Haraziya: “Abhazyalılar yurtlarına geri dönsün”

Abhazya Devleti Geri Dönüş Komitesi Başkanı Vadim Haraziya komite hakkında açıklamalarda bulundu.

Haraziya, 29 Haziran Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, savaş bittiğinden beri 7.000 kadar kişinin Abhazya’dan vatandaşlık aldığını ve bunların çoğunun Abazin, Ubıh ve Abaza olduğunu söyledi.

Haraziya Abaza, Abazin ve Ubıhların zaten Abhazya vatandaşı olarak sayıldığını, geri dönüş konusunda bürokratik hiç bir problemle karşılaşmadıklarını söyledi.

Haraziya açıklamasında, “Abhazya’ya geri dönmek isteyenlerin buraya gelerek bizzat dilekçe vermesi gerekiyor. Geri dönüş işlemleri en fazla iki haftada bitiyor” dedi.

Haraziya ayrıca, son yıllarda Suriye’den gelenlerin arasından sadece dört ailenin Suriye’ye geri döndüğünü, onlardan da ikisinin tekrar Abhazya’ya geldiğini açıkladı. Haraziya’nın verdiği rakama göre, şu anda Abhazya’da Suriye’den gelen Abaza, Abazin ve Ubıhların sayısı 564.

Haraziya Suriye’den gelenlerle ilgili olarak Sputnik muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Suriye’den kendi yurtlarına geri dönmüş bu ailelere para ve sağlık yardımı yapıyoruz. İhtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bunlardan 28’i üniversitelerimizde eğitim görüyor. Eğitimleri için gereken miktarın yarısını biz karşılıyoruz. İki öğrencimizi de Kafkasya’nın başka ülkelerinde üniversitelere gönderdik.”

Haraziya Suriye’ye dönen 4 aile ile ilgili sorulan soruyu ise “Suriye’de savaş bir süre durmuştu. Dönen insanlar savaşın artık olmayacağına emindiler. Tabi bir sebep de, burada Suriye’den daha farklı bir yaşam tarzının olması diyebiliriz. Ama biz kesinlikle insanların Abhazya’ya dönmesini istiyoruz. Suriye’den gelen neredeyse tüm geri dönüşçülere iş olanağı sağladık” diyerek cevapladı. Haraziya ayrıca, geri dönenler için 279 arsa ayrıldığını, ama bu arsalarda sadece dört ailenin yaşadığını söyleyerek, insanları bu arsalarda yaşamaya davet etti.

Basın toplantısında Abhazya’da cami inşaatı konusu da tartışıldı. Haraziya bu konuda şunları söyledi, “Daha çok camiye ihtiyacımız var. Mesela İstanbul’un birçok yerinde kilise görebilirsiniz. Bir devlet inşa ediyorsanız her dine saygı göstermeniz gerekir. Üstelik cami inşaatı Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendirir.”


Yorumlar