Çerkesçe anaokulu öğrencilerini bekliyor 

Türkiye’de 91 yıl aradan sonra ilk defa Çerkesçe eğitim verecek kurum olan Seteney Anaokulu, Levent’te öğrencilerini bekliyor. 

Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin yasallaşmasının ardından, Çerkesler kendi okullarını açma çalışmalarına başlamıştı. Yılın başında Levent’teki bir anaokulunu devralan Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti, hâlihazırda çokdilli eğitim verilen bu okulda Çerkesçeyi de müfredata ekledi.

1923’te kapatılan Çerkesçe okuldan sonra, ilk olma niteliğine sahip Özel Seteney Anaokulu, İngilizce, Fransızca gibi Batı dillerinin yanında, dileyen öğrencilere Çerkesçe de eğitim verecek. Bunun için, velilerin okula kayıt yaptırırken sadece özel istekte bulunması yeterli olacak.

Kayıtlar sürüyor

Seteney Anaokulu’nun müdiresi Burcu Eşmen Şahin’den aldığımız bilgilere göre, okula kayıtlar devam ediyor. Tatilden hâlâ dönmemiş aileler olduğunu, o nedenle başvuruların kapanmadığını belirten Şahin, yeni öğrencilere kapılarının açık olduğunu söylüyor.

Nisan ayında Agos’a konuşan Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Günsel Avcı, anaokullarında çokdilli eğitimin önemli olduğunu, Türkiye’de de artık İngilizce ve Türkçe olarak çift dilli eğitimin verildiğini söylemişti. Bu anlamda, Seteney Anaokulu ilk defa bu çokdilli eğitime Çerkesçeyi de ekliyor.

Türkiye’de Çerkesçe eğitim veren son okul olan Çerkes Numune Okulu, 18 Mayıs 1919’da Beşiktaş Akaretler üzerinde, şimdiki W Otel’in olduğu binada eğitime başlamış, ancak sadece dört yıl eğitime devam edebilmişti. Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti tarafından açılan ve 1923’te hükümet kararıyla kapatılan okulun 180 civarında öğrencisi vardı.

Agos