Tiflis/Ajans Kafkas – Çerkes soykırımının tanınmasına yönelik Gürcistan Parlamentosu’ndaki girişimler ipe un serer gibi ağır aksak giderken vekillerden biri bu konuda umutlu konuştu.
20-21 Mart’ta Tiflis’te düzenlenen ‘Gizli halklar, devam eden suçlar: Çerkesler ve Kuzey Kafkasya halkları’ adlı konferansın ardından soykırımın tanınması yönünde sunulan talebin parlamentonun yeni döneminde gündeme geleceği belirtildi.
İktidar partisinden milletvekili Nugzar Tsiklauri, Gürcü uzmanların soykırımla ilgili belgeleri derlediğini ve bunları yabancı uzmanlarla müzakere ettikten sonra parlamentoya sunacağını kaydetti. Gürcü bilim adamları Merab Çukhua ve Bejan Horav, 12 Haziran’da parlamentonun diaspora işlerinden sorumlu komitesine soykırımla ilgili bir rapor sunmuştu. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Çerkes soykırımın tanınıp tanınmayacağı yönündeki sorular üzerine milletvekilleri konuyla ilgili nihai raporu sununcaya kadar yorum yapılmayacağını açıklamıştı.
Nugzar Tsiklauri, bilim adamlarının nihai raporuyla ilgili Parlamento Kuzey Kafkasya Halkları Dostluk Grubu’nun düşüncesinin alınacağını, ardından belgelerin Hukuki Meseleler ve İnsan Haklarını Koruma Komitesi’ne verileceğini söyledi. Tsiklauri daha sonra tanınma meselesinin genel kurula taşınacağını belirtti. Tsiklauri’ye göre buna paralel olarak Tiflis’te sadece Çerkesler değil diğer Kafkas halklarının problemlerinin ele alınacağı ikinci bir uluslararası konferans düzenlenecek.
Rusya korkusu ağır basıyor
Ancak soykırımın tanınması girişimlerine karşı çıkanlar da var. Eski Başbakan Tengiz Sigua, 2008’deki savaş sonrası Rusya ile gergin ilişkiler dikkate alındığında bu tür bir girişimin yersiz olacağı itirazını yaptı. Muhalif Liberal Parti’nden Nestan Kirtadze de Çerkesler dışında Ermeniler ve Kürtlerin de benzer taleplerle geleceğini belirterek “Tarihi adalet meselesi var, ama siyasi ve bölgesel gerçekler de var. Tehlikeli olan bununla Kafkasya bölgesinde daha fazla anlaşmazlığın tahrik edilmesidir” diye konuştu.
Siyaset bilimci Mamuk Areşidze de, Gürcistan Parlamentosu’nun Çerkes soykırımını tanıması halinde Rusya ile ilişkilerin daha da kötüleşeceğini belirtip ekledi: “Siyasi baskı oluşturursak, Rusya ile savaş başlatmak, hiç değilse enformasyon savaşı başlatmak zorunda kalacağız. Bundan ne kazanacağız? Ermeni ve Kürt gibi diğer milletlerin bizden kendi soykırımlarının tanınmasını istemesinden başka hiçbir şey.”
Ermeni örgütler nisanda Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ve parlamentoya Ermeni soykırımının görüşülmesi talebiyle başvurmuştu. KU/ÖZ/FT