Tengiz Tarba ile Abhazya’da doğa sporları ve kış turizmi üzerine
“Dağlık Abhazya” projesinin sahibi Tengiz Tarba, Sputnik’e Abhazya’da kış dağcılık turizminin gelişimini anlattı. Tarba, kış turizmi için gerekenleri ve Abhazya dağlarında yapılabilecek ekstrem sporlar hakkında konuştu.
“Dağlık Abhazya/Mevsimler” projesi, uygulamada çok tecrübe kazandı. Bize, Abhazya dağlarında, kış turizminin gelişimiyle alakalı neler söyleyebilirsiniz?
Bizler henüz daha ilk adımları atıyoruz. En çok ihtiyaç duyduğumuz şey tecrübe kazanmaktı. Auadhara vadisinde çok şey değişti. Bugün kış döneminde profesyonel dağcıların kullanabileceği pansiyonlarımız var. Bu dağlarda, profesyonel dağcıların sayısı her geçen gün artıyor. Sporcular, çığla mücadele üzerine çalışan lavinşikler, Krasnaya Polyana’dan rehberler… Onlar diyor ki, ‘Keşfetmeye geldik’.
Geçen yıl, temel hedefimiz, reklam yapmak ve medyada yer alabilmekti. Bizim ana başarımız, altı buçuk milyon insanı bilgilendirmek oldu. Ve çok güzel tecrübeler kazandık. Abhazya’da kış turizminin gelişebileceği alanları aradık ve bulduk.
Şimdi bizim için ilk adım, özellikle Auadhara’da, kayak yollarını geliştirmek. Umuyorum ki, yakında Tkuarçal ve Gagra bölgeleri de bu konuyla ilgili gündemde olacak. Oralarda da bu tür imkanlar mevcut. Gerçi, orada Auadhara’dan farklı olarak paletli kar aracı da gerekli olacak.
Bizim işimizde, güvenlik çok önemli. Şu anda Abhazya’da, kış turizmi ve bu sporlar sadece profesyoneller için, o da rehberler eşliğinde olmak kaydıyla mümkün. Dağlarda yaz tehlikelidir. Kış ise on kat daha tehlikelidir. Örneğin çığ tehlikesi vardır. Normal kayak merkezlerinde birkaç yıldır kayan kişinin bile Abhazya dağlarına kılavuzsuz çıkması yasaktır.
Kış döneminde yapılacak dağ turizminin gelişeceği alanı belirlediniz. Belli ki bu alan ekstrem sporlar olacak. Gelecekte bu konuda ne yapmayı planlıyorsunuz?
Elimizden ne geliyorsa… Şu anda bizler keşif yaptığımızı söylüyoruz. Mesela, insanlar geliyorlar, bir yöne gidiyorlar, geçemiyorlar, bir yerde geçebiliyorlar ama sonuna kadar değil. Örneğin, bizler Mza gölüne kadar gittik, Mza gölünden Atsetuk’a gidişte iyi bir kayak yolu var. Bu yol prensipte tavsiye ettiğimiz yol. Bizler orayı geçen yıl oluşturduk. Aynı zamanda, Çha geçidine tırmanılacak olursa oradan da Agura yolundaki göle tırmanmak da mümkün. Burası da bizim geçtiğimiz ve geçilebileceğini söyleyebileceğimiz bir yol. Bu şu demek, kar fırtınaları ve rüzgar, bu yolları kapamıyor.
Şimdi benim Ocakta Acara zirvesine, Atsetuka’ya diğer taraftan tırmanmam, Mza gölüne tırmanmam, detaylı şekilde bir kayak rotası hazırlamam gerekiyor. Kayak, bu tür sporlara yeni başlayanlar için ilk adımdır.
Kayak yapmak için ne tür ekipmanların olması gerekiyor?
Eğer kurallara ciddi şekilde uyulacak olursa tüm ekipmanlar güvenlik için gereklidir. Bunlar çığ sırt çantası, çağrı cihazı, çığ küreği, özel geniş kayaklar, çizmeler, sopalar vs. Elbette bu çok ucuz bir takım değil. Bunun için kişi başına yaklaşık 150 bin ruble lazım. Ve elbette bu yollarda yalnız kaymak kesinlikle yasak.
Eğer istekli bir grup turist toplandıysa, gezi için kılavuzu nasıl bulabilirler?
Şimdi buraya durumu anlamak için kılavuzlar geliyor. Her şey daha yeni başlıyor. Ama, geçen yıldan bu yana aldığımız yola bakılırsa, şu anda her şeyin yeni başladığını söylemek bile başarılı bir sonuç. Yani, 15 yıl veya 5 yıl sonra değil şimdi. Şu anda gelen profesyonellerin, Rusya’da tanınmış kayakçıların, dağlarımıza hayran kalması ve burada çok güzel rotaların olduğunu söylemesi çok hoşuma gidiyor. Onlar da, buradaki doğa hakkında benim gibi düşünüyor. Diyorlar ki, “Buraları olduğu gibi koruyun. Sizin benzersizliğiniz bu doğa”. Diğer kayak merkezleri ile rekabette bu doğa bizim avantajımız. Burada en ihtiyaç duyduğumuz şey, paletli bir kar aracı daha. Onun iki görevi olacak, kayak rotaları için yolları düzlemek ve kayakçıları römorkla Auadhara’dan Çha geçidine taşımak. Bu, yolun bir veya iki gün değil de bir saat sürmesi demek.
Biz, doğamıza zarar verecek bir teleferik inşa etmek istemiyoruz. Paletli kar aracı bu anlamda çok iyi bir alternatif.
Dağlarımızda özellikle ekstrem spor turizminin gelişimi için herhangi bir altyapı gerekiyor mu?
Bizim için en önemli şey, hayret verici güzellikleri olan dağlarımızdır. İnsanlar buraları ziyaret etmek istiyorlar ve bunun için risk almaya hazırlar. İlk etap için bizde her şey mükemmel. Ama ileride elbette çalışmalar yürütmek gerekiyor. Mesela başlangıç olarak, Auadhara’da bir meteoroloji istasyonu inşa etmek gerekiyor. Devlet için bu kalkınmadır, yaklaşık bir buçuk-iki milyon ruble lazım. Bu meteoroloji istasyonunda meteoroloji uzmanı, çığ uzmanı ve Acil Durumlar Bakanlığı çalışanları olmalı.
Burada hava durumunu bilmek oldukça önemli. İnsan siste kaybolabilir. Burada, özellikle hava meselesinde, herhangi bir yanlış, ölüm kalım meselesi demek. Bir kırık kayak sizi öldürebilir. Bilmek lazım ki, eğer kayakçının kayağı kırılırsa, onun kampa kadar gelmesi lazım. Kışın sis varken, ne aşağıyı görebilirsiniz ne de yukarıyı. Bundan dolayı meteoroloji uzmanları, çığ uzmanları çok önemli. Çığ uzmanları, bir bölgedeki çığ riskini belirleyebiliyorlar.
Bu tarz sporlar için başka gereken şeyler nedir?
Kayakçılık yapmak isteyenlerin, önce bizim onların kullanacakları güzergah üzerinden gitmemizi ve onlar için kalacakları evleri hazırlamamızı beklemeleri daha iyidir. İnsanlar, pansiyondan bir veya iki gece uzaklaşmak istiyorlarsa, onlara geceleyebilecekleri yerler gerekiyor. Auadhara bölgesinde çok sayıda barakamız var.
Gelecekte ve ekolojik açıdan tüm Abhazya’da bir kaç temel turizm noktasının oluşmuş olması çok iyi olur. Noktalardan biri Gagra bölgesinde olabilir, diğerleri de Psha ve Tkuarçal üzerinde olabilir.
Bir çok kişi, dağlarda insan sayısının artmasının doğaya zarar vermesinden endişeleniyor. Ekstrem sporlar ekoloji için ne kadar zararlı?
Biz burada, özellikle, ekolojiye zarar vermeyen spor dallarını geliştirmeyi görev belirledik. Bu sporların buralarda etkin olması, ekolojiye zarar veren diğer dalların ve bunları hizmet olarak sunmak isteyen büyük şirketlerin buralarda yer bulmasını zorlaştıracaktır.
Gelen ve kayağı ile kayıp giden kayakçı doğaya nasıl bir zarar verebilir? Böyle bir şey yok. Farz edelim ki, üç dört tane, çift paletli kar aracımız var. Onlar doğaya zarar vermiyorlar. Çevrecilerle konuşacak olursan, insanların gürültü yaptığını söyleyeceklerdir. Alternatif olarak ne sunulabilir gelin düşünelim. Bazı çevreciler, hiç insan olmasaydı gezegen daha güzel bir yer olurdu diye düşünüyorlar sanırım. Ben de onlara katılıyorum. Ama insan var ve onların doğaya değer vermesi için ona temas etmesi gerekiyor. Onlar ne zaman ki doğanın değerini unutuyorlar, işte problem o zaman başlıyor. Krasnoya Polyana’da bir çığ uzmanı ile ilginç bir sohbetim olmuştu. Abhaz geleneklerinde var olan dağ kültürünün ne kadar önemli olduğunu, bu kültürün kendilerinde olmadığını söylemişti. Onlar orada dağı anlama ve dağda hareket etmeyi bilme kültürünü geliştirmek ve aşılamak istiyorlar. Bu anlamda bizim verimli bir alanımız var ve genç nesli bunun üzerine yetiştirmek, koruması için ona doğa sevgisini aşılamak çok önemli. Ve bizler bir alternatif olarak, Abhazya’da bu tür dağ turizminin gelişimini öneriyoruz.
Bir başka önemli nokta daha, gelin kendimizi kandırmayalım, zira yüz yıl önce bu dağlarda büyük Abhaz köyleri vardı ve hepsinde Abhazlar yaşıyordu. Burası bizim toprağımızdı, burada bizim ocaklarımız tüttü ve bizler bu toprağın sahipleri idik. Şimdi ise bizler birden, bu dağlarda hiç yaşamamış gibi bu bölgeye dokunmamamız gerektiğine karar verdik. Bizim kendi topraklarımızın sahibi olmamız, kendi dağlarımızı bilmemiz gerekiyor. Eğer bizim bugün turizm aracılığıyla, ekonomik olarak bu bölgeyi geliştirebilecek imkanımız varsa, dağlara yaklaşımda geleneklerimize riayet ederek bunu yapmalıyız. Bu başka bir açıdan da önemli, çünkü bu aynı zamanda bizim güvenliğimiz demek. Ve hem genç hem yaşlı nesil yazın ve kışın dağlarda nasıl davranılması gerektiğini bilmeli. Tarihte bunun örneklerini gördük maalesef, gerektiğinde dağlarda yaşayabilmeliyiz. Kendimizi kendi topraklarımızın sahibi olarak hissetmemiz lazım.
Kaynak: sputnik-abkhazia.ru
Tercüme: Ajans Kafkas