Kabardey-Balkar’da zehirlenen çocuklardan 39’u aynı belirtilerle yeniden hastanede.
Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin Nijni Çerek köyünden zehirlenmiş olan çocuklardan 39’u hastaneden taburcu olduktan iki gün sonra yeniden baş dönmesi, kusma, mide bulantısı gibi şikayetlerle hastaneye başvurdu.
Nijni Çerek köyündeki okulda 5-8 sınıf öğrencilerinin zehirlenmesi 21 Şubatta yaşanmıştı. İlk önce okuldan 31 öğrenci daha sonra da 30 öğrenci daha hastaneye kaldırılmıştı
Ailelerinin ifadesine göre, taburcu olan çocukların bazıları yeniden hastaneye başvurdu. Aileler aralarında yoğun bakımda kalmış olanlar da olmak üzere çocukların iki gün sonra neden hastaneden taburcu edilmeye başladıklarını anlamakta güçlük çekiyor.
Hastalanan çocuklardan birinin annesi olan ve adının gizli kalmasını isteyen kişi “ Henüz tam olarak iyileşmemiş olan çocuklar üçüncü günü, Pazar günü olmasına bakmaksızın taburcu edilmeye başlandı” dedi.
Ailelerinin ifadesine göre, doktorlar zehirlenme olduğunu reddediyorlar. Raporlarda ‘ Orta şiddette bilinmeyen madde solunumu’ teşhisi gösterildi.
Velilerden biri, çocukların okulda zehirlendiği gün, okulun Kabardey-Balkar eğitim bakanlığından bir komisyonu beklediğini, bundan dolayı da okul binasında yirmi yıldır kullanılmayan tuvaletlerin açılmasına karar verildiğini, tuvalete sülfürik asit döküldüğünü ve kötü bir kokunun yayıldığını, kokunun giderilmesi için de klor eklendiğini, haşeratın öldürülmesi için de bazı ilaçların kullanıldığını ifade etti .
Zehirlenen çocuklardan birinin annesi “ Birinci dersten sonra çocuklar kendinden geçmeye başladı. Okula hemşire çağrıldı. Hemşire çocuklara tablet, süt, kefir verdi. Ancak çocukların durumu iyileşmedi, baş dönmesi bulantı başladı. O zaman ambulans çağrıldı. Çocukların bir kısmı ambulans, bir kısmı özel araçlarla hastaneye götürüldü. Toplam olarak 77 çocuk götürüldü” dedi.
Bu olayda aileleri şaşırtan durum, çocukların aceleyle hastaneden üçüncü günü taburcu edilmiş olması oldu.
İki çocuğu ikinci defa Nartkale hastanesine kaldırılan bir anne, doktorlara ‘yukarıdan’ çocukların bir an önce taburcu edilmeleri ve zehirlenme teşhisi koymamaları yönünde talimat geldiğini düşünüyor ve zehirlenme teşhisinde tazminat gerektiğini ifade ediyor.
Aileler okulun 11 Marta kadar mühürlendiğini, ancak şimdiye kadar herhangi bir dezenfekte çalışması olmadığını, okulda çocukların eşyalarının kaldığını, tuvaletlere beton döküldüğünü ifade ediyor.
Aileler “ Bizim okul müdürüne veya herhangi birine karşıtlığımız yok. Ancak biz çocuklarımıza ne olduğunu öğrenmek ve yaşanan durumun sonrası için bir tehlikesi olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. En önemlisi de çocuklarımızın gerektiği şekilde tedavi edilmesini istiyoruz” ifadesinde bulunuyor.
Kavkazki Uzel,AjansKafkas