Maksim Şevçenko’ya göre, 5-10 bin Suriyeli Çerkes Adıgey, Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar ve Krasnodar Kray’da yer bulabilir.
Rusya Devlet Başkanlığı İnsan Hakları ve Sivil Toplum Konseyi (SPÇ), Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Suriyeli mültecilere yeşil ışık yakması için başvuruda bulunacak. SPÇ üyesi Maksim Şevçenko, “İzvestiya” gazetesine konuyla ilgili açıklamada bulundu. Başvuru mektubu, kısa bir süre içinde Konsey tarafından onaylanacak ve devlet başkanına gönderilecek. Şevçenko, önceliği, XIX. yüzyıl sonunda Kafkasya’dan hicret eden Suriyeli Çerkeslere vereceklerini söyledi.
Şevçenko, mültecilerin birçok problemle karşılaştığını söyledi. Ona göre, Rusya’nın mülteciler için verdiği kontenjan yeterli değil. Güvenlik organları mültecileri potansiyel tehdit olarak görüyor.
Şevçenko, açıklamasında, “Ekstremizmle mücadele merkezi, mültecilerin tehdit oluşturacağını düşünüyor. Göç etmek çok zor bir iş. Mültecileri kabul etmek için devlet başkanının siyasi iradesi gerekli” diyor.
Şevçenko, mülteci alımında önceliğin Çerkeslere verilmesi gerektiğini düşünüyor. Çünkü bu coğrafya onların asli yurdu.
Şevçenko, “Bu insanlar Kafkasya halkıdır. Yalnızca birçoğu XIX. yüzyıl sonunda Kafkasya’da yaşanan savaşlardan dolayı gitmek zorunda kalmıştır. Onlar bizim yurttaşlarımız; Krasnodar Kray ve Adıgey’in yerli halkı. Eğer Rusya onların göç hakkını resmi olarak tanısaydı, Kafkasya savaşlarının kefaleti bir nebze olsun ödemiş olurdu” dedi.
Şevçenko, Suriye’de bulunan 80 bin Çerkes’ten 10 bininin ülkeye kabul edebileceğini düşünüyor.
Şevçenko, Kafkasya’da mültecilerin yerleşebileceği yeterli miktarda boş arazinin olduğu düşüncesinde. Şevçenko bu arazilere örnek olarak, Karaçay-Çerkes’te, Kabardey-Balkar’da, Adogey’de ve Krasnodar Kray’da bulunan Adıgelerin topraklarını gösteriyor.
Şevçenko’ya göre, Suriyeli Çerkesler genel olarak köylü nüfus. Bu sebeple Kafkasya’da da köylerde yaşayacaklar ve başkentte bir yığılma olmayacak.
BDT Ülkeleri Enstitüsü Kafkasya Bölüm Başkanı Vladimir Evseyev, SPÇ üyesinin mülteciler hakkındaki düşüncelerinin çok da doğru olmadığı görüşünde.
Evseyev, İzvestiya’ya yaptığı açıklamada, “Mültecilerin arasında radikal düşünceli cihatçıların olmadığını kim garanti edebilir?” diye soruyor.
Evseyev, ayrıca, Suriyeli Çerkeslerin Kafkasya’ya uyum sağlayabileceğini de düşünmüyor.
Evseyev, “Artık onları Rusya’ya bağlayan hiçbir şey kalmamıştır. Çoktan koptular ve dil problemi adaptasyonlarında büyük bir engel” dedi. Evseyev Suriyeli mülteciler için daha ilgi çeken yerin Almanya ve Avusturya olduğunu söyledi.
Rusya Federasyonu Sivil Meclisi Kamu Diplomasisi ve Yurtdışı Vatandaşları Destekleme Komisyonu Başkanı Elena Sutormina, Suriyeli mültecilerin kabulünde devlet başkanlığı direktifine gereksinim olmadığını düşünüyor.
Sutormina, “Bizim ‘mülteciler’ kanunumuz var ve bu kanun geçerlidir, hiçbir kısıtlama yoktur. Sınırların açılması gibi özel eylemlere gerek yoktur bu sebeple” diyor.
Orta Doğu’daki savaş, çok sayıda kişinin kurtuluşu Avrupa’da aramasında sebep oluyor. Her türlü yolu izleyerek oraya gitmeye çalışıyorlar. 2015 başından beri Avrupa Birliği ülkelerine yaklaşık 350 bin göçmen geldi. Göçmenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Avrupa Komisyonu, göç krizinin İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan krizlerin en büyüğü olduğunu açıkladı. Cuma günü, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Avrupa Birliği ülkelerinden, ülke başına en az iki yüz bin mülteci almalarını istedi.
Federal Göç Hizmeti Başkanı Konstantin Romodanovski, Rusya’nın Suriye ve Libya’dan gelen mültecileri, herhangi bir suça bulaşmamış olmak kaydıyla kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı. Mültecilerin Rusya’ya neredeyse hiç ilgi duymadığını belirten Romodanovski, 2015’in başından beri yalnızca 182 Suriyelinin Rusya üzerinden Avrupa’ya geçtiğini açıkladı.
Romodanovski, mültecilik için başvuranların başvurularının incelendiğini fakat kendi fikrine göre, mülteciler için Avrupa’nın Rusya’dan daha uygun olduğunu söyledi.