Kafkasyalı din adamları: Dini eğitim radikalleşmeği engelleyebilir

Petigorsk/Ajans Kafkas –  4 Ekim’de Petigorsk Devlet Dil Üniversitesinde Kafkasyalı ve yabancı uzmanların katılımıyla ‘Dinler arası uzlaşının güçlendirilmesinde dini eğitimin rolü’ konulu bir konferans yapıldı.

Organizatörlüğünü, Kuzey Kafkasya Federal Bölge özel temsilciliği, Petigorsk Devlet Dil Üniversitesi, Rusya İslam Mirası örgütü, Sosyal Araştırmalar Merkezi, Caharkale Kunta Hacı İslam Üniversitesi ve Nalçik Ebu Hanife İslam Üniversitesi’nin birlikte yaptıkları konferansa Kafkasyalı Ortodoks ve Müslüman liderler, bilim adamları, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve gazeteciler katıldı.

 

Kabardey-Balkar Müftü Yardımcısı Alim Sijajev “İnsanların din hakkındaki taleplerinin tamamıyla karşılanması için, dini eğitim programının yeterince etkili ve çok fonksiyonlu olması gerekiyor” dedi.

 

Sijajev’in ifadesine göre, okullarda dini esasların öğretilmesinin laik devlet yapısına aykırı değil. Sijajev “Aksine bu normal bir durum ve çocuklar dini ölçüleri yabancı misyonerler veya başka ülkelerde eğitim almış kişilerden değil kendi öğretmenlerinden alacaklar” şeklinde konuştu.

 

Kuzey Kafkasya Müslümanlar Koordinasyon Merkezi Başkanı, Karaçay-Çerkes Müftüsü İsmail Berdiyev “Devletimiz laik bir devlet. Ancak laiklik tanrısızlık demek değil. Birkaç yıl önce, okullarda dini temellerin öğrenilmesi için dersler konulması gerektiğini söyledik. Bizi anlamadılar, din adamlarının öğrencilerin karşısına nasıl çıkacağını sordular. Nihayet ders kitaplarını bizim hazırlamamız ve dersleri bizim hazırlayacağımız öğretmenlerin vermesi gerektiği sonucuna vardık” dedi.

 

Rusya Müslüman Organizasyonları İslami Birlik Merkezi Başkanı Şavkat Avyasov, son yıllarda radikal akımlara ait internet sitelerinin etkisini arttığını kaydetti.  Avyasov “Gençler radikal grupların sitelerine nasıl düşüyor? İslami gençliğin bir çoğu büyük İslam alimlerinin eserlerinden hiçbir şey okumuyor. Hepimizin İslami örgütleri, eğitim kurumları, internet siteleri var. Yüzlerce medresemiz, birkaç İslam Üniversitemiz var ve gençleri saflarına alan birkaç radikal vaize karşı duramıyoruz. Bu konuda bizler suçluyuz” dedi.

 

Moskova’da bulunan sivil toplum kuruluşu Daru’l Erkam’ın başkanı Muhammed Karaçay, devletin dini eğitim konusuna gereken önemi vermediğini düşünüyor. Karaçay, “Bu yüzden gençlik bilgiyi sıkça internette ve yurt dışında arıyor. Yurt dışındaki eğitim kurumlarının radikal fikirler verdiğini söylemiyorum. İyi üniversiteler var, Mısır’daki El Ezher ve Suriye’deki Ebu’n Nur gibi. Ancak öğrenciler bilgiyi bu üniversite duvarları dışında aramaya başlıyor, hiç de toleranslı olmayan insanların etkisinde kalıyor” dedi.

 

Kabadey-Balkar ‘Mir’ derneği Başkanı Nazir Ahmatov ise, aşırılıkçılığa karşı eğitim yoluyla verilecek mücadelede, din adamlarının kişilikleri ve bilgi seviyelerinin belirleyici rol oynadığına değindi.

 

Polonyalı araştırmacı Kulla İonna Mariya’ya göre, Kafkasya’da yaşayan halkların tüm geleneksel dinler konusunda eğitim alması gerekiyor. Mariya “Dinler arası diyalog Hıristiyan veya İslam monologuna dönüşmemeli” dedi.

 

Ağustos ayında Mahaçkale’de sicil toplum kuruluşu Ehlü’s Sünne ve’l Cema’a başkanlığında, Dağıstanlı olup da başka ülke üniversitelerinde okuyanların din adamlarının bir konferansı yapılmıştı. Bu konferansa, Suriye, Mısır, Suudi Arabistan, Libya ve diğer ülkelerden yaklaşık 120 kişi katılmıştı. Mayıs ayında ise Caharkale’de dünyanın 30 ülkesinden temsilcilerin katılımıyla “İslam: barış ve uzlaşı dini” adlı bir uluslararası konferans gerçekleştirilmişti. KU/ÖZ/YA