Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya’da kamu mülklerinin yabancılara satışının önünü açan yasa tasarısına karşı eski milletvekillerinden ciddi uyarı geldi. Hazine ve belediye mülklerinin özelleştirilmesi yasa tasarısının parlamentodan geçmesi halinde Abhazya’nın kısa sürede yabancıların hatta Gürcistan vatandaşlarının eline geçeceği öne sürüldü.
Eski milletvekilleri Ruslan Harabua, Vladimir Zantariya, Gennadi Alamia, Vladimir Aşhatsava, Teymuraz Açugba, Vadim Smır, Tali Copua, Marina Bartsıs, Kesou Hagba, Aslan Batsıs, Gennadi Nikitçenko, Pavel Adzinba, Vianor Gvaramiya ve Tsiza Gumba, mevcut milletvekillerine açık mektup yazarak 5 Haziran 2009’daki ilk oylamada kabul edilen tasarının nihai oylamada reddedilmesini istedi. Dün Ahatsa adlı sivil örgütün merkezinde düzenledikleri basın toplantısında mektubu kamuoyuna açıklayan vekiller “Bu belgenin içeriğini okuduktan sonra Abhazya Parlamentosu’nun ölümcül bir hataya izin verebileceği, Abhaz halkı ve devletine düzeltilemeyecek bir zarar getirebileceği sonucuna vardık. Geçiş dönemi ve küreselleşen dünya şartlarında böyle bir kanunun kabul edilmesi her genç ve gelişmekte olan devlet için ağır ekonomik, demografik ve siyasi sonuçlara sahiptir” dedi. Eski vekillere göre ‘cumhuriyet ve belediye mülkiyetinin özelleştirilmesi’ kanun tasarısı son oylamada da kabul edilirse, satışa çıkarılan kurumlar toprağıyla birlikte anında yabancılar ve hatta ‘düşman Gürcistan’ vatandaşlarınca satın alınacak. Tasarıyı Abhazya’nın milli çıkarlarına aykırı, Abhaz karşıtı ve anayasanın ihlali olarak gören vekiller mektupta “Gürcistan’da şimdiden Abhazya’da gayrimenkul satın alınması için fonlar çalışıyor ve böyle bir kanunun kabul edilmesi sabırsızlıkla bekleniyor. Bu kanunun doğuşu ile birkaç ay içinde Abhazya’nın sahipleri yabancı vatandaşlar olabilecek, Abhazya Cumhuriyeti nüfusu iki katı artacak, yani Abhazya’nın demografik gelişmesi gerçekleşecek” dedi. Mektupta cevabı istenilen şu sorular sıralandı:
“Abhazya’nın bağımsızlık şartlarında bugün, yabancıların katılımıyla devlet mülkiyetinin topyekün özelleştirilmesinin ne gerekliliği vardır? Abhazya Parlamentosu sömürge dönemi rejimlerinin acı tecrübesini, Abhaz halkının kendi vatanında ülkesinin milli zenginliklerini kullanmaktan mahrum bırakılışını, milli devlet hakkından, etnik kimliğini koruma hakkından mahrum bırakılışını göz önünde bulundurmuyor? Yabancı kapitalistlere gereken rekabeti gösterebilecek tek bir Abhaz işadamı bulunabilecek mi? İş adamlarımızı nasıl bir kader bekliyor, bu kanunun kabul edilmesi halinde yabancı sermaye onları ‘yutmaz’ mı?”
Eski vekiller tasarının kamuoyunda tartışmaya açılmasını da istedi. Basın toplantısında Vladimir Aşhatsava, özelleştirme kanunun gerekli olduğunu ancak bunun için mülkiyetin tamamıyla envantere geçirilmesi gerektiğini söyledi. Gennadi Alamia ise, özelleştirme kanun tasarısının bilinçli olarak kabul edilmesinin suç olacağını savunarak “Çünkü ayaklarının altından vatanları gidecek. Biz diasporamızı gelecekten mahrum bırakıyoruz, eğer toprak bizim vatandaşlarımızca satın alınmazsa, biz yurttaşlarımızı vatansız bırakırız. Bu trajedidir” dedi. Eski Parlamento Başkan Yardımcısı Ruslan Harabua da “Yeni özelleştirme kanunu ekonomik olmaktan çok siyasi özellik taşıyor. Biz de milletvekilliğimizde hatalar yaptık, ama onlar bir milletin ve devletin yok olmasına neden olmadı. Bu özelleştirme kanunu ise buna götürecek, bundan dolayı onun hiçbir şekilde kabul edilmemesi gerekir” dedi. APSNPRS/ÖZ/FT