Nazran/Ajans Kafkas – İnguşetya’nın halkı tarafından sevilen ilk Devlet Başkanı Ruslan Auşev, Kafkasya’da savaşın bölge ülkeleri arasındaki çatışmalarla sınırlı olmadığını ve işin içinde ABD ve Türkiye gibi aktörlerin olduğunu belirtirken asıl savaşın ileride çıkabileceğini söyledi.
Moskova’nın Kafkasya’yı anlamadığını, bölgeyi işe yaramaz adamların sürgün edileceği yer olarak gördüğünü, güce dayalı yöntemlerin çözüm olmadığını ve direnişçileri anlamak gerektiğini belirten Auşev, İnguşetya’da FSB generali Murat Zyazikov’un yerine devlet başkanı atanan Yubusbek Yevkurov’un da cumhuriyette durumun istikrara kavuşturulması açısından fırsat olarak gördüğünü söyledi. Vlasti dergisinden Musa Muradov’un sorularını yanıtlayan Auşev, Kremlin’in sinirlerini zıplatan aykırı duruşu yüzünden yeniden devlet başkanlığı koltuğuna atanmadığını da kaydetti. Ajans Kafkas’tan Özlem Güngör’ün Türkçeye çevirdiği röportajda Auşev yine dobra dobra konuştu:
Ruslan işte Zyazikov’u kovdular, ama cinayet ve ateş İnguşetya’da halen bitmiyor…
Henüz bir ay geçti. Yevkurov ne yapabilir? Onun durumu incelemesi ve bir sonuç çıkarması gerekiyor. Netice için henüz çok az zaman geçti.
Yevkurov ile tanışıyor musun?
Evet. O genç bir üsteğmen iken güvenlik sisteminde çalışması için davet etmiştim. Daha sonra onu burada, Beyaz Ev’in önünde, 1993’te gördüm.
Peki Beyaz Ev’in önünde ne yapıyordu?
Savunma Bakanlığı’nı koruyordu. Daha sonra onunla Rusya Kahramanı unvanıyla adlandırıldığında görüştüm. Bu görüşme İnguşetya’daydı.
Yevkurov’un atanması İnguşetya’daki durumu nasıl etkileyecek?
Kendisinin bir etkide bulunması lazım. Ülkede neler olduğunu iyice anlaması lazım. Bir asker olarak elbette analiz yapacaktır.
Atanmasını destekledin mi?
Benimle kimse istişare etmedi. Yevkurov’un atandığını öğrendiğimde, bunun iyi bir atama olduğunu söyledim. Kişisel olarak baş edebilecek. Orada sonrasının nasıl olacağını söylemek zor. Devlet başkanının bir asker olarak çözemeyeceği birçok konu var önünde, bundan dolayı Yevkurov’un devlet başkanı olması lazım. Devlet başkanı, arkasında tümüyle bir halkın durduğu insandır. Bu ne bölük, ne alay ne de tümendir.
İlk kadro atamaları Auşev’in adamlarının yönetime geri dönüşü olarak yorumlanıyor? Buna katılıyor musun?
İnguşetya yeni devlet başkanının atadıklarının hepsi benimle çalıştı. Kimi iyi, kimi kötü olarak. Başbakan Raşid Gaysanov da çalıştı. Benim ekonomi bakanımdı, zeki delikanlı. Veya devlet başkanlığı genel sekreteri İbragim Toçiyev, benim dönemimde Ceyrahski bölgesini yönetti. Onların tecrübesi var ve en önemlisi ülkeyi bu durumdan çıkarmak istiyorlar.
Olacak mı?
Eğer isterlerse.
İnguşetya İçişleri Bakanı Musa Medov’un görevi bırakma nedeniyle ilgili ne düşünüyorsun?
Kesinlikle doğru karar. Bu adam yerinde değildi. Onun nasıl bu göreve atandığını hiç anlamıyordum. Medov harekatçı değildi, benim zamanımda Trafik İdaresi’nde otomobillerin kayıtlarıyla ilgili bölümde çalışıyordu. Medov’un eğitimi bile yok, bildiğim kadarıyla onun veteriner diploması var.
Ama Medov’un Rusya İçişleri Bakanlığı merkez mekanizmasına nakledileceği konuşuluyor. Terfi edeceği konuşuluyor.
Medov’u terfinin beklediğini düşünmüyorum. Onun zamanında İnguşetya’da kaç polis öldü! Son zamanlarda İnguş polisi kesinlikle ülkede durumu kontrol altında tutamadı. Ne yani bu durumdan bakanının sorumluluğu yok mu? Medov’un içişleri bakanlığı görevindeyken yaptıkları konusunda ciddi bir değerlendirme gerektiğini düşünüyorum.
Medov’un ingushetiya.ru’nun sahibi Magomed Yevloyev cinayetinden dolayı suçlu olduğunu düşünüyor musun?
Dava materyalini bilmediğimden hüküm vermem zor. Ama Magomed Yevloyev’in ölümüyle ilgili sayın Medov’a sorulması gereken soru az değil. Örneğin şimdi yasal olmadığı kabul edilen Magomed’in tutuklanması olayına bakanın kişisel korumaları neden karıştı?
Zyazikov’un istifasının ardından İnguşetya’da insanlar tüm gece dans etti. Zyazikov ile ilgili neden böyle bir şey oldu?
Normal Vaynah evini ele alalım. Eğer onda babanın dışında herkes patron ise evde düzen olmaz. Çocuklar düzenli olmaz, herkes gezer. İnguşetya’da aynısı oldu, Zyazikov sahip değildi.
Federaller Zyazikov’dan yetkiyi mi aldılar mı?
O kendisi memnuniyetle verdi.
Neden?
Bilmiyorum.
Peki Moskova’dan onun baş edemediği görülemedi mi?
Rublevo-Uspenski caddesindeki bürokratın bugün kuytu bir yerdeki durumdan dolayı endişelendiğini mi düşünüyorsun? Kesinlikle endişelendirmiyor. Onlar şöyle diyor: Bu dağlılar bıktırdı! Çeçenya, İnguşetya, Dağıstan ne kadar da bıktırdı!
Ama işte komşu Çeçenya’da ülke devlet başkanına her şeyi verdiler.
Bu kimin nasıl alabildiğiyle ilgili. Ramzan Kadirov aldı.
Zyazikov’un biraz Kadirov olması lazımdı yani?
Murat Zyazikov’un devlet başkanı olması lazımdı. Devlet başkanı her zaman alıyor, hiçbir zaman vermiyor. İnguş anayasasında yazıldığı üzere, devlet başkanı, bu “myahka da”dır (halkın babası). Baba olmalıydı. Vaynahlar her zaman aldılar hiçbir zaman vermediler.
"Kendi düşüncesi olan insanı Kafkasya’ya göndermezler"
Zyazikov’un yerine senin gibi tanınmış ve sadece kendi cumhuriyetinde değil, tüm ülkede popüler bir general olan biri dururken, az tanınmış albayın atanmasıyla ilgili ne düşünüyorsun? Seni muhalefet bile istemişti.
Muhalefet değil. Bildiğim kadarıyla orada yaklaşık 100 bin imza toplandı.
Yani halk istedi. Neden kendini teklif etmedin?
Çünkü beni atamayacaklarını biliyordum…
Neden?
Benim Kafkasya’daki siyasete bakışım ve Kremlin’in bakışı, farklı şeyler ve hepsi bu. Kendi düşüncesi olanı Kafkasya’ya göndermiyorlar…
Senin bakış açın, federal yönetimin bakış açısından hangi açıdan farklı?
Milli politikada ben her zaman cumhuriyet devlet başkanının seçilmesi gerektiğini söyledim ve söylüyorum, atanmış veya yukarıdan seçilmişi anlamıyorum. Ve cumhuriyetlere ve başkanlarına, netice veren sosyo-ekonomik politika yapabilmeleri için daha fazla yetki verilmesi gerekiyor. Benim tavrım bu…
Ayrıca Svetlana Bahmina’nın affedilmesi konusundaki internet mesajına destek imzası verdin.
Elbette imzaladım. Bu tamamen rezalet! Hamile bir kadın nasıl hapiste tutulabilir! Ben adli davanın anlamını anlamaya çalışmadım, sadece merhamet hissinden yola çıktım: Kadın doğurmak üzereyken gözaltında tutuluyor. Sadece insan olmak lazım!
Kremlin görülen o ki, senin tavrının ülke çıkarları ile örtüşmediğini düşünüyor.
Benim tavrım İnguşetya’nın çıkarları ile örtüşüyor. Ülkeyi ve merkezi birbirine karıştırmamak lazım. Federal merkezin kendi çıkarları var. Hatırla, cumhuriyet güvenlik birimlerini yeniden tabi kılmakla ilgili referandum yapmak veya kanunları yerel geleneklere adapte etmek için ne kadar uğraştığımı. Hayır diyorlar. Bu ayrılıkçılık unsuru. Bu nasıl ayrılıkçılık unsuru olabilir?
Bu çok eşlilikle mi ilgili?
Onlar yatağıma da karışıyorlar! Bu benim meselem. Ben aksine, cumhuriyetimi (İnguşetya) ülkemi (Rusya) güçlendirdim.
2002’de Putin senin gitmeni istedi mi?
Putin ile normal çalıştık, Kafkasya’daki hareketleri eleştirdim ve 2002’de ayrıldım. Kendim ayrıldım. Ve hem Putin, hem tüm federal yönetim için bu beklenmedikti. Aday olmayacağımı söylediğim tek kişi, Devlet Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Abramov idi.
İki sene sonraysa Kremlin senden Beslan’a gitmeni istemek zorunda kaldı…
Kremlin değil. Bana Şoyga telefon açtı ve gitmemi, yardım etmemi istedi.
Direnişçiler seni çağırdı mı?
Hayır. Onlar Dzasohov ve Zyazikov’u istedi. Onlar reddetti ve durum çıkmaza girdi. Galeyan başladı. Şoyga uçmamı istedi. Oraya uçtum, orada Mikhail Gutseriyev duruyordu, onun teröristlerle cep telefonu aracılığıyla irtibatı vardı.
Gutseriyev kiminle konuştu? Ele başlarıyla mı?
Hayır, onların basın sözcüsü vardı. Ben ona şöyle dedim: Ben Ruslan Auşev, oraya gelmek istiyorum. O da şöyle dedi: Şimdi iletirim.
Onlar seni tanıdı mı?
Evet. Şöyle dedi: 15 dakika bekle. Tek başına gel. ‘Tamam’ dedim.
Gittiniz ve ne sordunuz?
Onların ne istediğini sordum. Onlar bana okul defterinden bir sayfaya yazılmış bir talepler listesi verdiler. Albay (terörist elebaşısı) hayret etti: Rehineler 1200 kişiyken neden 300 şeklinde veriliyor? Daha sonra okul müdürü geldi. O şöyle dedi: Burada binden fazla var. Ne kadar ölü olduğunu sordum. Şöyle dedi: Yirmi. Gösteriniz. Gösterdiler. Ve hepsi bu kadar.
Sen 20’den fazla kişiyi çıkardın…
26. 11 kadın ve 15 çocuk.
Seni ödüllendirdiler mi?
Nasıl?
Herhangi bir nişan verdiler mi?
Nasıl bir nişan, neden versinler ki? Ben, bazılarının şöyle dediğini de duydum: O neden okula girdi, evet teröristlerle bağlantısı var…
Beslan’dan birkaç sene sonra Mikhail Gutseriyev’in problemleri başladı, ülke dışına çıkmak zorunda kaldı. Ona ne olduğunu açıklayabilir misin?
Problemlerinin sebebini bilmiyorum. Tek bir şey söyleyebilirim, bunun İnguşlarla hiçbir alakası yok.
‘Bu direnişçilerin neden var olduğunu anlamak gerekiyor’
Senin eylemlerinde Kremlin’in asabını en fazla bozan şey ne?
Ben, hem birinci hem ikinci Çeçen savaşlarında, burada her şeyin Moskova’dan göründüğü gibi olmadığını söyledim. Kafkasya’da durum, dışarıdan sakin görünen, içeriden sürecin yaşandığı şeklinde. Bundan dolayı kendimce hareket ettim, hatta federal merkezin düşüncelerine karşı çıkmak zorunda kaldım. Çeşitli insanlarla görüştüm.
Direnişçilerle de mi?
Onlarla da.
Seni direnişçilere destekle suçladılar.
Ben Çeçenlerle, kardeş halkımla ilişkileri destekledim. Destekledim, destekliyorum ve hayatta olduğum müddetçe desteklemeyi düşünüyorum. Bana orada sadece direnişçilerin olduğu söyleniyor, ama bu tam olarak böyle değil. Benim mültecilerim de vardı. İlk savaşta 120 bin idi, ikinci savaşta 250 bine ulaştı. Onlar arasında direnişçi diye adlandırdıkları da olabilirdi ve vardı. Şu anda Kafkasya’da, Güney Osetya’da ve Abhazya’da silahla dolaşanlar kim söyle bana? Doğru, gönüllü asker. Peki Çeçenya’da nasıldı? Kendisine tanklar ve askeri uçaklarla gelenleri kabul etmeyen insan haydut olarak adlandırıldı. Ben, hüküm vermede dikkatli olmak gerektiğini, herkesi sırayla haydut olarak adlandırmamak gerektiğini söyledim. Milliyetine bağlı olmaksızın herkes konusunda tek bir yaklaşım, objektif yaklaşım gerekli. Benim için herkes: Abhazlar, Osetler, Gürcüler veya Çeçenler-hepsi aynı. Onların hepsi aynı ilgiyi hak ediyor.
Yani, sen Çeçenya’da haydutların savaşmadığını düşünüyorsun?
Bir kez daha tekrarlıyorum: Herkesi toptan haydut olarak adlandırmamalı. Orada farklı şeyler vardı. Kimisi ailesini, annesini, babasını, erkek kardeşini kaybetti ve bu nedenden ötürü silah aldı. Kimisi de başka sebeplerden. Elbette açıkça haydut olanlar da vardı. Büyük çalışma odalarında oturup haydut veya direnişçi diye akıl yürütmek iyi tabi. Ama yerine gidip çözmek, ailesini kaybeden kişinin yerine kendini koymaya çalışmak lazım. Caharkale birinci ve ikinci savaşta düşman şehircesine amansızca bombalandı. Ve bunun ardından bizler, birilerinin eline silah aldığına hayret ediyoruz! 1994’de ülke yöneticilerine Çeçenya ile savaşmamak gerektiğini söyledim ve cumhuriyete ordu gönderilmesi belgesinin altını imza atmadım. O zaman beri federal yönetimle sürtüşmem başladı.
Peki İnguşetya’da bugün kimler savaşıyor? Çeçen direnişçileri bağımsızlık için savaştı…
Yaşamdan hoşnut olmayan insanlar.
Polisleri öldürenler de mi yaşamdan hoşnut değiller?
Dağlarda, birinci ve ikinci Çeçen savaşlarından direnişçiler kaldığını düşünüyorum.
Onlar ne için savaşıyor?
Kuzey Kafkasya’da savaşan direnişçiler arasında çok sayıda radikal İslamcılar var. Onlar şöyle diyorlar: Cumhuriyetin bağımsızlığı bizi ilgilendirmiyor, biz Kuzey Kafkasya’da emirlik inşa etmek istiyoruz. Bunlar, Afganistan’daki gibi Kafkasya Talibanları.
Kuzey Kafkasya politikasında merkezin yaptığı kilit hata nedir?
Kilit hata? Oraya çalışmaya gönderdiklerine bakmak lazım. Çarlık döneminde de bizde yine böyleydi: Kafkasya’ya büyük ve küçük başkanlarsürgüne gönderdiler ve halen onları buraya gönderiyorlar. Burada başaramadın, Güney Rusya Federal Bölgelere git, burada başaramadın Çeçenya’da harekat grubuna git, burada başaramadın İnguşetya’da memuriyete git. Savcı, İçişleri Bakanı ve diğerleri, işte onlar, geçiciler buraya geliyorlar.
Sen bundan dolayı mı RF devlet başkanı YUFO (Güney Federal Bölgeler) eski temsilcisi Viktor Kazantsev’le kavga ettin?
Ben onunla konuşmadım bile. Ben onu sadece iki kez gördüm. Hem onunla ne konuşabilirdim ki? O yaşananlar konusunda hiçbir şey anlamıyordu. Kafkasya’da durum bazı federal bürokratların göstermeye çalıştığından çok farklı. Orada tarihi mayınlar bulunuyor. İnguşetya ve Osetya arasında örneğin. Evet Dağıstan, Çeçenya, Kabardey-Balkar ve diğer bölgelerde de çok sayıda gizli anlaşmazlıklar var. Bunları çözmek lazım. Her yerde güçle çözüm olacağını düşünmemeli. En önemli hata, orada neler olduğunu anlamamaları ve bu süreçleri anlamaya çalışmamaları, güç kullanıyor olmaları. Zyazikov döneminde İnguşetya’ya ne yaptılar? Ordu gönderdiler. Ne oldu? Daha kötü oldu.
Ama silahlı yer altı örgütüyle güç dışında başkan hangi yöntemle mücadele edilebilir ki?
Bir dakika. Afganistan örneğini getireyim sana. Biz, orada Amerikalıların düğüm oluşturduğunu söylüyoruz. Doğru. Ve NATO güçleri komutanlığı kabul ediyor ve açılıyor: İmkanlar ölçüsünde Talibanlarla anlaşmak lazım. Onları ülke yönetim organlarına getirmeli. Bizim politikamızı kabul etmeyen insanlar varsa, onların ne istediğini öğrenmemiz lazım
Peki direnişçiler arasında konuşulabilecek insanlar var mı?
Var. Zira, bu direnişçilerin neden var olduğunu anlamak lazım. Onları halkın bir bölümü destekliyor, aksi takdirde yaşayamazlardı. Peki halk direnişçileri neden destekliyor? Çünkü yönetime kızdılar. Halkın iki belası var; bürokratların rüşveti ve güvenlik kurumlarının sınırsızlıkları. Problemi çözmek için halka dayanmak lazım, halkın iyi yaşaması için yapmak lazım.
Sen devlet başkanlığında halka nasıl dayandın?
Bunu uzunca, sabaha kadar anlatabilirim.
Yine de, hiç değilse bir örnek?
Baş köşeye rüşvetle mücadeleyi koydum.
Başardın mı?
Elbette istediğim gibi olmadı. Tüm bu rüşvetçiler federal merkezden destek buldu yine de. İşte birini cevap vermeye çağırıyorum, savcı veya başka bir kuruma şikayette bulunuyor: "Siz Auşev’in beni neden kaydırdığını biliyor musunuz? Sadece ayrılıkçılıkla savaştığım için."
Bunu kim söyledi?
Hepsi! Rüşvetten dolayı görevden almaya çalıştığım her bürokrat merkeze şikayette bulundu: "Biliyor musunuz Auşev neden beni kaydırıyor? Çünkü ben sizin yolunuzdayım." Cumhuriyet kurumlarının federal bağlılığı, bu para aklama. Emeklilik fonunu alalım. İnguşetya’da ölmüş beş bin hakkında hayattaymış gibi kağıtlar dolduruluyor, para alınıyor. İşte hepsi bu…
Bu şimdi mi?
Bu mekanizma her zaman oldu.
Peki Moskova’ya bunu bildirdin mi?
Moskova’da kim var ki? Moskova’daki kendi ‘ekmeğin’den niçin olsun, birini alır, diğerini getirir.
"Çeçen ve İnguşların daha kötü ileri karakol olmadığını düşünüyorum"
İnguşetya’nın her devlet başkanı Prigorodnıi meselesi gibi bir problemle karşılaşmaya mahkum. Bunun çözümü var mı?
Elbette var. Yapılması gereken birinci şey, insanları evlerine döndürmek. Daha sonra bu bölgenin statüsü hakkında görüşmeler yapmak.
Bu statü nasıl olabilir?
Bölgenin statüsü mümkün olan-olmayan kanun ve deklarasyonlarla belirlendi. Barış deklarasyonları, Sovyetler Birliği deklarasyonları, RF deklarasyonları ve diğer kalanlar. Herkes biliyor ki, 1994’de Prigorodnıi bölgesinden İnguşlar zorla çıkarıldı. Bu yasal olmayan bir sürgündü. İnsanlardan öylesine sadece bölgeleri alınmadı, çok defalar söyledim, bir kez daha söylüyorum: İnsanlardan kanunsuzca evleri, bahçeleri, toprakları, hatıraları, mezarları alındı, onlar suçlandı. Daha sonra 1957’de suçlu olmadıkları söylendi ve evlerine döndüler! 1990 başında Rusya yönetimi, bunun kanunsuz olduğunu doğruladı. Yani bu meselenin çözümü için hukuksal temel var, ancak hiçbir şey çözülmüyor.
Oset lobisinin Kremlin’de çok güçlü olduğu söyleniyor. Doğru mu?
Elbette doğru. Orada, Güney ve Kuzey Osetya’nın Kuzey Kafkasya’daki ileri karakollar olduğu söyleniyor. Belki de böyledir. Ama biz başka bir ileri karakolu kaybediyoruz. Çeçenler ve İnguşların daha kötü ileri karakol olmadığını düşünüyorum. Dikaya Diviziya ve Büyük Vatan Savaşı’nda da daha kötü savaşmadılar. Adaleti getirmek lazım. Dağlılar gibi adaleti kimse sevmez. Eğer oğlum suçluysa, onu alın ve hapse atın! Ama şunu da yapmamak lazım: Eve baskın düzenleyip, herkesi dövmek, daha sonra işte o direnişçi demek! Eğer o suçluysa, mahkemeye verin, avukat verin, mahkemenin kararına göre, hapse atın veya tecrit edin. Ama böyle olmuyor. Eve saldırı ateşi açmak, kadın ve çocuklar dahil herkesi dövmek var. Ve bunlar direnişçi ilanında bulunmak var! Onların direnişçi olduğunu kim söyledi? Nerede? Onların alınlarında direnişçi olduğu mu yazılı? İşte bunlar insanların tepkisine neden oluyor.
Moskova’nın Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıması Kafkasya’daki duruma negatif etki yapabilir mi?
Nasıl etki eder bilmiyorum. Çeçenya ile neden savaştılar? Çeçenya bağımsızlığını almak için ne kadar güç harcadı. Şöyle dediler: Hayır bu kelimeyi bile unutun. Peki Güney Osetya için neden mümkün? Kafkasya’da çok ciddi bir olay ortaya çıktı. Abhazya’yı bir nebze anlıyorum, orada denize açılış var. Peki Güney Osetya? Nasıl bir devlet? Bundan söz etmek komik! Çeçenya’nın kendi sınırları var, diğer cumhuriyetlerin ise dış sınırları var. Peki Güney Osetya’nın nesi var? Eninde sonunda Güney ve Kuzey Osetya’nın birleştirileceği açık. Ama bu o zaman ortak üyelik olarak kabul edilecek. Rusya devleti buna yaklaşmaz. Bence durumu askıya almak lazım.
Nasıl askıya alınmalı?
Bağımsızlığı tanımamalı, olduğu gibi bırakmalı. Bugün Kafkasya’da başka rüzgarlar esiyor. Şimdi artık söz bağımsızlık hakkında değil. Her şey global ölçülerde. Ben, Kafkasya için savaşın henüz ileride olduğunu düşünüyorum.
Peki kim savaşacak?
Burada çatışan menfaatlere bak. Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Güney Kafkasya’da olan olaylarla ilgili mesajında kimi suçladı? Amerika Birleşik Devletleri’ni. Devlet başkanı açıkça, bizim sadece Gürcistan ile değil, Gürcistan’ın arkasında duran ABD ile savaştığımızı söyledi.
Kuzey Kafkasya’da, özellikle İnguşetya’da durumu ABD’nin tahrik ettiğini mi düşünüyorsun?
Hayır. Ben RF devlet başkanının söylediklerini hatırlattım. Kafkasya’da her zaman Rusya, Türkiye, İran ve Batı’nın çıkarları olmuştur. Orada petrol, gaz boru hatları var, deniz çıkışları var, bizse bu baltalık ormanda takla atıyoruz. Eziyorlar, okşuyorlar, sınır dışı ediyorlar.
Sence bu durumda İnguşetya’yı ne bekliyor?
İnguşetya’daki durum, bu Kafkasya’daki olayların ve öncelikli olarak Çeçenya’daki olayların sonucu. Bir evin yanıp komşu dairenin yanmaması gibi bir şey olmuyor. İnguşetya sadece en zayıf nokta oldu. Orada önüne gelen herkes komuta ediyor. Yönetim dışında. İnguşetya’yı neyin beklediğini söylemek zor. Şimdi yeni devlet başkanı var. Şimdilik ondan ne istenebilir? Sadece bir ay geçti, bakalım. İlk üç-dört ayın göstereceğini düşünüyorum. Ama kesin olarak biliyorum ki, İnguşetya’da ayrılıkçı düşünceler yok. İnguşetya’da tek şey isteniyor; adalet ve Prigorodnıi bölgesi problemlerinin çözülmesi. ÖZ/FT
(Vlast dergisi, No 47 (800) 01.12.08, Çeviren: Ajans Kafkas adına Özlem Güngör. Edisyon: Fehim Taştekin)