Suriyeli Çerkesler yardım bekliyor

İstanbul/Ajans Kafkas – Çatışmalar nedeniyle Suriye halkının can güvenliği her geçen gün daha da azalırken, bu ülkede yaşayan Çerkesler, Türkiyeli akrabalarından acil yardım bekliyor.

Suriye’den gelen haberler halkın can güvenliğinin her geçen gün daha da azaldığını gösteriyor. Anne ve babası Suriye’nin Golan bölgesi Çerkeslerinden olan ve 12 yıldır İstanbul’da yaşayan Şirin İslam, yakın bir zamana kadar Şam ve Halep basta olmak üzere Suriye’nin farklı bölgelerinde yaşayan yakınları ve arkadaşlarından daha fazla bilgi alabiliyordu: “Orada olanlarla ilgili bilgi veren kişilerin, bunu bazı tehlikeleri göze alarak yaptığını bildiğim için çok gerekmedikçe risk almalarını istemiyorum. Dikkat çekmemek için sürekli aynı kişilerle değil, farklı kişilerle irtibat kurmaya çalışıyoruz. Yakın bir zamana kadar düzenli diyebileceğimiz iletişimimiz, şartlar kötüleştikçe aksıyor. Özellikle kuşatılıp bombalanması planlanan bölgelerin dış dünyayla her türlü bağlantısı operasyonun hemen başlangıcında kesiliyor. Maalesef bu gibi durumlarda, sıcak bölgelerde kalmak zorunda olan yakınlarımdan günlerce haber alamadığım oluyor, tekrar haberleşebildiğimizde ise genellikle, ölüm ve yaralı sayısı, kayıp insanlar, psikolojik travmalar ve çaresizliğe dönüşmüş korkulara dair haberler alıyorum.”

Birçok gözlemci gibi Şirin İslam da Suriyeli Çerkeslerin çoğunluğunun çatışmalara müdahil olmamaya çalıştığını belirtiyor. Ancak yoğun bombardıman ve ateş altında kalan yerleşim yerlerinde birçok sivil hayatını kaybediyor.

Suriye’den ayrılmak ise gün geçtikçe zorlaşıyor. Muhaliflerin kontrolünde olan bölgelerde pasaport alabilmek imkansız. Devlet dairelerinin çalıştığı yerlerde yığılma, günlerce bekleme, rüşvet gibi zorlukları aşıp pasaport alabilenleri “nereye gidebilirim” sorusu bekliyor. Ürdün’e karayolu ile ulaşım kesilmiş durumda olduğundan uçuş fiyatları normalin çok üzerinde arttı. Bu masrafları karşılayabilecek maddi güce sahip insanları da Ürdün’de son derece elverişsiz mülteci kampları bekliyor. Lübnan’a karayolu ile ulaşmak hala mümkün olsa da bu seçimi yapanların tehlikeli bir yolculuğu göze almış olmaları gerekiyor.

İslam, Kafkasya’ya dönmek isteyen Suriyeli Çerkesleri bekleyen bürokratik engeller dışındaki zorlukları şöyle anlatıyor: “Şam’dan Beyrut’a gitmenin bedeli 1000 dolar, 4 kişilik bir ailenin pasaport masrafları 120 dolar ve aynı ailenin Maykop’a ulaşması 3200 dolar. Bu rakamlar karşısında örneğin bir öğretmenin aylık geliri ise ortalama 250 dolar.”

Şirin İslam son olarak Suriyeli Çerkeslerin, Türkiyeli akrabalarının acil yardımına ihtiyacı olduğunu kaydediyor: “Son görüşmemde karşımdaki ses bana şunları söyledi: ‘Eşim, ben ve çocuğumuz, artık her yere birlikte gidiyoruz. Ölümü kabullendik, tek isteğimiz ölümü beraber karşılamak’. Bu yüzden lütfen elinizi çabuk tutun, hatta şartlarınızı zorlamayı deneyin demek istiyorum. Çünkü kısa süre sonra bugünkü imkanlar bile ortadan kalkabilir, gelişmeler buna işaret ediyor. Onları ölümün pençesinden kurtarabileceğimiz su günleri değerlendirelim, en azından Suriyeli Çerkeslere sahipsiz olmadıkları duygusunu yaşatabilelim. İstenirse yapılabilecek çok şey var…”