Kafkasya üniversitelerini kaybedebilir

Maykop/Nalçik/Çerkesk – (Ajans Kafkas) Rusya Eğitim Bakanı Andrei Fursenko’nun bilime katkısı olmayan üniversiteleri budama planı Kuzey Kafkasya’da paniğe yol açtı.

Rusya Federasyonu’nda 1000 kadar yüksek öğretim kurumundan yüzde 80’inin yenilik getiremediğini ve bilime katkı sağlamadığını belirten bakan “Üniversitelerin sadece yüzde 15-20’si rekabet gücüne sahip. En fazla 50 üniversite ve 150-200 enstitüsü hayatta kalmalı” demesiyle ateş bacayı sardı. Bakana göre rekabetçi olamayan üniversiteler ya kapacak ya da verimli olan üniversitelerin alt kolları haline gelecek. Bu açıklamanın ardından Kabardey-Balkar Eğitim Bakanlığı, Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi’nde kadro tenkisatına gidileceğini duyurdu. Bakanlık 2007’de üniversitelerin kalitesini ortaya koymak için düzenlenen yarışta ilk 50’ye girememesine rağmen üniversitenin kapanmayacağına dair inancı dile getirdi. Eğitim Bakanlığı yetkilisi İrina Dokşokova, yarışma sonuçlarının üniversitelerin kaderlerinin belirlenmesinde etken olduğunu ama bunun başlı başına belirleyici olmadığını kaydetti. Bazı eğitimciler ise Kabardey-Balkar Üniversitesi’ne bağlı fakültelerin çoğunun eğitim kalitesi açısından sınıfta kaldığını teslim etse de siyasi endişelerden dolayı üniversiteye dokunulmayacağına inanıyor.

Karaçay-Çerkes: Bizim için hayati önem arzediyor

Karaçay Çerkes Eğitim Bakanı İrina Şapovalova da cumhuriyetteki iki üniversitenin hayati önemde olduğunu belirtip kapatılma fikrine karşı çıktı. Karaçay-Çerkes Devlet Üniversitesi ve Karaçay-Çerkes Devlet Teknoloji Üniversitesi’nin zorluklarla bugüne kadar geldiğini anlatan bakan, “Üniversitelerin statülerinin korunması gerekiyor, bu ciddi ihtiyaç” dedi. Şapovalova, "Sonbaharda Karaçay-Çerkes Devlet Üniversitesi 70. yılını dolduruyor. Geçtiğimiz yüzyılın 90’lı yıllarına kadar burası enstitüydü, daha sonra ülkedeki birçok eğitim kurumu gibi üniversiteye dönüştürüldü. Üniversite çok milletli Karaçay-Çerkes için dengeleyici tedbirlerden biri olarak kurulmuştu. Malum ülkenin gelişiminde çok trajik olaylar yaşandı: Karaçaylar sürgün edildi, Çerkesler Kafkasya savaşlarında ciddi şekilde zarar gördü, tarihi vatanlarını terk etmek zorunda kaldılar, Nogaylar asırlarca kovalamalara maruz kaldı, Abazinler zamanında çok şeye katlandı. Ruslar ana topraklarını terk ederek uzman olarak Karaçay-Çerkes’e geldiler, çünkü ülkede uzmanlar yetersizdi. Bunun dışında ülkede Osetler toplu olarak yaşıyor, perestroyka zamanında Ermeniler, Azeriler de geldi. Bu ülkenin ayakta kalmaya ihtiyacı var.  Zamanla ülkeye yatırımlar olacak, ekonomi ve turizm gelişecek ve ülkeye çalışmak için gelmek isteyenlerin sayısı artacak. En iyi kadro kaynağı ülkenin halkıdır. Kuzey Kafkasya’nın gelişimi eğitim düzeyinin yükseltilmesine bağlı. Eğitim kalitesini yükselterek birçok problemden kurtulabiliriz" dedi.

Adıgey’den temenni

Adıgey’de de iki devlet üniversitesinin kaybedilebilmesi endişesi açıkça dillendiriliyor.

Adıgey hükümet kaynakları eğitim kurumlarının kaderinin ne olacağının bilinmediğini belirtirken Eğitim Bakanı Yardımcısı Marya Aliyeva, "Elbette Adıgey Devlet Üniversitesi ve Adıgey Devlet Teknoloji Üniversitesi gibi kurumların varlığının ülke için önemli milli anlamı var. Adıgey’in birçok vatandaşı buralar sayesinde ülke dışına çıkmadan eğitim alabiliyor. Bu iki üniversite ülkenin 50 üniversitesine dahil olacak mı sorusuna şimdilik cevap vermek zor, ama çok isterdim" dedi. Adıgey’de iki üniversitenin dışında Rusya yüksek eğitim kurumlarının sekiz şubesi var. ÖZ/FT