Nalçik/Ajans Kafkas – Kabardey-Balkar’da Adıge sivil örgütü Khase’nin başkanı İbrahim Yağan, Kabardey-Balkar’da gerilime yol açan toprak meselesiyle ilgili yönetimin politikasını sert bir dille eleştirirken yeni düzenlemeyle gelecekte toprağa köylüler değil bankaların hükmedeceğini öngördü.
7 Şubatta bir açıklama yapan Yağan 131 nolu yerel idare kanununun 2012’de yürürlüğe gireceğini hatırlatarak “Kanunda kendilerine ayrılacak mülkiyete dayalı olarak tüm belediyelerin kendi bütçelerini oluşturmaları, üstelik onların bu bütçeden vergi ödemeleri gerektiği yönünde bir madde var. Kesinlikle bütçe oluşturmayacaklar. Ve bu süreç köylere banka kredisi teklifiyle sonuçlanacak. Kredi almak için onlar da var olan mülklerini ipotek ettirecekler. Onların maalesef topraktan başka bir şeyleri yok, doğal olarak toprağın sahibi kredi sunan bankalar olacak” dedi.
Toprağın hisselendirilmesi önerisini de eleştiren Yağan “Ben bunu halkı soymak için yeni bir girişim olarak değerlendiriyorum. Eğer toprak basitçe ele geçirilemiyorsa, geriye hisselendirme kalıyor. Daha sonra bu hisseleri ucuza almak zor olmayacak” ifadelerini kullandı. Yağan “Neden yüz yıllarca oluşmuş olan toplumsal düzeni değiştirmek gerekiyor? Neden köyler yüz yıllarca sahip oldukları topraklara sahip olamıyor? Neden her şey tepe taklak ettirilmeli?” diye sordu. Yağan, son düzenlemeyle haksız toprak transferinin yapıldığını düşündüğü Balkar tarafıyla uzlaşmanın da sadece herkesin topraklarını almasıyla mümkün olabileceğini belirtti. Yağan, toprak meselesiyle ilgili kurulmuş olan uzlaşma komisyonunun da ciddi bir temeli olmadığını savunarak “Bizim bununla ilgilenmesi gereken yönetim organlarımız var, milletvekillerimiz var. Böylesine hayati önemi olan konular toplum düzeyinde çözülecekse gelin parlamentoyu feshedelim” dedi. Yağan’a göre, parlamento ülkede ne kadar vatandaş, ne kadar toprak olduğunun hesabını çıkarabilir ve toprağı dengeli şekilde paylaştırabilir. Kendisine yönelik milli nefreti kızıştırma suçlamasını da reddeden Yağan savaşın ne demek olduğunu Abhazya’dan bildiğini ve oraya yapacak bir şeyi olmadığı için değil Abhaz halkını ve barışı korumanın yanı sıra savaşın Rusya’ya bulaşmamasını önlemek için gittiğini söyledi. Adıge sivil örgütlerine karşı forumlar organize edilmesi konusunda da Yağan şunları söyledi: “Eğer ülkede birileri milletler arası nefreti kızıştırıyorsa, bu tür eylemleri engellemek için forumlar düzenlemek gerekmiyor. Bu cezalandırılması gereken bir harekettir. Ve bunun için öngörülen ceza da kanunda yer almaktadır. Adıge sivil örgütlerinin hareketleri kanunlar çerçevesinde. Miting düzenlemek Rusya Anayasası tarafından öngörülen vatandaşlık hakkıdır. Ve biz bu mitingleri kesinlikle yasamaya uygun olarak yaptık. Muhaliflerimizden farklı olarak biz kimseyi dövmedik, kanunu çiğnemedik, bize karşı güç kullanılmış olması ise muhaliflerimizin yasal ölçülerinin olmadığını ifade ediyor.” KU/ÖZ/FT