Oktay Çkotua, ilk kez Kodor’u görmenin sevincini yaşarken (solda), Sveta aşağı Kodor’un yalnız bekçisi. Beş çocuğunu bir başına büyüten Sveta’yı yazın torunları yalnız bırakmıyor.
FOTOĞRAFLAR: FEHİM TAŞTEKİN
FEHİM TAŞTEKİN
Çarlık Rusya’sının Abhazları 19’uncu yüzyılda sürüp yerine Rusları yerleştirdiği Kafkasya’nın fırtınalı vadisi Kodor şimdi tekrar Abhazların elinde. Kodor’un yalnız bekçisi Sveta, 1992-1993’teki ilk savaşta Gürcü ordusunun köydeki 600 evi yaktığını, sadece şu an oturdukları bir Rus aileye ait evin kurtulduğunu söylüyor
Kodor Vadisi, 1993’te Gürcü işgalini püskürttüğü halde Abhazya’nın kontrolü geri alamadığı tek toprak parçasıydı. Karaçay-Çerkes’in güneyinde yer alan Kodor’da 23 köy var. Nüfusu ise yaklaşık 6 bin. Yukarı kısmında Tiflis’in resmi terminolojisinde Gürcü sayılan Svanlar yaşıyor. Kodor, Gürcü istihbaratıyla ilişkisi olduğu öne sürülen Çeçen komutan Ruslan Gelayev’in 2001’de adamlarıyla vadiye çıkmasıyla yaşanan çatışmayla gündeme gelmişti. Kodor, 1992’de Gürcü ordusunun Abhazya’ya girip 13 ay sonra bölgedeki Gürcü halkıyla birlikte çekildiği güzergâh olarak önem kazanmıştı. Abhazlara destek için Kuzey Kafkasya’dan gelen gönüllüler de Kodor’u kullanmıştı. Gürcülerin yeni bir hamlesi açısından da önemini yitirmedi. Kodor’a üstlenen Gürcülerin roketlerle Sohum’u, yakınındaki Babuşera Havaalanı’nı, Oçamçıra-Sohum yolunu tehdit edebiliyor. Kodor’un üst kısmındaki Çhalta, Acara, Kvabça, Kvemo Azhara, Zemo Azhara, Gentsviş, Omarişara, Saken köylerinde Svanlar yaşıyor. Köylüler hayvancılık, mısır, fasulye, avcılık ve balıkçılıktan geçiniyor. Gürcistan, 2006’da Kodor’a yeniden asker çıkarıp Çhalta’ta alternatif yönetim tesis etmişti. Abhaz ordusu Gürcistan’ın Osetya’ya saldırısının ardından hiç can kaybı vermeden Kodor’u geri aldı.
İngur da ele geçti
Abhazlar operasyon öncesi 30 otobüsle Svanları Gürcistan sınırına taşıdı. Kalanlar ormanlara çekilmişti. Şimdi tekrar dönmeye başladılar. Havadan üç saat süren operasyona katılan Binbaşı Zülfü Açüz’e göre Kodor’da Gürcü askerleri kaçarken geride Amerikan, İsrail ve Ukrayna yapımı silah ve mühimmat bıraktı. Sınırdaki Rus barış gücü de, Gürcü askerlerinin tank ve zırhlı araçlar dahil tüm askeri malzemesine el koydu. Açüz, barış gücünün Gürcülerin kaybettikleri takdirde İngur barajını havaya uçuracaklarına dair bir B planı ele geçirdiklerini, bu yüzden Kodor’un ele geçirir geçirmez İngur’u sıkı koruma altına aldıklarını söylüyor. Elektrik santralının bulunduğu bölge Abhazya’nın, baraj Gürcistan’ın kontrolündeydi. İki ülke elektriği paylaşıyordu. Şimdi baraj da Abhazya’nın kontrolünde. Abhazya böylece iki ülkeyi ayıran İngur sınırına dönmüş oldu.
………….
Abhazları Rus askeri varlığı değil kültürel nüfuz korkutuyor
Abhazlar için Rusya tarafından tanınıyor olmanın sevinci kadar korkutan tarafları da var. Burada askeri üs açmaya hazırlanan Rusya’nın askeri ve siyasi himayesinin bağımsızlığı yok edeceği endişesi olsa da Abhazlar kendilerinden emin; Rus nüfuzu geri teper. Buna örnek olarak Abhazların 2005’te Rus lider Vladimir Putin’in istediği Raul Hacimba’ya karşı Sergey Bagapş’ı iktidara getirmesi örneğini veriyorlar. Sohum sahilinde nabız yoklarken karşımıza Abhazya Barolar Birliği Başkan Yardımcısı ve Sohum Baro Başkanı Kostantin Çekvaa çıkıyor. Ayaküstü bizi yanıtlıyor:
‘Artık yan gelip yatamayız’
Tanınmadan ne bekliyorsunuz?
Getirdiği kolaylıklar da var zorluklar da. Tabi ki büyük bir engeli aştık, tekerlek daha kolay dönecek. Ama artık yan gelip yatmak mümkün değil. Hem içe hem dışa dönük çalışmamız şart.
Ne tür sıkıntılar olabilir?
En önemli problem, Rusya büyük bir devlet, büyük bir ulus ve kültür. Küçük bir devletiz, tarihi köklerimiz binlerce yıl öncesine gidiyor ama farklı kültürler tsunami dalgası gibi diğer kültürler üzerine gidiyor. Bu konuda çok büyük problemler yaşayabiliriz. En çok kendi kültürümüzü korumak ve geliştirmek için çaba sarf etmeliyiz. En önemli sorun bu.
‘Keşke önce Türkiye tanısaydı’
Rusya’ya teslim olma korkusu mu?
Hayır, o anlamda söylemedim. Sayıca az bir milletin kültürünün diğer kültürler karşısında yok olmasından bahsediyorum. Ekonomik alanda elbette ki şimdiye kadar olduğu kadar bundan sonra da büyük güçlükler bekliyor. Çevremizdeki ekonomik güçlere teslim yerine kendi kaynaklarımızı harekete geçirerek ayaklarımız üzerinde durmalıyız. Önümüzdeki 10 senede neyin ne olacağını göreceğiz. Rus ekonomisinin bizi ezeceğine dair bir endişem yok. Rusya’nın da böyle bir yaklaşımı söz konusu değil.
Peki askeri olarak…
Rusya’nın askeri gücünden korkmuyorum çünkü onlarla savaş halinde değiliz. Güvenliğimizi sağlamada tek müttefikimiz Rusya. Ama Rusyaların ilelebet bizi koruyacağını düşünemeyiz.
Ordumuzu güçlendirmeliyiz.
Siyasal nüfuz alanı da açılmıyor mu? Himaye siyasal baskıya dönüşmez mi?
Tabi kişiliksiz toplumların başkaları tarafından yönetilmesi çok kolay. Bizim toplumumuz ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar komşu devletler tarafından yönetilen ya da yönlendirilen bir toplum olmadı ve olmayacak. Bu 2005’teki seçimlerde de açıkça görüldü. En çok bel bağladığımız bir devlet olmasına karşın Rusya’nın işaret ettiği aday halkımız tarafından seçilmedi hatta ters tepti.
Fakat Rusya beklediğinizden fazlasını verince yeni bir durum ortaya çıktı…
Bundan sonra da böyle olacak. Toplumun bu kişiliğini koruması için çalışmalıyız. Ekonomik, askeri ve siyasi alanda kadrolarımızı yetiştirmeliyiz.
O kadrolar halkımızı Rusya’nın yönlendirmesini önleyecek kişiler olmalı.
Keşke Ruslardan önce başka bir devlet tanısaydı dediğiniz oldu mu?
Gürcistan’ın saldırganlığına karşı Rusya’nın desteğini alma peşindeydik. Ayrıca 15 yıldır dünyanın desteğini alma peşindeyiz. Ama keşke demek istemem, Ruslar tanıdı onlara teşekkür ediyorum. Elbette bizi Rusya’dan önce tanımasını istediğimiz devletler vardı.
Türkiye bunların içinde mi?
Çerkes nüfusunu ve onların devlete olan üstün hizmetlerini dikkate aldığımızda elbette Abhazya’yı ilk tanıyanın Türkiye olmasını bekledik. Ama Türkiye’nin yaklaşımı bu yönde olmadı.
Çekvaa ile sohbetin ardından daha iki adım atmadan eşi ve çocuğuyla gezintiye çıkmış Parlamento Genel Sekreteri Vadim Bjaniya’ya rastlıyor ve soruyoruz:
‘Rusya ile eşit devletiz’
‘Tanıma bekliyor muydunuz?
Rusya’nın eninde sonunda tanıyacağını bekliyorduk. Abhazya yönetimi de uluslararası ortamı iyi değerlendirdi.
Tanıma ne getirecek?
Bağımsızlık bütün diğer toplumlara ne getirdiyse bize de onu getirecek. Ezelden beri bağımsız bir toplumuz. Sovyetler döneminde geçici olarak Gürcistan’a zorla bağlandık ama tekrar eskiye döndük. Bağımsızlık bizim için gasp edilmiş bir haktı. Gürcülerden de önce bizim devletimiz vardı. Şaşırdığım şey dünyanın bunu kabullenmemesi.
Rusya gibi emperyal bir gücün hami olması sizi ürkütmüyor mu?
Rusya ile eşit haklara sahip iki devletiz. Abhazya’yı tanıması da bunu gösterdi. Neden endişe edeyim ki, elbete ki dünya ölçeğinde güçlü bir devlet ama biz yine de kendimizi eşit olarak görüyoruz.
YARIN: Gal iki devlet arasında