İstanbul/Ajans Kafkas – Türkiye’ye 21–25 Nisan 2007’de planlanmış ziyareti Türk Dışişleri’nin son dakika müdahalesiyle engellenmiş olan Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın diaspora ile buluşmasına yönelik yeni bir ziyaret planı gündemde.
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, Bagapş’ı Haziran 2009’de Türkiye’de ağırlamak üzere Dışişleri Bakanlığı nezdinde yeni bir girişimde bulundu. Komite Başkanı İrfan Argun, 13 Nisan’da Dışişleri Bakanı Ali Babacan’a bir mektup yazarak Bagapş’ı haziranın ikinci yarısında bir program çerçevesinde Türkiye’ye davet edecekleri bilgisini verip devlet kurumlarının da sürece katılmasını istedi.
Bagapş’ın daha önce ziyaretinin engellenmiş olmasının diasporada hayal kırıklığı oluşturduğunu hatırlatan Argun, mektubunda “Bagapş’ın Türkiye ziyareti önceki olumsuz tecrübelerin ışığında ve gelişmeler bağlamında büyük önem taşımaktadır. Gezi Türkiye’nin, özelde Abhazya genelde Kafkasya politikasının daha etkin, başarılı ve sağlıklı bir yapıya dönüştürebilmesinde bir adım, bir fırsat olarak görülmelidir. Devlet Başkanı ve heyeti Türkiye’deki kardeşleri tarafından gerektiği şekilde ağırlanacaktır” deyip ekledi:
“Beklentimiz devletimiz ve kurumlarının, önceki dönemde takındıkları tavırdan farklı bir tavır takınarak büyük bir fırsat olan bu geziye gerekli değeri vermesidir. Sayın Bagapş’ın gerçekleştireceği tüm temaslar, önceki girişimlerde olduğu gibi Türkiye–Abhazya ilişkilerini yeni ve istenilen boyuta taşımasını sağlamak, bölge barışı ve istikrarına katkıda bulunmak, adaletsizliğin diasporada oluşturduğu duyguyu silmek içindir.”
Türk dış politikasının Abhazya’yı görmezden gelen politikasını da eleştiren Argun, ağustostaki savaşın ardından Ankara’nın Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu gibi girişimlerle bölgede aktif politikaya yöneldiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
“Ne yazık ki Abhazya konusundaki eski tutumunu devam ettirmektedir. Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması konusunda takınılan çekingen tavrın ötesinde Abhazya ile ilişkilerin kurulmaması, doğrudan ulaşımın halen sağlanmamış olması ve diğer bir takım sınırlamaların ambargoya varan düzeyde devam ettirilmesi bizleri her geçen gün daha fazla rahatsız etmektedir.” FT