye gittiğimiz Musa, çalışma masasının üzerine 6 cihaz koyuyor. Bunlar iki tane akü, iki tane şarj cihazı, bir konvertisör ve bir stabilizatör. Aküyü çalıştırarak sisteme elektrik akımı veriyor. Akım konvertisör yardımıyla şarjlar üzerinden otomatik stabilizatöre geçiyor. Akım sürekliliğe kavuşuyor. İzole edilmiş bu sistem kendi kendine yetiyor ve sürekli bir elektrik veriyor. Sonra Musa, elektriği priz ve anahtarı olan bir panele veriliyor. Bu panel bir metreküp hacminde bir kutu aslında ve taşınabilir. Musa sistemi çalıştırıyor ve paneldeki cihaz 220 voltu gösteriyor. Sonra taşlama tezgahını prize takıyor ve metal işlemeye başlıyor.

Çeçen Kulibin’e göre, “Bu sistem yardımıyla hiçbir harcama yapmadan evlere, köylere, şehirlere, yani tüm ülkeye elektrik enerjisi sağlamak mümkün. Kara, hava ve deniz taşıtlarını çevre dostu araçlar haline getirmek mümkün.” Ayrıca ona göre, icat Newton ve Pisagor’un ortaya koyduğu bazı yer çekimi ve sürtünme kanunlarını ihlal ediyor ama sistem işe yarıyor! Ona göre, bu mini elektrik santrali ülkeyi petroş ve gaz kullanma gerekliliğinden ve HES’lere harcanan milyarlarca rubleden kurtaracak. Tüm ısı ve enerji sistemlerinde devrim yaratacak. Bu icatla uçaklar, otomobiller ve gemiler çevreyi kirletmeden hareket edecek.

Alisultanov icadını önce kendi evinde denedi. Klima, buzdolabı, televizyon, bilgisayar; tüm elektrikli cihazlara enerji sağlamak için sadece beş kilovat yetiyor. Alisultanov icadı için, “Artık insanlar merkezi elektriğe ve ısıtmaya muhtaç olmayacak ve doğa rahat bir nefes alabilecek” diyor.

Hava ile çalışan motor

Alisultanov’un ilk mesleği- tiyatro ve sinema rejisörlüğü. 1984’de Krasnodar Kültür ve Sanat Enstitüsü’nü bitiren Alisultanov 20 yıl önce teknik alana adım atarak hayatını kökten değiştirdi. Musa bu değişimi gördüğü bir rüyaya bağlıyor. Rüyasında havayla çalışan motor görmüş ve bu tasarıma hasta olmuş. Onun icatları ilk defa 2011’de, Çeçenya’da, yerel televizyonlarda gösterildi. Testlere Devlet Oto Müfettişliği temsilcileri, yabancı uzmanlar ve gazeteciler katıldı. Ama onların tepkisi merak ve şaşkınlıktan ileri gitmedi. Yine de motorun yakıt yerine sadece basınçlı hava kullandığına ikna oldular. Depo yerine sadece bir oksijen tüpü vardı. Gaz tüpten tümüyle çıkarılmış, yerine basınçlı normal hava pompalanmıştı. Bu sistem motoru çalıştırıyordu. Musa daha sonra verimliliği arttırmak için motorun piston sisteminde bazı değişiklikler yaptı. İcadın revize edilmiş şeklini mobilet markası Muravey’de denediler. Mobilet, dolu tüple asfaltta bir kilometre gitti ve tüpteki basınçta değişiklik olmadı.

2_7535ffccMusa, bu icadı için, “alt seviyedeki insanlar böyle bir motoru almak istiyor ama durumları olmadığı için alamıyorlar. İş çevreleri ise hemen kâr elde etmek istiyor. Tekelciler ise bu icadın motorlara uygulanmasına tümüyle karşılar. Çünkü bu icat onları kârlarından mahrum ediyor” diyor.

İcadından dolayı Alisultanov az kalsın hayatından oluyordu. Üç yıl önce akşam işten evine dönerken, aracı silahlı kişilerce durduruldu, onu araçtan indirdiler ve çizimlerini istediler. Hesaplamaların olduğu bazı kağıtları buldular ve onları aldılar. Alisultanov’u ise ciddi şekilde dövdüler. Alisultanov bu kişilerin yanlış çizimleri almasının sevindirici olduğunu söylüyor.

Musa, “Saldırı emrini kim verdi bilmiyorum, gerçekten bilmiyorum ve bilmek de istemiyorum. Bilim adamlarının ardına kodamanların katiller gönderdiği ve birçoğunun öldürüldüğü sır değil. Bu bütün dünyada oluyor. Ama ben pes etmeyi düşünmüyorum. Umuyorum ki, benim ‘motor’ bir zaman gelecek ve kullanılacak. Önemli olan, onu şu anda bir çok sayıda insan biliyor ve tüm belgeler güvenli bir yerde korunuyor” diyor.

Patlamayan lastikler

Mucit Çeçenya’ya 2008’de döndü. Bundan önce on beş yıl Türkiye’de yaşadı. Savaştan önce ise ailesi ile Gudermes’ten ayrıldı. İstanbul ve Ankara’da yaşarken üç patent aldı. Alisultanov’un her icadının bir hikayesi var:

3_9451d823“Gudermes’te yaşarken Almanya’dan misafirlerim geldi. Dolaşmak için dağa gittik ve karda mahsur kaldık. Benzin bitinceye kadar tüm gece araçta ısındık. Ertesi gün bizi kar altından kurtardılar. İşte o zaman kendime her zeminde giden tekerler ve benzinsiz çalışan bir motor yapacağım diye söz verdim” diyor.

Hava ile çalışan motoru, söylediğimiz gibi Musa rüyasında görmüş.

İcat ettiği tekerlekleri ise şöyle anlatıyor:

– Kullanılmış bir lastiği alıyorum ve kendi sırrım olan özel bir teknoloji uyguluyorum. Daha sonra tekerleğin dış lastiğinden üst koruyucuyu kesiyorum ve ilkine birleştiriyorum. Lastik böylece çift katmanlı oluyor.

Eski tekerleklerin kullanılması çevre için de yararlı. Tekerleğin dayanıklılığını arttırıyorum. İcat ettiğim tekerlek sert ve sivri şeylerin üzerine geldiğinde lastik yaylanıyor ve delinme olmuyor. Bunun dışında gürültü seviyesi de çok az. Bu da otomobili kullanmayı kolaylaştırıyor. Bunun dışında tekerleğin değiştirilmesi de çok kolay. Tekerleği tamamen çıkarmadan, sadece dış tekerliği değiştirmek yeterli.

Başkan ve baş

Musa, Türkiye’de icadının patentini beş yıl alamadı. Dev otomobil üreticileri patentin alınmasına engel oldu. Ama nihayetinde Alisultanov’a belgesi Ankara’da takdim edildi. Türkiye televizyon kanallarında icadı gösterildi. Musa bu olayla ilgili, “Akşam beni televizyonda gösterdiler, sabahsa ailemle İstanbul Boğazı’ndan geçerken tek bir gemide bile artık lastiklerin olmadığını gördük. Eski lastiklerin genellikle geminin yanına, çarpmayo hafifletmek için bağlandığını gördük” diyerek gülüyor.

Musa Çeçenya’ya ülke yönetiminin davetiyle döndü. Caharkale’de “Çeçenya Malı markasıyla araç lastiği üreyecek bir fabrika sözü verildi. Ama bu vaat sadece sözde kaldı.

Musa, “Kadirov’la bugüne kadar hala görüşmedim, izin vermiyorlar. Ona ulaşmak mümkün değil! Artık denemeyi bıraktım. Ne olacak… O bir ülkenin başı benimse sadece bir başım var” diyor. Musa, kendi arabasının tekerleklerini, icadı olan tekerlekleri ile değiştirmiş. Tekerlekler 137 bin kilometreden sonra hala yepyeni duruyor. Bu tekerleri arkadaşları ve tanıdıklarına da hediye etmiş.

Mini elektrik santrali

Şimdi, Caharkale Şirketi (GUP), bu başarılı mucide çok da büyük olmayan atölyesini açtı. Alisultanov burada elektrik santralinin seri üretimini gerçekleştirmeyi istiyor. GUP uzmanları ona boş zamanlarında ücretsiz olarak yardımcı oluyorlar.

4_1eb65894Tornacı Şeyh Ahmet Edilhanov, İbragim Camarzayev ve Misirpaşa İdrisov, “Eğer Musa’nın hayal ettiği şey gerçekleşirse kendi evimize de bu mekanizmadan kuracağız” açıklamasında bulundu. İşçi Alaudin Şerudiyev’e göre ise Alisultanov’un icadı çok faydalı:

– Eğer Musa’nın vaat ettiği gerçekleşirse, insanlar elektriği çok ucuza kullanabilecek.

Mucit cihazı kendisine yardım eden herkese hediye etmeyi düşünüyor. Bu arada, geçenlerde Astrahan bölgesinden ilk sipariş geldi. Kalmık’tan cihazı almak isteyen birkaç çoban geldi.

Alisultanıv Çeçenya’nın elektrik talebini karşılamakla ilgili planlarını şu şekilde anlattı:

– Çeçenya’da 418 köy var. Her köyden mini elektrik santralini çalıştırmak için iki kişi istihdam edilse, bu yaklaşık bin kişi demek. Her aile bu operatörlere sadece 100 ruble öder. Çeçenya bu şekilde, şu anda Dağıstan, Stavropol ve İnguşetya’dan elektrik almayı bırakır ve bu konuda bağımsız bir hale gelir. Araçlara ise 220 voltluk bir motor koymak yeterli gelir ve benzine ihtiyaç kalmaz. Elbette enerji, petrol ve gaz devleri bu icattan hoşnut olmayacak ve engel olmaya çalışacaklardır.

Mini elektrik santrali şu anda yaklaşık 40 kilogram. Gelecekte ağırlık ve hacminin azaltılması planlanıyor.

Kaynak: rg.ru

Foto: Musa Sadulayev

Tercüme: Ajans Kafkas