Tiflis Abhaz diasporasını kullanmak istiyor

Tiflis – Kosova’nın tetiklediği tanınmamış ülkelerin tanınma çabasıyla köşeye sıkışan Gürcistan yönetimi Abhazya ve Güney Osetya’yı geri kazanmak için yeni bir çözüm paketi üzerinde çalıştığını duyururken Sohum’a baskı için Türkiye’deki Kafkas diasporasının devreye sokulması hayali kuruyor.

‘Ayrılıkçı bölgelerden sorumlu devlet bakanı’ Temur Yakobaşvili, Güney Osetya ve Abhazya’daki sorunların barışçıl çözümü için yeni öneri paketi hazırlığı içinde olduklarını

söyledi. Anadolu Ajansı’na özel demeç veren Yakobaşvili, sorunun barışçıl çözümünde kararlı olduklarını belirterek, yeni öneri paketinin kısmen hazır olduğunu ve bu konu üzerindeki çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Abhazya’da yaşadıkları sorunların barışçıl çözümü sürecinde, Abhaz diasporasının etkin rolü olabileceğini kaydeden Yakobaşvili, Türkiye’deki Abhaz toplumu ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi. ‘Türk hükümetinin de Abhaz diasporasını sorunun Gürcistan’ın toprak bütünlüğü temelinde çözüm bulması için ikna edebileceğini’ savunan Yakobaşvili, ‘Türkiye’den, başka bir beklenti içinde olmadıklarını, ancak bu yönde atılacak adımların sorunların çözümüne çok büyük katkı sağlayacağını’ ifade etti.

Savaş sırasında Güney Osetya ve Abhazya’dan göç etmek zorunda kalan Gürcü mültecilerin geri dönüşüne imkan sağlanmasının öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirten Yakobaşvili, "Biz insan unsurunu çok önemsiyoruz. Osetler, Abhazlar, Gürcüler ve diğer halkların ortak çıkarlarına hizmet etmek amacındayız" dedi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlık taleplerine ilişkin yapılan görüşmede bazı tavsiye niteliğinde kararlar alındığını hatırlatan Yakobaşvili, ancak bu gelişmelerin endişe verici bir boyutta olmadığını söyledi.

Rus milletvekillerinin, iki ülke ilişkilerini zedeleyecek kararlar almaktan kaçınacağına inandığını belirten Yakobaşvili, "Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıyacağına dair inancım yok. Şayet bu gerçekleşirse en büyük zararı gören yine Rusya olacaktır" diye konuştu.  Çatışma bölgelerinde görev yapan Rus barış gücü askerlerinin buradan çıkartılması taraftarı olmadığını, ancak mevcut durumun da kendisini memnun etmediğini ifade eden Yakobaşvili, Rus barış güçlerinin yapısında köklü değişiklik istediklerini kaydetti.

Yakobaşvili, Güney Osetya ve Abhazya’da komşu ülkelerin barış gücü askeri bulundurmak istemesine sıcak bakmadıklarını ifade etti.

Yakobaşvili, ‘Türkiye ve Gürcistan arasında siyasi ve ekonomik alandaki ilişkilerin son dönemde hızla gelişmekte olduğunu, Batum uluslararası havaalanının ortak kullanıma açılmasının buna örnek teşkil ettiğini’ sözlerine ekledi. (Ajans Kafkas)