Orenburg/Ajans Kafkas – Kafkasyalı müftü ve imamlar Orenburg Lenin bölge mahkemesinin İslam hakkındaki 65 kitap ve broşürü ‘aşırılıkçı’ kabul etmesiyle ilgili davadan adil bir karar çıkmasını umuyor.
Kafkasyalı müftü ve imamlar, dini kitap ve broşürler hakkında yapılan incelemelere bu konuda uzman kişilerin dahil edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
21 Mart’ta Orenburg Lenin bölge mahkemesince İslam hakkındaki 65 materyalin ‘aşırılıkçı’ olarak tanınması kararı alındı. Bu kitaplar arasında Rusya’nın İslami eserler basan büyük yayınevleri UMMAN, Novi Svet, Ansar, Sad, Dilya tarafından yayınlanan eserler yer alıyor.
İmam Nevevi’nin “40 Hadis”, Rus bilim adamı Şamil Alaudinov’un “İman Yolu” ve Azerbaycanlı bilim adamı Elmir Kuliyev’in “Kur’an Yolu” kitapları ‘aşırılıkçı’ olarak kabul edilen yayınlar arasında.
Dini kitaplar yayınlayan yayınevi yöneticilerinin belirttiğine göre, karar kendilerine 15 Haziran’da bildirildi ve mahkeme oturumuna davet edilmediler. Mahkeme kararına itiraz UMMAN yayınevi avukatı Rustem Valiullin tarafından 18 Haziran’da yapıldı.
Orenburg Lenin bölge mahkemesinin kararının bir an önce iptal edilmesini umut ettiğini ifade eden Dağıstan Din İdaresi, “Orenburg şehri Lenin bölge mahkemesinin onlarca İslami kaynak kitabı yasaklayan kararı, sadece hukuk ölçülerini ihlal etmiyor, aynı zamanda dini ve halklar arası nefret için zemin oluşturuyor, diyalog ve hoşgörü temellerini bozuyor” açıklamasında bulundu.
Çeçenya Din İdaresi başkanı Sultan Mirzayev “İslami kitaplarla ilgili kararlar veren uzmanlar, kesinlikle İslam’ı, Müslüman din adamlarını, dini akımları bilmiyor. Kendini İslam bilimci olarak adlandıran uzmanların bir çoğunu ben İslamofobik olarak adlandırıyorum” dedi.
Adıgey ve Krasnodar Kray Müftü Yardımcısı Necmeddin Abazi de Lenin mahkemesinin kararının büyük bir ihlal olduğunu ifade etti. “Bu karar öncesinde de İslami kitaplar aşırılıkçı olarak kabul edildi ve yasaklandı. “Müslüman’ın Kalesi” adlı kitabı ele alalım. Bu kitapta aşırılıkçı olan ne var? Kitapta sadece dualar ve yakarışlar var” ifadelerini kullanan Abazi’ye göre, İslami kitapların yasaklanması eğitim sürecine kötü etki yapıyor. Abazi “Müslümanlar için sadece Arapça bilenler dışındakilerin anlamayacağı Kur’an’ı okumak kalıyor. Kur’an’ın anlaşılmasına yardımcı olan kitaplar yasaklanıyor, Peygamberimiz Muhammed’in hadisleri, hayat hikayesi yasaklanıyor. Buradan Müslüman’ın peygamberini bilmemesi gerektiği sonucu çıkmıyor mu? Bu kesinlikle adil değil” dedi. KU/ÖZ/YA