Osmanlı ordusunda görev alan Çerkes bir askerin hikayesi beyaz perdede

Çerkes soykırımı sonrası ailesini kaybederek Osmanlı topraklarına gelen, Balkan Savaşı’nın ardından mangasıyla birlikte Sarıkamış’a hareket eden, Abrek Çavuş’un hikayesini anlatan “Beyaz Hüzün” 20 Aralık Cuma Günü izleyiciyle buluşacak.

Kenan Korkmaz’ın senaryosunu yazıp yönettiği, Murat Yatman, Duygu Poyraz, Şenol Kara, Edip Tutal, Ali Poyraz, Yavuz Gürbüz, Suat Ergin ve tiyatrocu Yakup Keskin ile başrolünde yer aldığı “Beyaz Hüzün” yarın izleyiciyle buluşacak.

İsmail Bilgin’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan yapım, Balkan Savaşı’nın ardından mangasıyla birlikte Sarıkamış’a hareket eden Abrek adındaki göçmen bir çavuşun hikayesini konu alıyor.

Çekimleri Erzincan’ın Çayırlı ilçesi kırsalında yapılan filmin müziklerinde, Yıldıray Gürgen imzası yer alıyor.

Filmin konusu

Abrek Çavuş, 1886 yılında, Büyük Çerkes soykırımında, annesi ile Anadolu topraklarına sığınmıştır. Babasını, Karadeniz sularında kaybeden Abrek, annesini de Osmanlı topraklarında, bir köy camisinin köşesinde kaybeder. Abrek’in annesi, ölmeden önce, Abrek’e, artık Osmanlı topraklarında olduğunu ve korkmaması gerektiğini söylemiştir. Abrek, annesinin ölümünden sonra Osmanlı topraklarında, bir asker olarak yetişir. Cephelerde, Osmanlının cesur askeri olarak görev alan Abrek, Balkan harbinin ağır hezimetinin ardından, Sarıkamış harekatına katılır. Emrindeki manga ile birlikte, yürüyüş kolunda, 33. Tümenle birlikte, yol almaktadırlar. Bir çete saldırısında, tümenden ayrılan Abrek ve mangasının amacı, bilmediği topraklarda, tümeni bulmak ve Kafkasya’ya ulaşmaktır. Soğuk iklim şartlarında, Balkan harbinin de ağır psikolojisini taşıyan Abrek ve mangası, uzun, çetin bir yolculuğun içindedir. Manganın içindeki insan hikayelerinin ve dramlarının yanında, Topraklarını terk etmek zorunda kalan, Anadolu insanının hikayelerini de göreceğimiz, vatan denilen nimeti hangi şartlarda kazandığımızı gözyaşları ile idrak edeceğimiz hazin, hüzünlü bir hikaye.


Yorumlar
  1. Osmanlı ordusunda görev yapan bir başka Çerkes’ in de filmi çekilecekti…
    bir zamanlar….Adı da ”UÇAN MÜFREZE” idi. Her şeyiyle hazırdı… Halbuki… Ama uçurmadılar…Film için teşekkürler…. sırf adamın adı ABREK olduğu için bile teşekkür etmeye değer…

  2. Koray Keskin

    Abrek çavuş sonrasındaki hayatı nasıl olmuştur ben daha flimi izlemedim şehitmi oldu yoksa sonrasında hayatını nerede devam ettiği hakkında bilgiye ulaşabilirmiyiz