“Medet Önlü cinayeti azmettiricisi krallar gibi yaşıyor”

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Türkiye Fahri Konsolosu Medet Önlü’nün, Mayıs 2013’te öldürülmesiyle ilgili 9 kişinin yargılandığı davada, cinayetin azmettiricisi olduğu bildirilen Rızvan Ezbulatov’un 1994-1997 arasında Bayrampaşa Cezaevinde başka bir adla kalıp kalmadığının araştırılması kararlaştırıldı.

Önlü’nün tanık olarak dinlenen kardeşi, “Ezbulatov’un Çeçenistan’da krallar gibi yaşadığı duyumum var” dedi.

Medet Önlü’nün, Mayıs 2013’te öldürülmesiyle ilgili, 1’i Rus uyruklu 9 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Murat Aluç, tutuksuz sanık İbrahim Şimşek, Önlü’nün eşi, çocukları ve yeğeni ile tarafların avukatları katıldı.

İddianamede Önlü’nün katil zanlısı Aluç ile “azmettirici” Rızvan Ezbulatov’u tanıştırarak, adam öldürmeye yardımla suçlanan sanık Mehmet Akif Cömert ile Silivri Cezaevinden görüntülü sistem üzerinden bağlantı kuruldu.

Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan söz alarak, davanın basit bir dava olmadığını, siyasi nedenleri bulunduğunu ifade etti. Doğan, Önlü’nün Çeçenistan ve Türkiye’deki Çeçenler konusundaki çalışmalarına ilişkin bir grup yazıyı, mahkeme dosyasına sundu.

Sanıklardan Ömer Peltek’in yakalanması için kolluğun daha fazla çaba sarf etmesi konusunda müzekkere yazılmasını isteyen Doğan, “azmettirici” Ezbulatov’un 1994-1997 arasında Bayrampaşa Cezaevinde kaldığını öğrendiklerini anlattı.

Doğan, “O dönemde Bayrampaşa’da kalan Ukrayna ve Rusya uyruklular arasında Ezbulatov’un bulunup bulunmadığının araştırılmasını istiyoruz. Ezbulatov, başka bir isimle de kalmış olabilir. Bu yüzden pasaportundaki fotoğraf da kullanılsın” dedi.

Ezbulatov Çeçenistan’da

Duruşmada daha sonra Medet Önlü’nün kardeşi Ali Önlü “tanık” olarak dinlendi.

Kardeşinin Çeçenistan ve Çeçenler için çalıştığını ifade eden Ali Önlü, Çeçenistan savaşı bittikten sonra kardeşinin “satın alınmaya” çalışıldığını, bunun için birkaç heyetin geldiğini, “3-5 milyon” önerildiğini kaydetti.

Kardeşinin bunu kabul etmemesi üzerine tehditler almaya başladığını belirten Ali Önlü, “Çeçenistan’ın bağımsızlığı için dergi çıkardı. Türkiye’deki Çeçen mülteciler için evler ayarladı. Çeçen öğrencilere burs verdi. Bunlar, bazıları için tehdit algısı oluşturdu. Birkaç ortamda, Çeçenistan’dan gelen 3-4 kişinin tehdit ettiğini biliyorum. Tehdit edilmesinin gerekçesi, şu andaki Çeçenistan yönetiminin yanında durmamasıdır” ifadesini kullandı.

Çeçenistan’dan birçok kişinin Suriye ve Irak’a savaşmaya gittiğini, kardeşinin buna karşı çıkarak, “Bizim davamız, Çeçenistan’ın bağımsızlık davasıdır. Eğer savaşacaksanız, orada savaşın” dediğini anlatan Ali Önlü, “Bir arkadaşım, kardeşimi istihbarata çağırarak, kendisinden Suriye’ye giden Çeçenleri organize etmesini istediklerini söyledi. Ama Medet öyle bir şey yapmadı” diye konuştu.

Ali Önlü, kendisine bunu nakleden kişiyi sonraki celse dinletebileceklerini bildirdi.

“Ezbulatov’un Çeçenistan’da krallar gibi yaşadığını duyduğunu” belirten Ali Önlü, “Ezbulatov’u görenler olduğunu” ifade etti.

Yaşasaydı Suriye’de bu kadar Çeçen görülmezdi

Medet Önlü’nün eşi Leyla Önlü de son yıllardaki olayların analiz edilmesi durumunda eşinin neden öldürüldüğünün ortaya çıkacağını vurgulayarak, “Son karışıklıklar nedeniyle birileri Medet Önlü’nün ipini çekti. Yaşasaydı Suriye’de bu kadar Çeçen görülmezdi” dedi.

Sanık Cömert, “Ben Türklerin bağımsızlığını savunan biriyim. Böyle bir cinayete karışmak benim dünya görüşüme ters” ifadesini kullandı.

Hakkında yakalama kararı bulunan sanık Ömer Peltek’in avukatı Metin Çalışkan, müvekkili ile temas kuramadığını, ancak ağabeyinin kendisine telefonla ulaşarak, “Ömer Peltek’in cinayetle ilgisi olmadığı” yönünde tanıklık yapmak istediğini kaydetti.

Mahkeme heyeti, hakkında yakalama kararı bulunan Ezbulatov ve Peltek’in yakalanmasının beklenmesine, tutuklu sanıklar Aluç ve Cömert’in tutukluluklarının devamına karar verdi.

Mahkeme, Önlü ailesinin avukatının talebi doğrultusunda, fotoğrafı da kullanılarak, Adalet Bakanlığına, Bayrampaşa Cezaevindeki Rus ve Ukraynalılar arasında, 1994-1997 arasında Ezbulatov’un kalıp kalmadığının araştırılmasını, kaldıysa adının sorulmasına karar verirken, Peltek’in kardeşinin ifadesinin alınması için Bodrum Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılmasını karar altına aldı.

Peltek’in fotoğraflarının Emniyet birimlerine dağıtılması suretiyle sıkı şekilde aranması için müzekkere gönderilmesini de kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

İddianame

İddianamede, Aluç hakkında, Önlü’yü tasarlayarak öldürmek suçundan “ağırlaştırılmış müebbet”, ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapis isteniyor.

Ezbulatov’un Aluç’u cinayete azmettirmek suçundan “ağırlaştırılmış müebbet” ile ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapsinin talep edildiği iddianamede, sanıklardan Peltek, Cömert ve İbrahim Şimşek’in “cinayete yardım” suçundan 20’şer yıla, Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya’nın “suçluyu kayırmak” suçundan 6 yıl 3’er aya kadar mahkumiyetleri talep ediliyor.

Sanık Aluç, ilk celseki savunmasında “Medet Önlü’yü ben öldürdüm” demiş, cinayeti Ezbulatov’un azmettirmesiyle ve verdiği tabancayla işlediğini öne sürmüştü.

İddianamede Ezbulatov’un, cinayetten sonra havayoluyla İstanbul’dan Moskova’ya hareket ettiği belirtiliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı