Nalçik/Ajans Kafkas – Çerkes sivil toplumu, Dışişleri Bakanlığının Suriye’deki Çerkeslerin anavatana döndürülmesi talebine verdiği yanıta tepkili.
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki Çerkeslerin ne Esed rejimi ne de muhalefetin baskısı altında olmadığını açıklıyor.
Çerkes Sivil Örgütleri Koordinasyon Konseyi 15 Aralık 2012’de Maykop’ta yapılan acil toplantının ardından RF Devlet Başkanı Vladimir Putin’e başvuruda bulunarak, Suriye’de yaşayan Çerkeslerin anavatanlarına tahliye edilmesini istedi.
Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Kabardey-Balkar’dan on oluşumun imzasını taşıyan başvurunun, 21 Aralık’ta Dışişleri Bakanlığına yönlendirildiği bilgisi geldi. 31 Ocak’ta ise Dışişleri Bakanlığı RF cumhuriyetleri ile ilişkiler departmanı müdür yardımcısı Azim Yarahmedov imzasını taşıyan bir yanıt Çerkes Sivil Örgütleri Koordinasyon Konseyi’ne ulaştı.
Azim Yarahmedov’un mektubunda, Suriye’deki gelişmelerin bakanlık tarafından dikkatle izlendiği ifade ediliyor. Yarahmedov “Şam’daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliği Suriye yönetimi ile birlikte sürekli olarak Suriye’de yaşayan Çerkeslerle ilgili durumu takip ediyor. Şu anda onlar ne Suriye hükümeti ne de muhalifler tarafından baskı ve tehdit altında değiller” dedi.
Suriye’deki Çerkeslerin Rusya Büyükelçiliğine yaptıkları başvurularının RF yasaması çerçevesinde incelendiğini ve gereken yardımın yapıldığını kaydeden Yarahmedov, “Şu anda yaklaşık bin Suriyeli Çerkes yasal bir şekilde Kafkasya’da bulunuyor” dedi.
Konsey adına Putin’e gönderilen başvuruda imzası bulunan sivil örgütlerden Adıge Hekuj-Çerkesya Başkanı Abubekir Murzakanov, Yarahmedov’un yanıtını ‘beklenmedik’ ve ‘alaycı’ olarak niteledi.
Murzakanov “Bu mektubu yorumlamak çok zor. Böylesine alaycı bir cevap beklemiyordum. Her halükarda bir tanım yapılacağını umuyordum. Kurşunlar, Arap, Çerkes, Hıristiyan, Şii, Sünni ayırımı yapmıyor. Bu bir savaş. Orada her şey yıkılıyor, insanlar ölüyor, yaşlılar, kadınlar, çocuklar hedef oluyor. Herkes tehdit altında” şeklinde konuştu.
Murzakanov “Suriye’de yönetim tasfiye ediliyor. Silahlı muhalefet temsilcileri defalarca Çerkeslere Suriye’de yer olmayacağını söyledi. Hükümet ordularında, özel birliklerinde hizmet eden Çerkesler orada yaşayamaz” dedi.
Birkaç yıl önce Nalçik’e yerleşen Suriyeli Çelar Kat da Yarahmedov’un yanıtını oldukça rahatsız edici olarak değerlendirdi: “Suriye’de iç savaş var, Suriye yönetimi bölgelerin çoğunluğunu kontrol edemiyor. Çerkeslere yönelik ne yönetim ne de muhalifler tarafından bir saldırı olmadığı ifadesi oldukça yanlış. Çerkes yerleşim yerlerinin bombardımana maruz kaldığını biliyoruz”. KU/ÖZ/YA