Kadirov’un lüks jestleri neyi amaçlıyor?

UFC hafif sıklet şampiyonu Habib Nurmagomedov’un babası ve antrenörü Abdulmanap Nurmagomedov’a Ahmat Kadirov Vakfı tarafından hediye edilen araba için Çeçenya devlet başkanına teşekkür etti. Bazı Çeçenyalılar, yetkililerin lüks jestlerini uygunsuz buldular ve sosyal medyadadan tepki gösterdiler.

5 Şubat’ta Habib Nurmagomedov Grozni’yi ziyaret etmiş ve Çeçenya devlet başkanı Ramzan Kadirov ile görüşmüştü. Devlet başkanı, geçen hafta Nevada Atletizm Komisyonu tarafından 9 ay uzaklaştırma ve 500.000 dolar para cezasına çarptırılan Habib’e verdiği desteğini tekrardan yeniledi. Babası ve antrenörü Abdulmanap Nurmagomedov’a da hediye olarak Mercedes SUV verildi.

5 Şubat akşamı “Grozni” TV kanalı Nurmagomedov’a hediye edilen aracın Ahmat vakfı tarafından bağışlandığını belirtti. Aynı zamanda Garozni TV’nin YouTube kanalında açıklamalarda bulunan Ahmat kulübünden bir sporcu, arabanın anahtarlarını Abdulmanap Nurmagomedov’a teslim ederken bu hediyenin Ramzan Kadırov ve Ahmat vakfı hediyesi olduğunu belirtti.

Sporcuların yoğun alkışlarına karşı konuşan Abdulmanap Nurmagomedov “Bence birlikte biz bir gücüz” dedi. (“Birlikte biz bir gücüz” deyimi Kadirovcuların bir sloganıdır)

360 TV kanalı web sitesinde açıklamalarda bulunan Nurmagomedov “Hayatım boyunca direksiyon başındayım ama Kadirov’dan aldığım böylesine hediye beni daha çok bahtiyar etti” sözlerini aktardı.

Habib Nurmagomedov, McGregor’a karşı zaferin ardından Ahmat Kadırov Vakfı’ndan altı milyon ruble değerinde bir Mercedes W222 hediye almıştı. Ramzan Kadirov arabanın anahtarlarını bizzat kendisi verdi. 14 Ekim 2018’de, dünya boks şampiyonu olan Artur Beterbiev Çeçenya hükümetinden hediye olarak aynı arabadan almıştı. Aralık 2018’in sonunda, Rusya genelinde gerçekleşen yarışmalara katılan iki şampiyon sporcuyada Kadirov Vakfı’ndan Mercedes hediye edilmişti. Çeçenya sakinleri, bu pahalı hediyeler için devlet yetkililerini çokça eleştirdi.

Bir Çeçenya vatandaşı olan Salama olayları şöyle özetliyor. “Bu cömert armağanları yaparak 9 milyar dolarlık doğalgaz borcunun affını talep ediyor. Liderlerimiz nasıl devlete sahip çıkıyorlar. Son yıllarda aktörlere ve sporculara yapılan harcamalara bakarsak bu borçların bir kısmını karşıladığını” belirtiyor

Yine bir Çeçenya vatandaşı olan Lukman olaylara şöyle diyor. “Neden milyonlarca ruble değerinde arabaları alıyorlar, alabilecek kadar zenginseler neden federal merkezden para istiyorlar. Rusya’nın diğer eyaletleri tüm Çeçenlerin milyoner oldukları düşüncesi şaşırtıcı olmuyor. Sadece Mercedes arabaları kullanıyorlar ve diğer bölgelerin hazinesi ile geçindiğini düşünüyorlar.”

2018 yılında federal bütçeden 27.08 milyar ruble alan Çeçenya, en çok destek alan ilk beş federal bölgeden biri.

Moskova Devlet Üniversitesi Profesörü Natalya Zubareviç olaylarla ilgili şöyle diyor; Kremlin rubleleri değil, Kafkasyadaki riskleri sayıyor.