Karaçay-Çerkes’in gazetecisi çok dertli

Çerkesk/Ajans Kafkas – Rusya’da gazeteciler gününün kutlandığı 13 Ocakta Karaçay-Çerkes medyası da kendi sorunlarını tartıştı. Önde gelen gazeteciler ülkede özgür gazetecilikten bahsedilemeyeceğini vurguladı.

Kasım 2008’de Çerkeslerin Kafkasya’da Çerkeslerin birleştirilmesi fikrinin dillendirildiği halk kongresini ekrana taşıdığı için görevine son verilen Çerkesk TV’nin eski müdürü İnal Gaşokov, ülkesinde medyanın özgür olmadığını ve internet dışında bağımsız medya bulunmadığını söyledi. Gaşokov, Çerkes halk kongresinden 16 dakikalık yayın yapan tek kanal olduklarını, bu yayından sonra sorunların başladığını ve televizyondan uzaklaştırıldığını anlattı. Karaçay-Çerkes Vestnik gazetesi yayın yönetmeni Soltan Nartokov da, ülkede ifade özgürlüğünün en alt seviyede olduğunu belirterek “Çeşitli klanların temsilcilerinin düşünceleri ile örtüşmeyen yazıların gazetelerde yayımlanma hakkı yok” diye yakındı. Nartokov baskı yoluyla belli kişi yada gruplar lehine yayınlar yapıldığını vurguladı.

Karaçay-Çerkes’in resmi yayın organı Deyn Respublika’yı dokuz yıldır yöneten İrina Myagkova ise hükümetin beş milli gazeteyi tek matbaada basma kararını eleştirdi. Hükümetin ağustosta kabul ettiği ‘Karaçay-Çerkes Yayınevi’ kurulmasıyla ilgili karara karşı çıktıklarını, bu konuda devlet başkanı ve başbakanla toplantılar yaptıklarını ama kararın geri alınmadığını belirten Myagkova “O zamandan beri devlet gazetelerinin çalışmasına engel olunmaması için çok şey yapıldı. 60’ıncı sayıda gazetecilerin bakış açılarını anlattığı bir grup yazıya yer verdik. Okuyucular da bizi destekledi ve gazeteleri tüzel kişi statüsünden mahrum bırakmaya gerek olmadığına dair düşüncelerini ortaya koydular” dedi. Hükümetin beş milli gazeteyi tek matbaada basma kararının parlamentodan destek görmemesi nedeniyle şimdilik askıda olduğunu anlatan Myagkova, “Eğer parlamento da Karaçay-Çerkes Yayınevi kurulmasıyla ilgili karar alırsa, aralarında milliler de olmak üzere beş gazetenin hukuki statüsü kalkacak. Bugün ülkede yayınlanan beş milli gazetenin başında gazetelerin hitap ettiği halkların temsilcileri var ve kendi yayınevlerinde basılıyor. Tek bir kişinin başkanlığında tek bir kurumda bunları birleştirmek iyi bir sonuç getirmez” diye konuştu.

Myagkova, ülkede gazetecilerin fiziki baskıya çok maruz kalmadığını ama yönetim ve yargı organlarının girişimleriyle çok fazla incitildiklerini de sözlerine ekledi. KU/ÖZ/FT