Ağustos 2019’da Kafkasya’da Kurban Bayramı, İmam Şamil tartışmaları, Abhazya’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri, Kafkas diasporasında ise Abhazya seçimlerinde Türkiye’de sandık açılmaması, Avrupa’daki Çeçenlerin hukuk ve adalet için başlattıkları yürüyüş ve Berlin’deki Çeçen cinayeti öne çıkan konulardı.

Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Kafkasya’da Kurban Bayramı coşkuyla kutlandı. Türkiye’den bölgeye gönderilen kurbanlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Bölgede İslam’a olan ilgi artmaya devam ederken, bayram namazlarında klasikleşen sokaklara taşan cami cemaati görüntüsü ilgi çekti.

Ramzan Kadirov’un İmam Şamil’e yönelik yaptığı eleştiriler Kafkasya ve ardından diasporada infial uyandırdı. Kadirov, Çeçenya’nın Çarlık Rusya ile mücadeleye devam ederken İmam Şamil’in teslim olmasını Çeçen halkına yönelik bir terör girişimi olarak tanımladı. Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de bu açıklamanın İmam Şamil’e yönelik bir hakaret olduğunu iddia eden Dağıstanlılar Kadirov’u protesto ettiler. Kafkas diasporasında Kadirov’un açıklamalarına köşe yazılarıyla cevap verildi. Kadirov yönetimi, son yıllarda Dağıstan ve İnguşetya bölgelerindeki tartışmalı toprakları Çeçenya’ya katarak komşu halkların tepkisini çekmişti.

Abhazya’da 25 Ağustos’ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimleri kıran kırana geçti. Resmi sonuçlara göre, hükümetin desteklediği Raul Hacımba 20 bin 551 oy ile yüzde 24,83; muhalefet partisi Amtsahara Genel Başkanı Alhas Kvitsiniya 18 bin 955 oy ile yüzde 22,91 oy aldı. Adayların hiçbiri yüzde 50 barajını geçemeyince seçimler ikinci tura kaldı. 8 Eylül’de gerçekleşecek ikinci turda, en yüksek oy alan Raul Hacımba ve Alhas Kvitsiniya yarışacak.

Türkiye’de Kafkas diasporası, Abhazya seçimlerini ilgiyle takip etti. 2014 yılında gerçekleşen seçimde İstanbul’da açılan sandığa müdahale edilmişti. Bu seçimde ne olacağı merak edilirken, Abhazya ve diaspora kurumları arasında yaşanan iletişim kopukluğu dolayısıyla Türkiye’de sandık kurulamadı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar arasındaki oy farkının çok az olması, Türkiye’de kurulacak sandığı bir kere daha akıllara getirdi, ancak 8 Eylül’de yapılacak ikinci turda da sandıkların kurulmayacağı açıklandı.

Avrupa’daki Çeçen diasporasının başlattığı “Hukukun Üstünlüğü ve Adalet için Büyük Yürüyüş” devam ediyor. Çeçenler, 6 Ağustos tarihinde Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi binası önünden Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne doğru yürüyüşe geçmişlerdi. Yürüyüşün, Rusya’nın Çeçenya’da işlediği savaş suçlarının uluslararası bağımsız bir komisyon tarafından incelenmesi talebiyle yapıldığını açıklayan Said Emin İbragimov liderliğindeki Çeçenler, 6 Eylül’de Cenevre’ye varmayı planlıyorlar.

Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleşen Çeçen cinayeti uluslararası haber ajanslarında yer buldu. Gürcistan kökenli Çeçen komutan Zelimhan Hangoshvili, 23 Ağustos Cuma günü Berlin’de camiye giderken öldürüldü. Alman yetkililer cinayeti işleyen kişinin Rus vatandaşı olduğunu açıkladılar. Hangoshvili’ye daha önce Gürcistan’da ve Ukrayna’da suikast girişimleri olmuştu. Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev, olayın geçmişteki Çeçen cinayetlerine benzerliğine vurgu yaptı.

Bütün bu gelişmelerle ilgili dikkat çeken haberleri aldığımız raporun dışında Ajans Kafkas sitesinden konularla ilgili detaylı söyleşi, köşe yazısı ve haberler incelenebilir.

Diğer Öne Çıkanlar