Asker Soht: Tarihi çarpıtmak çözüm değil

Krasnodar/Ajans Kafkas – Krasnodar Kray Adıge Khase lideri Asker Soht, Rusya Dışişleri Bakanının Kafkas-Rus savaşları ve olimpiyatlar hakkındaki sözlerini yorumladı.

 

Krasnodar Kray Adıge Khase sivil toplum örgütü başkanı Asker Soht, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un sivil toplum örgütleri ile yaptığı görüşmede dile getirdiği ‘Kafkas-Rus savaşları tarihi gerçeğinin savunulması’ hakkındaki sözlerini, “bunun günümüz toplumu için güncel bir mesele olduğunu düşünmüyorum” şeklinde değerlendirdi.

 

Soht “Rusya Federasyonu’nun ilk devlet başkanı Boris Yeltsin ‘Kafkasya Halklarına Mesajında’ tarihin farklı dönemlerinde Kafkas-Rus savaşlarının farklı değerlendirildiğini ve farklı yansıtıldığını belirtmişti. 2014’deki Soçi Kış Olimpiyatları gerçekten bölgedeki siyasi duruma etki ediyor, ancak tarih geride kaldı” dedi.

 

4 Mart’ta sivil toplum örgütleri ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, A. Gorçakov Vakfı’nın, Kafkas-Rus savaşlarının ‘tarihi gerçeğinin korunmasını’ amaçlayan ‘Kafkasya Diyalogu’ adlı projesine özel ilgi gösterdi. Lavrov, özellikle ‘Soçi’deki Kış Olimpiyatlarını baltalama girişimlerine engel olma adına’ bu çalışmaya büyük önem verdiğini ifade etti.

 

Lavrov’un sözlerini değerlendiren Krasnodar Kray Adıge Khase başkanı Asker Soht, Rusya yönetiminin tarihi gerçeklere farklı yorumlar getirme çabası yerine bugün için doğru adımlar atmaya odaklanması gerektiğini düşünüyor: “İnsanlık sömürgeciliği ve beraberindeki vahşeti çoktan kınadı. Temel tarihi kaynakların büyük bölümü, savaş dönemindeki perdeyi çoktan araladı. Artık Rusya İmparatorluğunun, Çerkesya’nın dünya siyasi haritasından silinişine ve yüz binlerce suçsuz insanın ölümüne neden olan, binlerce yıldır Kafkasya’da yaşayan halkı yok oluşa götüren siyasetini net bir şekilde görebiliyoruz. Geçmişi değiştirmek mümkün değil. Devletin, ahlaki, insani değerler ölçüsünde tarihi değerlendirme ve işbirliği noktasındaki isteksizliğiyle geçmişte yaşananları telafi etmek de mümkün değil. Bunu tarihi çarpıtarak yapamazsınız. Medeni ülkeler, Olimpiyat Oyunlarının yapıldığı yerlerde, yerli etnik gruplara ait tarihi ve kültürel mirası gizlemiyor, aksine bunu dünyaya halkların kültürel değerlerini koruma konusundaki gayretlerini sunmak için kullanıyorlar”.

 

Dışişleri bakanı ile yapılan görüşmede Çerkes sivil toplum örgütlerinin yer almamış olmasını, devletin konuya yaklaşımının gereği olduğunu vurgulayan Soht, Olimpiyatların başarılı şekilde yapılmasına tarihi tartışmaların değil, sadece yolsuzluğun tehdit teşkil ettiğini de sözlerine ekledi. RE/ÖZ/YA