Zurabişvili: Gürcistan Avrupa’yı seçti

Gürcistan’ın kuzeybatısındaki Abhazya, geçtiğimiz hafta sonu cumhurbaşkanını seçti. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, euronews’e özel verdiği mülakatta Abhazya’daki bu seçimi Gürcistan’ın ulusal egemenliğinin ihlali olarak nitelendirdi. Gürcistan’ın yüzünü Avrupa’ya çevirdiğini vurgulayan Zurabişvili, tüm engellere karşın Avrupa yolunda ilerlemeye devam edeceklerini ifade etti. Gürcistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı olan Zurabişvili, Rusya’nın tutumunu değiştirmesi koşuluyla komşularıyla diyaloğa açık olduklarını söyledi.

Anelise Borges, euronews: Venezuela, Nikaragua, Suriye ve tabii ki Rusya gibi bazı ülkeler dışında uluslararası kamuoyu Abhazya’yı Gürcistan’ın bir parçası olarak tanıyor ve bağımsız bir devlet olarak görmüyor. Bu elbette bir sorun. Abhazya ve Güney Osetya, oldukça güçlü olan komşunuz Rusya ile ilişkilerinizdeki ana sorunlardan biri. İki ülke arasındaki kısa ancak bedeli oldukça ağır olan savaşın üzerinden 10 yıl geçti. Yapılan seçim hakkındaki görüşlerinizi ve bu iki tartışmalı bölgedeki politikanızı biraz anlatır mısınız?

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, : Buna sözde seçim diyorum, çünkü bu şartlar altında yapılan bir seçimi tanımamız mümkün değil. Ancak çok yakın gelecekte tüm Gürcistan topraklarında bir seçim olacağına inanıyorum, Abhazya’daki vatandaşlarımızın da içinde yaşadıkları bölgenin geleceğini özgürce belirleyebileceği bir seçim.

“Gürcistan engellere rağmen Avrupa yolunda ilerliyor”

euronews: Bir zamanlar bunu trajedi olarak adlandırmıştınız, ulusal bir trajedi. Bugün bu iki bölge hala tartışma konusu, sizce trajedi devam mı ediyor?

Salome Zurabişvili: Altı çizilmesi gereken şey, bunun orada yaşayanlar için bir insanlık dramı olduğu. Çünkü onların kendi dillerini konuşmalarına dahi izin verilmiyor. Benlikleri tehdit altında, Ruslaşma politikası var ve bu çok zor bir durum. Bu orada yaşayan köylüler için de zor. Bazen kaçırıldıkları oluyor, bu yüzden oldukça gergin bir durum söz konusu. Öte yandan Gürcistan, Avrupa’ya yakınlaşmasını, ekonomik ve demokratik kalkınmasını sürdürmeyi başardı. Gürcistan Batı’yı seçti ve eğer amaç bunu engellemekse, ki bu savaşın ve işgalin amacının tam olarak da bu olduğunu düşünüyorum, Gürcistan bu yönde ilerlemeye devam ediyor.

“Rusya’nın tutumunu değiştirmesi koşuluyla diyaloğa hazırız”

euronews: Böylesine büyük emellere sahip güçlü bir komşunuz varken nispeten küçük bir ülkeye liderlik etmek zor mu? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile hiç görüştünüz mü? Onlarla temas halinde misiniz?

Salome Zurabişvili: Savaştan ve işgal altındaki bölgelerden dolayı Rusya’yla savaştan beri diplomatik ilişkilere sahip olmadığımızı biliyorsunuz. Ve yeniden temasa geçmek için Rusya’nın bizim gibi küçük bir komşusuna karşı tutumunu değiştirmesi ve güç kullanmakla bir ilişki kurulamayacağını anlaması gerektiğini defalarca söyledim. Dolayısıyla bu yönde bir işaret gördüğümüz takdirde diyalog için hazır olacağımızdan eminim.

Şu anki koşullar altında cumhurbaşkanı olmak zor mu derseniz… Her türlü imparatorluğa karşı direnme konusunda 27 asırlık deneyime sahip bir ülke, bu vatanın topraklarının bir bölümü farklı zamanlarda bazı imparatorluklar tarafından işgal edildi ve biz hepsinden kurtulduk, hayatta kaldık ve eminim bunu yine başaracağız. Avrupa’ya doğru çok yol katettik ve bu yönde ilerlemeye devam edeceğimizden eminim. Benim için en önemli olan şeylerden biri de, 15 yıl önce Gürcistan’ın Avrupa Komşuluk Politikası’nda ve Avrupa Birliği’nin Doğu Ortaklığı’nda olacağını kimsenin öngörmemesiydi. Kimse serbest rejim, serbest ticarete sahip ortak üye olacağımızı hayal edemiyordu. Herkes bunun gerçekleşmesine imkansız gözüyle bakıyordu. Bu yüzden her şeyin mümkün olduğunu düşünüyorum ve bu da böyle bir ülkenin cumhurbaşkanlığı görevini zorlu, ancak iyimser kılıyor.

“Gürcüler kendilerini Avrupa’ya ait hissediyor”

euronews: Avrupalısınız, Paris’te doğup büyüdünüz, cumhurbaşkanı seçilmenizin Gürcistan’ın Avrupa’ya doğru ilerlemek istediği anlamına geldiğini söylediniz. Son anketlere göre, nüfusun yüzde 80’i Avrupa Birliği’nde olmak istiyor. Brexit’in gündemde olduğu, Avrupa’da bu tartışmalı boşanmanın bu kadar konuşulduğu bir dönemde sizce Gürcistan neden hala birliğe dahil olmak istiyor?

Salome Zurabişvili: Öncelikle sırf Fransız ya da Avrupalı olduğumdan dolayı seçildiğimi düşünmüyorum. Avrupa, Gürcülerin zihinlerine, benliklerine derinden yerleşmiş bir şey. Yani Avrupalı olmak için çabalamıyorlar, Gürcüler zaten Avrupalı olduklarını düşünüyor. Avrupa konusunda da çok iyimserler, çünkü onlar için bunun başka bir alternatifi yok.

Avrupa kriz dönemlerinden geçse dahi çok önemli ve çok başarılı bir yapı. Ve ilginç ama Avrupa’daki ilerlemelerin krize rağmen değil, krizden dolayı ve krizin bir sonucu olarak yaşandığını düşünüyorum.

Bu yüzden evet, Brexit kesinlikle çok büyük bir zorluk olabilir, ancak Avrupa’nın yeni reformlara gitmesine sebep olacağından, pek çok yeni fırsata kapı açacağından eminim. Bu konuda oldukça iyimserim.

euronews: Avrupa’daki durumu, Brexit sürecini, yarattığı kriz ve fırsatları yakından takip ediyor musunuz? Bu Gürcistan’ın takip ettiği ve hedeflediği bir şey mi?

Salome Zurabişvili: Hem de çok yakından takip ediyoruz. Dediğim gibi, Gürcistan Avrupa’ya doğru büyük ilerleme kaydetti. Bu yolda devam etmeliyiz ve edeceğiz de. Yeni Avrupa’daki yerimizi, konumumuzu çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bu konuda hem gerçekçi hem de çok hırslı olmak zorundayız.

Kaynak: EN