AB, Gürcistan’a vizesiz giriş hakkı verecek mi?
Avrupa Birliği Komisyonu, Gürcistanlıların Avrupa’ya vizesiz girebilme imkanını değerlendiriyor.
AB değerlendirme heyeti, vize kaldırma eylem planı hakkında Tiflis’in raporunu incelemek üzere Gürcistan’a bir ziyarette bulundu.
Nihai rapor, 2015 senesinin sonuna kadar Avrupa Birliği komisyonu tarafından hazırlanarak sunulacak. Sonrasında, Avrupa Parlamentosu, Gürcistan vatandaşlarının AB bölgesine vizesiz giriş hakkı kazanıp kazanmayacağı konusunda karar alacak.
Tiflis, AB’nin tüm şartlarının yerine getirildiğini iddia ediyor, ancak son zamanlarda Avrupa’ya Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen mülteci akını, Brüksel’i, Gürcistan’a vizesiz seyahat hakkı verme konusunda kararsız bırakabilir.
8 Mayıs 2015 tarihli Avrupa Komisyonu raporuna göre, Gürcistan vizelerin kalkması için gerekli 15 adımın sadece yedisini yerine getirdi.
Avrupa Komisyonu, dördüncü raporunu 15 Aralık’ta yayımlayacak. Böylelikle teknik prosedür tamamlanacak, ancak geriye en önemli adım kalacak: AB yönetiminin siyasi kararı.
Gürcistan devlet başkanı, başbakan ve dışişleri bakanı defalarca AB’ye vize uygulaması iptalinin 2016’dan itibaren başlayacağını dile getirdiler.
Avrupalı uzmanların Tiflis’e gelişinin hemen ardından Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Gigi Gigiadze şu açıklamada bulundu: “Ülke AB ile vize uygulamasının kaldırılması için gereken tüm şartları yerine getirdi”.
Gigiadze, “Umuyorum ki, değerlendirme komisyonu bu gerçeği yansıtır” dedi, ancak bazı soruların çıkabileceğini de ihtimal dışı bırakmadı.
Gigiadze, “Ancak bunlara hemen yanıt veririz” dedi ve son bir kaç ayda Gürcistan tarafının gösterdiği temel başarıları saydı: “Çalışma müfettişliğinin kurulması, kaçakçılığın tespiti ve meblağ ilanı konusunda şartların güçlendirilmesi”.
Raporda ne tür tavsiyeler olursa olsun, yine de, AB’nin Gürcistan için olumlu bir karar vermekten kaçınabileceği Tiflis’te ihtimal dışı görülmüyor.
Gürcistan dışişleri bakanlığından bir memur “Kommersant” ile yaptığı röportajda, “Mülteci akını Avrupa için gerçek bir felaket oldu, yani bizim için de” dedi. Özellikle de bu probleme bağlı olarak “meselenin Gürcistan için daha da zorlaşabileceğini” kaydetti.
Olayların bu yönde gelişme olasılığını AB’deki Gürcistan temsilcisi Natalya Sabanidze’de ifade etti. “Ambasadorial-2015” büyükelçiler toplantısında Sabanidze, gazetecilere, “Avrupa’ya göç krizi, Avrupa Birliği’nin vatandaşlarımıza vizesiz seyahat sunma sürecine olumsuz etkide bulunabilir” açıklamasında bulundu.
27 Haziran 2014’de Brüksel’de iki günlük AB ülke liderleri zirvesi sona erdi, burada Ukrayna, Gürcistan ve Moldovya AB ile ortaklık anlaşması imzaladı.
Anlaşmaların imza töreninin açılışında Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompey, “Bu Avrupa için önemli bir gün. Avrupa Birliği, bugün sizlerle birlikte her zamankinden büyük bir hale geldi” açıklamasında bulundu.
Bunun dışında Tiflis’in vizesiz giriş hakkı alamamasının sebepleri arasında, Avrupa’da örgütlü suçlara karışan çete üyelerinin ve kayıt dışı ekonominin çoğunluğunun Gürcülerin elinde bulunması da bulunuyor.
Kaynak: On Kavkaz
Tercüme: Ajans Kafkas