Soçi’de Afrika zirvesi

Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenen ilk Rusya-Afrika ekonomi zirvesinin Rusya ve Afrika ilişkilerini yeni düzeye taşıması bekleniyor.Organizasyonu yapan ROSSKONGRES’in paylaştığı bilgilere göre Afrika kıtasının 54 ülkesinden üst düzeyde katılım sağlanmış. Soçi zirvesine Rusya’nın iş dünyası da fazlasıyla ilgi duyuyor.

Rusya-Afrika Ekonomi Forumu çatısı altında yapılan siyasi zirveye bu kadar yoğun katılımın sağlanması Rusya’nın Afrika’da ilgi çeken bir devlet olduğu gerçeği de yansıtmakta. Rus lideri Putin zirve açılışında yaptığı konuşmada Afrika ülkelerine 22 milyar dolarlık borçları sildiğini duyurdu ve kısa dönemde Rusya ve Afrika arasında son bir yılda 22 milyar dolar olan ticari hacmi ikiye katlamak istediklerinin de altını çizdi.Bu hedefe ulaşmak için Rusya-Afrika Ekonomi Forumuna katılım sağlayan rus şirketlerin başında silah ihracatçısı ROSOBORONPROM, ROSATOM gibi dev şirketler vardı. Bu şirketlerin burada bulunması aslında Rusya’nın bölgeyle ilgili ciddi planların olduğu kanıtı dır.

Rusya’nın demiryolları da geniş bir şekilde temsil ediliyor zirvede. Hatta ilk gün TRANSMASHHOLDİNG şirketi Mısır’ın Devlet demiryollarına 1300 vagon satışı için anlaşma yaptı. Ayrıca Rusya’nın helikopter üreticisi zirvenin fuar alanında ürün sergilemekteydi.Gıda üreticilerden ayçiçek yağı üreticilerin de geniş katılımı sağlandığı gözden kaçmıyordu.

Sağlık sektöründe üretici şirketlerin de standları yoğun ilgi görmekteydi.Rusya Afrika’ya geniş çaplı giriş yapmak için ilk adımı yapmış bulunuyor. Soçi zirvesinde açılan standları incelediğimizde Rusya’nın Afrika’da Çin, Fransa, ABD gibi bu bölgede var olan devletlerle sıkı rekabete girmeye hazır olduğu anlamak mümkün. Bu rekabette kim kazanacak şimdilik belli değil, belki de Rusya kendi pazar payını artırarak az rekabetle diğerlerden boş olan alanları dolduracak.

Afrika ülkeleri için Rusya gibi pazar açılmış olacağı da kesin. Zirveye katılan Mısır daha önce terör olaylardan dolayı kapanmış olan Rusya-Mısır turist akışını açmak için çabalıyor. Kenya’lı üreticileri kakao ve kahve ürünleri sergileyerek yeni alıcı aramakta. Yine zirvede konuşulan konular arasında yer altı zenginliklerin arama çalışmaları ve ortak çıkarılması da var. Böylece Rusya daha düne kadar Avrupa ve ABD pazarına enerji satmakla yetinmekten vazgeçmiş ve kendi ekonomisini enerji kaynaklarına bağlılıktan kurtarmak için adımları atıyor.

Afrika’ya özellikle gıda ürünleri satmak için uğraşan Rusya artık dünyanın petrol istasyonu olmaktan çıkıp Türkiye, Çin ve Hindistan gibi üretici olmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için içerde hızla bir çok reform gerçekleştiren Rusya, ihracat yapmak için de yeni pazarlar arıyor. Soçi zirvesi de bu hususa hizmet edecek.