Kırımoğlu diasporadan destek istedi

Kırım Tatarlarının efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ankara Bilkent Oteli’nde düzenlenen Kırım Tatarları Kongresi sonrası Ajans Kafkas muhabirine yaptığı açıklamada, Kırım Tatarları ve Kafkasların Rusya’dan sürülmeleri bakımından kader ortağı olduklarını ve Türkiye diasporasından destek beklediklerini söyledi.

Kırımoğlu ayrıca Ukrayna’da süren savaş hakkında bilgi verdi. Kırımoğlu’na göre, zamanla Rusya karşıtlığının sembolü haline gelen çatışmalarda savaşmak isteyen Müslümanların sayısı her geçen gün artıyor.

Kırımoğlu konuşmasında, Ukrayna tarafında savaşan iki Çeçen taburu gerçek vatanperverler olarak değerlendirdi.

 

Açıklamanın tashihli tam metni:

Bugün Kırım tatarlarının durumunu anlattınız. Türkiye’deki Kafkas diasporası için mesajınız nedir?

Malum olduğu gibi, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra sadece Kırım Tatarları değil, Kafkasya’da yaşayan 13 milli azınlık Öztopraklarından sürgün edildi ve soykırıma uğratıldı. Bunların büyük bir kısmı Kafkaslardı; Çeçenler, İnguşlar, Balkarlar, Karaçaylar ve diğerleri. Bunların bir kısmı Voroşilov zamanında vatanlarına döndüler. Ama maalesef Kırım Tatarları Ukrayna bağımsızlığını kazanana kadar dönmedi. Şimdi biz zor bir durumdayız. Kafkasya’dan sürgün edilen insanlarla, Çeçenler, İnguşlar, Balkarlar, Kafkaslar, onlarla kader birliğimiz var. Birbirimize destek olmamız lazım. Demin konuşmamda söylediğim gibi orada (Ukrayna’da) Müslümanlardan oluşan bir askeri tabur kuruluyor. Bu tabura iştirak etmeyi, orada askerliğe girmeyi isteyenler birinci olarak Çeçenler, İnguşlar, Azeriler ve Özbek kardeşlerimiz. Kafkasya’dan gelip Ukrayna’da yaşamaya başlayan insanlar en sağlam Ukrayna vatandaşı olup çıktılar. Biz de bundan çok memnunuz.

Bildiğimiz kadarıyla halihazırda Ukrayna’da savaşan iki tane Çeçen birliği var. Buradan onlara bir şey söylemek ister misiniz?

Biz onlarla temastayız. Cohar Dudayev Askeri Birliği ve Şeyh Mansur Askeri Birliği. Ama bunlardan gayrı bir de Ukrayna’ya karşı çalışan Putin uşakları var. Biz onları Çeçen olarak saymıyoruz. Onun için bizim temaslarımız sadece bu vatanperver insanlarla, gerçek Çeçenlerle, gerçek Kafkasyalılarladır.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu kimdir?

13 Kasım 1943’te Kırım’ın Sudak şehrine bağlı Ayserez köyünde doğan Kırımoğlu, daha altı aylık bir bebekken, 1944 Stalin sürgünü ile ülkesinden çıkarıldı. Kırımoğlu’nun yaşamı özellikle Rusya’ya karşı yürüttüğü insan hakları mücadeleleri ile geçti.

Taşkent Üniversitesi’nde öğrenim görmek isteyen Kırımoğlu’nun talebi Sovyet hükümeti tarafından “Sovyet devletine ihanet eden bir halka mensup olduğu” gerekçesi ile reddedildi.

Birçok kez sürgüne gönderilen ve hapse atılan Kırımoğlu, en son 2014’te Moskova üzerinden Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne girmek istediğinde alıkonulması sebebiyle gündeme geldi. Kırımoğlu’nun Kırım’a girmesinin engellenmesini protesto eden 5 bin kadar Tatar’ın çıkardığı olaylar sebebiyle Putin olaylarla FSB’nin (Rusya Federal Güvenlik Servisi) ilgilenmesini istedi ve Kırımoğlu’nun ülkeye girişinin yasaklandığını ilan etti.