Aşuba: Duma beklentimizi karşılamadı

Moskova/Ajans Kafkas – Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın 13 Ekim’de Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması tavsiyesinde bulunan kararı Sohum’u tatmin etmedi. Abhazya Parlamentosu Başkanı Nugzar Aşuba, kararın beklentileri karşılamadığını belirtirken Rusya’nın Abhazya’yı Gürcistan’ın NATO üyeliğini engellemek için kart olarak kullanmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi.

Regnum ajansına konuşan Aşuba, Rusya’nın Abhazya’nın bağımsızlığını tanımaması halinde başka arayışlara girebileceklerini kaydetti.
İşte Aşuba’nın değerlendirmesi:

13 Mart’ta Duma’da yapılan oturumunun büyük bir gerginlik içinde geçtiği, milletvekillerinin düşüncelerini saklamadığı, ‘Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester’in tanınmasının kaçınılmaz olduğu’ yönünde bir izlenim oluştu. Siz sonuçtan yeterince hoşnut değilsiniz gibi görünüyor?

Kimseyi haklı çıkarmak veya kimse hakkında şikayette bulunmak istemiyorum. Beklentiler büyüktü, yüksek sesli açıklamalar sadece Duma’da ve Abhazya’da değil tüm Rusya topluluğundan duyuldu. Abhazya vatandaşının belirli bir hayal kırıklığı olabilir. Karar alan, oy kullanan insanlar tüm Ruslar tarafından seçilen insanlar. Şu durumda birçok Rusyalının böyle bir kararı anlayacağını düşünmüyorum. Gene de beklentiler başka idi ve en azından daha radikal düşüncelerin söylenmesi bekleniyordu.

Komünist Partisi’nden milletvekili Sergey Reşulski, Devlet Başkanı ve hükümetine yönelik yayınlanan mesaja ‘tanınmamış cumhuriyetlerin tanınması meselesinin geciktirilmeden incelenmesi’ önerisinin eklenmesi teklifinde bulundu ancak Duma desteklemedi.

Bence böyle düşüncen sadece Komünist Partisi değildi. Eğer Birleşik Rusya milletvekilleri dahil tüm milletvekillerine sorulacak olursa, büyük çoğunluğunun düşüncesinin alınan karardan farklı olduğu görülecektir. Bir vatandaş olarak bu tür şeyler beni tatmin etmiyor. Bizler elbette Rusya’ya inanıyoruz, biz bir başkasına tanınmak için başvurmadık, çünkü bizler Abhazya’nın Rusya tarafından tanınmasının tüm problemlerimizi çözeceğini ve bundan çok hoşnut olacağımızı düşünüyoruz. Ama şu anda başka bir şey oldu. Tarih, cumhuriyetin bağımsızlık hakkını destekliyor. Biz Abhazlar ve orada yaşayan herkesin bağımsızlığımızın tanınması için daha ne yapmamız gerekiyor?

Kabul edilen kararnamede ‘Gürcistan’ın Abhazya veya Güney Osetya’ya silahlı saldırı durumunda veya Gürcistan’ın NATO’ya girişi konusunda herhangi bir adım atması durumunda Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayan Rusya vatandaşlarının korunması için tüm önlemlerin alınması gerekir ve Abhazya ile güney Osetya’nın egemenlik sürecinin hızlandırılması incelenebilir’ denildi. Kararnamenin müzakeresi esnasında Duma’nın BDT işleri komitesi başkanı Aleksey Ostrovski (Liberal Demokrat Partili) Nisan’da yapılacak NATO zirvesinde Gürcistan’ın NATO’ya girmesi başvurusunun desteklenmesi konusunun büyük ihtimalle görüşüleceğini söyledi. Bu, Rusya’yı tanınmamış ülkeleri tanımaya itebilir mi?

Ne kadar yuvarlak konuşursak konuşalım, yem olduğumuzu söylemek mümkün değil. Elbette büyük Rusya’nın menfaatleri, sadece Abhazya’da değil, tüm Transkafkasya’da, ve Rusya’nın etkisinin olması gerekiyor. Rusya mücadele etmeden Kafkasya ve Transkafkasya’yı veremez. Ve ben, Kafkasya ve Kafkasya dışı birçok ülkenin okyanus eğilimini çok anlamıyorum. Belki de onlar, ‘olmadığımız yer iyidir’ atasözünden hareket ediyorlardır. Şu durumda bizler ortaya çıkan durumun rehineleri durumuna düştük. Ortaya çıkan duruma bakalım. Görünen o ki, eğer Gürcistan NATO’ya girmemeye razı olursa Rusya Abhazya’ya başka şekilde, eğer Gürcistan NATO’ya girerse Abhazya’ya başka şekilde davranacak. Ama arada bir bize de sormak lazım. Düşüncelerimize saygı duyulmasını çok isterdim: Rusya ve Gürcistan arasındaki ilişkiler ne şekilde olursa olsun bizim onlarla ilgili ilişkilerimiz çoktan belli oldu. Biz Gürcistan ile aynı devlette yaşamayacağız, bu anlaşmazlığa 150 yıldan fazla bir süredir dahil değiliz.

Rusya ve diğer ülkelerin Abhazya’nın bağımsızlığını tanımadığını ve Gürcistan’ın NATO’ya girdiğini hayal edelim…

Gürcistan NATO’ya girerse bırakın NATO askerlerini Gürcistan’a yerleştirsin, Abhazya’ya değil. Ne yani NATO Abhazya’ya karşı savaşa mı kalkışacak? Abhazları mı yok edecek? Böyle bir şey olabilir mi? Abhazya tanınmış bir devlet olarak kalabilir, ama Gürcistan ile ve Gürcistan’da kesinlikle olmayacak. Bizler 15 yıldır kendi devletimizde yaşıyoruz ve eğer kendimizi savunmamız gerekirse, hem NATO’dan hem de Amerika’dan kendimizi koruyacağız. Bağımsızlığımız için adil mücadeleden korkmuyoruz. Bu konuda çok radikal düşünüyoruz.

Ortaya çıkan şu ki, şu anda Rusya Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıma-tanımama kartını oynuyor. Peki Abhazya oynanan kart olmamak için ne yapıyor?

Bunun için sayılı şeyler yapabiliriz. Rusya ve Abhazya’nın çıkarları aynı olduğunda halkımız mutlu yaşayacak. Çıkarlarımız aynı olmadığında ise, mutlu yaşamaya çalışacağız, Rusya ile ilişkilerimizi bozmayacağız, ama hoşnutsuzluğumuzu da dile getireceğiz. Biz Rusya’ya çoktan bağlandık ve elbette siyasetimizin yönünü değiştirmeyeceğiz. Ama eğer sürekli oyun oynanırsa, örneğin çeşitli politikalar, Rus ve Rusya halkını bunun dışında bırakıyorum, yürütülürse dünyanın başka ülkelerine de başvururuz. Örneğin BDT ülkelerine, Avrupa ülkelerine. Dünya iyi insansız değil. Ama Rusya tüm dünyanın yerine geçebilir, aynı zamanda dünyanın diğer kalan bölümü bize karşı Rusya’nın yerine geçemez. Biz hiçbir zaman siyasi yönümüzü değiştirmeyeceğiz. ÖZ/FT