Arkeologlar Maykop adının kökenini tespit etti  

Adıgey’de yapılan arkeolojik kazılarda Maykop adının ‘elma vadisi’ anlamına geldiği yorumunu doğrulayan bir obje bulundu.  

 

Adıgey Cumhuriyetinin başkenti Maykop’taki Podgorni bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda uzmanlar, Maykop adının ‘elma vadisi’ anlamına geldiği yorumunu doğrulayan ilginç bir obje buldu: Meot kültürüne ait, üzerinde elma ağacı tasvirlerin bulunduğu seramik bir kap.

 

Arkeolog Vladimir Erlih, seramik kap ve ‘elma vadisi’ arasındaki ilişkiyi şöyle açıklıyor: Meot kültürüne ait olan Psenaf arkeoloji kompleksi mezar kazıntılarında milattan önce ikinci yüzyıla ait seramik bir kap bulundu.  Maykop isminin nereden geldiğiyle ilgili farklı görüşler vardır. Bu isim Çerkesçe ‘mayısta oluşan’ ya da ‘elma bahçesi’ olarak okunuyordu. Ancak bu son buluntuyla tartışmalara noktayı koyduğumuza inanıyorum. Kesinlikle burada eski zamanlardan beri ekili bahçeler vardı. Bulunan kupada açıkça elma ağacı tasvirleri görülüyor”.

 

Üzeri tümüyle süslenmiş olan kabın yüksekliği 5,9 cm, çapı 7,3 cm. Elma ağacı tasvirleri kazınmış bu çok değerli seramik kap, dün Doğu Müzesi Kuzey Kafkasya şubesinde açılışı yapılan ‘Elma Vadisi Eski Dönemi’ sergisinde kendine önemli bir yer buldu.

 

Kazıların yürütüldüğü Meot’ların mezarlık alanında bin beş yüzden fazla farklı parça bulundu. Bu parçaların bir kısmı sergide yer aldı.

 

Psenaf kenti yaklaşık 10 hektarlık bir alana kuruluydu ve milattan önce birinci yüzyıla kadar varlığını sürdürdü. Bazı arkeologların değerlendirmesine göre, kenti kuruluşu M.Ö. 8. Yüzyıla dayanıyor.

 

 

Yuga, Ajans Kafkas