Vladikavkaz/Ajans Kafkas – Kuzey Osetya’nın başkenti Vladikavkaz’da “21. Yüzyılda Rusya’nın Kafkasya Stratejisi” konulu bir konferans düzenlendi.
Organizatörlüğünü Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Vladikavkaz İdari Enstitü ve Kuzey Osetya Beşeri ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün yaptığı konferansa, sosyolog ve siyaset bilimciler ile sivil toplum ve dini birliklerden temsilciler katıldı.
Konferansta Rusya Bilimler Akademisi Dağıstan Sosyoloji Merkezi Başkanı Zaid Abdulagatov, kendilerine ait bir anket çalışmasının sonuçlarını sundu. Anket üç Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti; Kabardey-Balkar, Çeçenya ve Dağıstan’da 993 kişinin katılımıyla yapıldı. Araştırmacılar bölge vatandaşlarının toplumsal dini bilincinde selefilik ve vahabilik yansımaları ile ilgili sorular yönelttiler.
Anketin sonucuna göre, katılımcıların yüzde 62’si köktendinciliğe, yüzde 24’ü modernist eğilimlilere dahil, geri kalan yüzde 14’ü ise herhangi bir kategoride yer almadı.
Abdulagatov farklı cumhuriyetlerin vatandaşlarının dini-siyasi hareket olarak yasaklanan vahhabiliğe karşı yaklaşımları ile ilgili soruya da değindi. Buna göre Dağıstan’da ve Kabardey-Balkar’da ankete katılanların yaklaşık yüzde 80’i vahabiliğin yasaklanmasına olumlu yaklaşıyor.
Rusya Federasyonu ve bölgesel yönetimlerin devlet adamları ve yönetimle ilişkili din adamları tarafından kullanıma sokulan vahabi kavramı, bölgede araştırma yapan deneyimli uzmanların gözlemlerine göre Müslümanların aidiyet kurduğu bir kavram değil. Bununla birlikte vahabilik ve selefilik, devlet kontrolündeki din idareleri ve cemaatlerde yer almayan dindar kişileri tanımlamakta kullanılıyor ve terörizmle özdeşleştiriliyor.
Sistemli Bölgesel Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı İgor Dobayev, 2006’da kabul edilen ‘terörizmle mücadele’ federal kanununun ardından kayıtlı terör eylemlerinin azaldığını belirtti. Ancak Dobayev’in düşüncesine göre, bu durum terör eylemini tanımlayan kriterlerin değişmiş olmasına bağlı. Dobayev, “devlet ve toplumun öncelikli olarak şiddet içermeyen metotlarla terörle mücadele etmesi gerekiyor” dedi.
Güney Federal Üniversite Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Rinat Pateyev de vahabilik ideolojisini, gençler tarafından sıkça tüketilen ucuz pop müzik albümleriyle kıyasladı.
Pateyev, “Barışçıl İslam ideolojisini savunan din adamlarının faaliyetleri, popüler radikal İslam’a karşı başarılı şekilde rekabet etmeli” dedi. KU/ÖZ/YA