Kuznetsov: Krize minnettar olmalıyız
Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya İşleri Bakanı Lev Kuznetsov, bölgenin yeni ekonomik kalkınma modelini İnterfaks’a anlattı.
Lev Kuznetsov, altı aydan uzun bir süredir Kafkasya Bakanlığı görevindesiniz. Post-Sovyet dönemde oluştuğu üzere, zengin kaynaklara sahip bu bölge sübvanse edilen bölge olarak algılanıyor. Kuzey Kafkasya’dan gerçekten hissedilir bir büyüme bekleyebilir miyiz? Eğer cevap evet ise, şu anki kriz şartlarında bu büyüme nasıl mümkün olacak?
Kafkasya’ya yeni bir alan açtığı ve kendi imkanlarını açığa çıkarmaya ittiği için krize minnettar olmamız gerektiğini düşünüyorum. Çok net söyleyebilirim ki, bugün bölge artık ümit vaat eden bir kaç alanda birden yenilikçi teknolojilerin müşterisi haline geliyor. Aslında, Rusya Kafkasya’sının bugün üç temel sıçrama noktası var: tarım ekonomisi, sanayi ve kaplıca turizmi.
Bu alanlarda ithal ikameci gelişim programları için sağlam bir temel atıldı bile, üstelik yenilikçi teknolojilerle. Sanıyoruz yeni ekonomik şartlarda ithal ikamesi, genel olarak tüm Rusya’nın özellikle de Kuzey Kafkasya Federal Bölgesinin dinamosu olacak. Kuşkusuz, devlet desteği gerekli. İthal ikameci projeler için Kafkasya üç yılda 10 milyar ruble alacak. Para, Tarım Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı aracılığıyla doğrudan sübvansiyon ve uzun vadeli kredi olarak verilecek. Asıl mesele bu parayı kimin alacağı.
Devlet desteğine talip olanların seçiminde kriterler neler?
Rekabetçi ürün ve teknoloji üretebilecek kuruluşlar ve tarım çiftliklerini seçeceğiz. “Rus malı” ifadesi bugün hala olumsuz bir çağrışıma sahip. Görevimiz bu imajı tersine çevirmek, Rus malının dünya standartlarına yakınlaşmasını sağlamak, ki bu ihracatı arttıracak. Bu süreçte Kafkasya’nın kendisini bulmasına yardımcı olmalıyız. Belki de bir kaç yıl sonra bu bölge Rusya’yı besleyecek. Belki sadece Rusya’yı da değil. Bunu karşılayabilecek her türlü kaynağa sahip.
Birinci “sıçrama noktası” dediğiniz tarım çiftliklerinden mi söz ediyorsunuz?
Kesinlikle! Kafkasya’nın iklimi elverişli, bugün buna yeni teknolojileri de ilave ediyoruz. Kafkasya’daki bir çok kuruluş ve çiftlik artık modernleşme eğiliminde kabul ediliyor. Kabardey-Balkar ve İnguşetya’da bahçecilik hamlesi var, Dağıstan kendi tarım ürünlerini üretiyor. Hepsi de yeni teknolojiler kullanılarak yapılıyor. Kuzey Osetya’da ise yüksek teknoloji ile tohumluk patates yetiştiriliyor. Bu da ithal ikamesine önemli bir katkı. Yeri gelmişken belirteyim, Rusya’da tohum meselesi kritik durumda. Örneğin sebze tohumlarında yaklaşık yüzde 90 ithal tohuma bağımlıyız. Bu tür çiftlikler ülke genelindeki çiftçiler için bir şans.
Hayvancılığa gelince, Kabardey-Balkar’da inkubasyon yumurtaları üretiliyor. Kuzey Osetya’da hayvan ıslah çalışmaları ve Montbeliard inek cinsinin adaptasyonu çalışmaları var. Bugün artık Rusya’nın diğer bölgelerine buzağılar satılmaya hazır. Aynı zamanda hindi yetiştiriciliğinde yenilikçi teknolojiler geliştirildi. Bu da bize ithalata bağımlılıktan kurtulma imkanı veriyor.
Sanayi’ye gelirsek, Kafkasya’dan ne beklenilebilir? Bu alanı ikinci “sıçrama noktası” olarak adlandırdınız.
Sanayide de aktif yenilikler var ve bunu doğrulayan örnekler çok. Şu anda, örneğin Karaçay-Çerkes’de modern teknolojiler kullanılarak yün ve iplik üretimi yapacak fabrikanın inşaatı tamamlanıyor. Dağıstan’da günlük ve özel amaçlı ürünler üretiliyor. Örneğin, dağlık araziler için ot biçme makineleri. Yine orada çok amaçlı küçük uçaklar için parçalar üretiliyor. Kabardey-Balkar dijital röntgen cihazları üretiyor. Bu cihazlar Rusya’nın 100’den fazla bölgesine ulaştırıldı. Çeçenya Cumhuriyeti kompozit raflar için hızlı monte edilen destekler üretecek bir fabrika inşa etmeyi düşünüyor.
Bilgi teknolojileri ne durumda?
Bildiğiniz gibi bir yıl önce Kuzey Osetya’da ilk Kuzey Kafkasya BT Park “Alanya” açıldı. Yazılım geliştirme, yazılım ve donanım sistemleri ve otomasyon sistemlerinin uygulanması üzerinde çalışan bir iş inkübatörü kuruldu. Uzmanlar, çalışmalarının bazılarının potansiyelli olduğunu düşünüyor.
Üçüncü “sıçrama noktası”, dinlenme ve kaplıca turizmi hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Bence, Kuzey Kafkasya turizm kümesi bugün yatırım için en cazip alan. Turizm sektörü de ithal ikamesinin çok önemli bir bölümü. Kafkasya kaplıcalarının potansiyelinin Rusya’da başka bir yerde olmadığını söylersem sanırım yanılmış olmam. Bu, kesinlikle büyük zenginlik. Şu anda inşaatın temel alanları Arhız ve Elbrus bölgeleri. Bu yıl Elbrus için dönüm noktası olacak. Altyapı idaresi, Kuzey Kafkasya Turizm şirketine geçecek ve kayak altyapısının gelişimine bir milyar ruble yatırım yapılacak. Kabardey-Balkar artık yenilenme sürecini yaşıyor. Bu kayak sezonuna yolları genişlettiler ve iyileştirdiler, yamaçlardaki güvenliği güçlendirdiler.
Bu çalışmaların etkili olduğunu düşünüyor musunuz?
Rakamlar ‘evet’ diyor. Turist sayısı arttı: 2015 başında yaklaşık 70 bin. Bu sayı 2014 yılındaki toplam turist sayısının (135 bin) yarısı. Eminim ki, bir diğer büyük proje olan Mineralnıye Vodi de turistleri çekecek. Şu aşamada yıllık 800 bin kişi ağırlıyor. Bölgenin avantajları herkes tarafından biliniyor: kaynaklar, şifalı çamurlar, iklim… Burada, şimdilik hala sağlık turizmi için Bohemya, Baden-Baden ve Macaristan’ı tercih eden turistleri çekmek için mücadele edeceğiz. Üstelik uygun fiyatla değil kaliteyle kazanmayı düşünüyoruz. Bu projeye Avrupa’da ilgi duydu. Geçen hafta, yatırım perspektifini incelemek üzere Kavminvod’a, tatil ve kaplıca yerleri hakkında bilgi edinmek üzere ziyarette bulunan Macar danışmanlık şirketi ‘Batorfi’ temsilcileri ile görüştüm. Bugün en önemli görevimiz, mevcut altyapımızı modernize etmektir.
İfade etmiş olduğunuz üç temel alan dışında Kafkasya’da başka hangi kalkınma dinamiklerinden söz edebiliriz?
İthal ikamesi oldukça önemli, üç büyüme noktasına yön veriyor. Bir diğer dinamik eğitim. Çünkü eğitim kadro demek, kadro yenilik demek, yenilik ise gelişme demektir. Üçüncüsü özel sektörün, öncelikli olarak da küçük ve orta çaplı girişimciliğin desteklenmesidir.
Son soru: Kafkasya’nın yatırım potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bölgeye yatırım için güven göstergesi geçen yıla göre yüzde 10 arttı. Kafkasya’nın imajı değişiyor. Problemli bölgeden aşama aşama cazibeli bölgeye dönüşüyor. Evet, bölgenin problemleri var, ama bizim görevimiz gerçek işlerle ona yönelik yaklaşımı kökünden değiştirmektir. Şu durumda aslında imaj hakkında değil, sonuca dayalı rasyonel şeyler hakkında konuşmak daha doğru. Kim bilir, belki beş yıl sonra Kafkasya ekonomi modelini Rusya’nın diğer cumhuriyetlerine ve hatta yabancı ülkelere yerlere yayılmasından söz edebileceğiz.
Kaynak: İnterfax
Çeviri: Ajans Kafkas