Kalyapin: “Gazeteciler saldırılardan dolayı Caharkale’ye gelmiyor”

İgor Kalyapin, İnguşetya-Çeçenya sınırında gazeteci ve insan hakları savunucularına yapılan saldırıyla ilgili Caharkale’de bir basın toplantısı düzenlemeye karar verdi. Ancak bu konu, gazetecilerin Çeçenya’ya gitmeyi reddetmelerinden dolayı netlik kazanmadı.

İşkence Karşıtı Komite Başkanı İgor Kalyapin, Merkez Rusya ve Moskova’dan, Caharkale’deki basın toplantısına davet edilen gazetecilerin Çeçenya ziyaretini reddetmelerine bağlı olarak basın toplantısının henüz netleştirilemediğini açıkladı.

Kalyapin, Kavkazki Uzel’e yaptığı açıklamada, “Basın toplantısı, gazetecilerin Çeçenya’ya gitmeyi reddetmelerine bağlı olarak neredeyse iptal edilme noktasına geldi” dedi ve ziyareti reddetme nedenlerinin 9 Mart’ta İnguşetya’da gazeteci ve insan hakları savunucularına düzenlenen saldırılar olduğunu kaydetti.

Kalyapin, açıklamasında, “Görülüyor ki, gazeteciler Caharkale’ye gitmek istemiyor. Bundan dolayı da basın toplantısı yapılamayacak gibi duruyor. Basın toplantısının Moskova’da gerçekleştirilebilir. Ancak kesin tarih henüz belirlenmedi” dedi.

9 Mart akşamı, İşkence Karşıtı Komite’nin mobil grubu aracına, İnguşetya’dan Caharkale’ye giden yolda, saldırı düzenlendi.

20 kadar genç, aracı durdurdu, herkesi indirdi ve aracı yakarak yolcuları darp etti.

KMO_111307_12590_1_t218_201128Saldırının düzenlendiği araçta, İşkence Karşıtı Komite çalışanı, şoförler ve New York Times ile İsveç ve Norveç’ten yabancı gazeteciler bulunuyordu.

“Mediazoni” muhabiri Egor Skovorod’un anlattığına göre, gazeteciler 7 Mart’ta takip edilmeye başlandı. Skovorod, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Biz Caharkale’de yaşıyoruz. İnsan hakları savunucularının merkezi ise İnguşetya’da. Bu sebeple iki cumhuriyet arasında gidip geliyorduk. Bazen Çeçenya’dan bizi sınıra kadar araçlar takip ediyordu, daha sonra duruyordu. Saldırının olduğu gün her iki bölgede de takip edildik. Akşama doğru toplandık ve İnguşetya’dan Caharkele’ye eve dönüyorduk ki saldırı gerçekleşti. Aslında saldırı olduğunda Çeçenya’daydık” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler başkanı Johann Bir ise, 10 Mart’ta konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu yeni saldırının, daha önce insan hakları aktivistlerine yapılan saldırıların faillerinin yakalanmayışı sebebiyle gerçekleştirilebildiğini söylemişti.

Johann Bir konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İfade etmek gerekir ki, bu saldırı İşkence Karşıtı Komite’de çalışan insan hakları savunucularına yönelik ilk saldırı değil. Şimdi görüyoruz ki, bu saldırıya ilk saldırıların cezasız kalması neden oldu” dedi.

Kavkazki Uzel’in verdiği bilgilere göre, son saldırı, Ortak Mobil Gruba yönelik, 2014’den beri yapılan üçüncü saldırı oldu. 13 Aralık 2014’de, insan hakları savunucularının Caharkale’deki ofisi yakılmış, 3 Haziran 2015’de ise, yine Caharkale’deki Mobil Ortak Grubu ofisi yağmalanmıştı.