Aptallar mı, düşmanlar mı?

Tshinval’de dün (9 Şubat) yaşananlar sadece Güney Osetya için değil, daha da fazlasıyla Moskova için rezalet oldu. Rus güvenlik güçlerinin uygunsuz hareketlerine Güney Osetya sınırları dışından izin çıktığını, içerden ve dışarıdan herkes görüyor. Korkunç olayın sonuçları da bir o kadar aşikar. Yaşananlar, şu an Vadim Brovtsev’in vekaleten başında olduğu Güney Osetya yönetimine mutlak güven kaybı, ülkede Rusya karşıtı düşünceler oluşması ve Güney Osetya devletinin meşruiyetine gölge düşürülmesi anlamına geliyor.

 

Kasım ayında yapılan seçimlerinin galibi Alla Cioyeva, birçok siyasi hata yaptığından Şubat ayında taraftarlarının önemli bölümünün desteğini kaybetti. Eğer yönetim gerçekten ülkedeki barışın korunmasından endişe duyuyor olsaydı, yapılması gereken tek şey, Cioyeva’nın yemin töreninin görmezden gelinmesi olacaktı.  En kötü ihtimalle, güvenliğinin sağlanması bahanesi ile Cioyeva’nın tören yerine gitmesine izin verilmezdi. Fakat en provoke edici yol seçildi. Hiçbir yemin töreni durumu bu kadar büyük bir uluslararası krize dönüştüremezdi. Osetya’da şimdi  “Tüm bunların ardından kim var, aptallar mı yoksa düşmanlar mı?” sorusu soruluyor. Cevap açık: düşmanlar. Ancak Rusya ve Güney Osetya’nın amansız düşmanları böyle bir çıkış düşünebilir.

 

Yeni devlet başkanı adayı olarak, bunun için uygun olmayan kişiyi sadece düşmanlar ‘seçebilir’, uzmanların ve toplumun düşüncesine muhalif olarak onu devletin başına geçirebilir. Sadece düşmanlar en temel hakkı reddederek, hiçbir esasa dayanmadan, genel kanaate göre demokratik ölçülere göre gerçekleştiği düşünülen seçim sonuçlarını ‘geçersiz’ kabul edebilir. Sadece düşmanlar seçilmiş devlet başkanı yaşlı bir kadını yoğun bakımdan mezara sürüklemeye cüret edebilir. Yoksa, ahlaki kaygılar bir tarafa, eylemlerinin siyasi sonuçlarını düşünmesi gereken hiç kimse böyle bir şeye kalkışamaz.

 

Kasım seçimlerinin geçersiz sayılmasının ardından yaşananlar kanunsuzluktan da öte, tam anlamıyla sınır tanımazlık. Dünkü olayın ardından devlet başkanlığı adaylarından hiç biri, kendisini, ne seçim kampanyası döneminde, ne de sonrasında güvende hissedemez. Bu yüzden yeni seçimler de meşru olamaz. Artık kim seçilirse seçilsin Güney Osetya’nın meşru bir devlet başkanı olamayacak. Seçimin hemen öncesindeki bu rezalet, Güney Osetya devletini illegalleştiriyor ve onun hamisi olan Rusya’yı alçaltıyor. Güney Osetya’yı özgür ve demokratik bir ülke olarak hayal eden Rus ve Oset askerleri ile Oset halkı kanlarını bunun için akıtmadı!


Aptallar bile, Rusya için kanunsuz bir ülke (diğer komşularının memnuniyetle bahsettikleri gibi terör ve kanunsuzlukla dolu işgal bölgesi) yerine güvenilir bir müttefikle komşu olmanın stratejik açıdan daha faydalı olduğunu düşünebilir.

 

Kanunsuzluğa tepki göstermeyen, aksine körükleyen Moskova’ın beceriksiz yetkilileri, Osetleri tamamıyla dünya toplumundan yardım istemeye itiyor. Cioyeva seçim merkezi temsilcisinin dün söylediği de buydu: Gerçekten Moskova, Osetya’yı dinlemiyorsa başka ne yapılabilir? Osetya, Rusya’nın Kafkasya’daki ileri karakolu. Osetya’sız Rusya, Kafkasya’yı kaybeder.

 

Düşmanlar ya da aptallar, her kimseler, cezalandırılmalılar.

 

*Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Kafkasya Araştırmalar Bölümü Başkanı.