Çeçenya’da savaş döneminde kaçırılan 32 kişinin yakınları 28 Temmuz’da genetik pasaport aldı.
Bugüne kadar Çeçenya’da genetik pasaport alanların sayısı 300.
Çeçenya’da genetik pasaport uygulaması 2013 ilkbaharından beri yapılıyor. Yakınları kayıp olan 18 kişi 2013’de genetik pasaport almıştı. Bu pasaportlar en son Ekim 2014’te 60 kayıp yakınına verildi.
28 Temmuz’da 32 Çeçen vatandaşın genetik pasaportlarını aldığını söyleyen İçişleri bakanlığı temsilcisi, Kavkazki Uzel’e yaptığı açıklamada, “Genetik pasaportlar ceset kalıntılarından kimlik tespitini mümkün kılmaktadır. Bugüne kadar bu pasaportlardan alanların sayısı 300’ü geçti. Savaş döneminde kaybolanların sayısı ise üç binden fazla” dedi.
Genetik pasaport Caharkale’de bulunan Adli Tıp Bürosu’ndan temin edilmekte. Çeçenya Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, başvurularda kayıp yakınlarının kan analizi ücretsiz olarak yapılmakta.
1994’de Çeçenya’nın Groznenski bölgesinden kaybolan Musa İsrailov ve Saud Abdullah Sangariyev’nin kimlikleri genetik pasaport sayesinde 2014 ilkbaharında tespit edildi. Kalıntıları Podmoskov mezarlığında bulunan iki ceset İslami usüllere göre defnedilmek üzere Çeçenya’ya getirildi.
Babası ve erkek kardeşi savaş döneminde kaçırılan Caharkaleli bir vatandaş, “Onlar araçla Caharkale’den köye gittiler ve dönmediler. Arabaları yanmış ve tankla ezilmiş olarak bulundu. Fakat cesetleri bulunamadı. 20 yıl geçti. Annem onların hala hayatta ve bir yerlerde mahkum olduklarına inanıyor. Çeçenlerin Uzak Doğu veya ulaşmanın mümkün olmadığı başka yerlerdeki hapishanelere gönderildiği, çalışma kamplarında yaşadıkları gibi şeyler konuşuluyor. Bunu ispatlamak mümkün değil ama insanlar gerçeği kabullenemiyor” dedi.
Savaş döneminde Çeçenya’da kaybolan/kaçırılan vatandaşların sayısı kesin olarak bilinmiyor. Resmi rakamlar 3016 dese de aktivistler bu rakamın çok daha fazla olduğunu söylüyor. General Lebed Barış Misyonu internet sitesi kaçırılan vatandaşların listesini sürekli olarak yeniliyor. Burada verilen rakam 7621 ve çoğunluğu Çeçen vatandaşı.