Çerkesk/Ajans Kafkas – Karaçay-Çerkes’te 5 Haziran’da düzenlenen Çerkes halk kongresinden çıkan Çerkes özerk bölgesinin kurulması talebine cumhuriyetteki bazı sivil örgütlerden tepki geldi.
Regnum Haber Ajansı’na göre Rus, Karaçaylı, Abazin, Nogay, Oset ve Rum sivil hareket liderleri, Çerkes özerk bölgesinin kurulmasını ‘yıkıcı bir karar’ olarak niteledi. Rus adlı sivil hareketin lideri Nikolay Hohlaçev, Kuban Kazak Birliği’nin Batalpaşinski Atamanı Pavel Zaporojets, Nogayların örgütü Birlik’in lideri Magomed Santlibayev, Abazin hareketi Abaza’nın başkanı Musa Takuşinov’un yanı sıra Yunan, Oset ve üç Karaçaylı örgütün liderleri bu konuda ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada “Aslında kongre Karaçay-Çerkes’in birkaç milli oluşuma ayrılmasını önerdi. Bizim düşüncemize göre, bu karar kesinlikle yıkıcı” denildi. Açıklama şöyle devam etti: “Bir bildiri ile sağlamlaştırılan Çerkes kongresi katılımcılarının düşüncesi, Karaçay-Çerkes’in çok milletli halkının çıkarlarını göz önünde bulundurmuyor, bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine hizmet etmiyor, ayrıca ülkedeki sosyo-politik durumu bozuyor. Dahası cumhuriyetin bölgesel ve idari yapısını değiştirilmeye giden bu yol, devletimiz Rusya’nın bölgesel bütünlük ve birliği için tehdit oluşturuyor. Olağanüstü Çerkes halk kongresinin kararı Rusya Kafkasya’sını çalkalayabilir. Çeşitli grupların çıkarlarını temsil eden kişilerin kongrede söyledikleri objektif ve güvenilir değil, ülke halkının büyük çoğunluğunun düşüncesini yansıtmıyor. Çok milletli Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde halklar diğer çıkarlarla yaşıyor. Bugün Karaçay-Çerkes, Rusya Federasyonu’nun diğer cumhuriyetleri gibi kesinlikle çözüm isteyen bir takım problemlere sahip. Bunlar aşikar; işsizlik, yüksek borç, milletler arası ilişkiler meseleleri, bütçeler arası etkisiz sistem. Kadro oluşumunda her zaman ülkede yaşayan tüm halkların temsilcileri göz önünde bulundurulmuyor.”
Çerkeslerin Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nden ayrılmasının ülkedeki diğer halkların durumunu da etkileyeceğini belirten sivil toplum liderleri, Çerkes halk kongresi organizatörlerinin özerklik talebiyle kadro atamalarıyla ilgili yönetim üzerinde baskı kurma amacı güttüğünü savundu. ÖZ/FT