Gürcü-Abhaz geriliminin tırmanması karşısında harekete geçen Abhazya, Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Kabardey-Balkar’daki Abhazya gönüllülerinin 26 Nisan’da Çerkesk’te gaziler birliğini kurdukları kongrenin öncülerinden Kabardey asıllı İbrahim Yağan amaçlarını anlattı.
Gürcü-Abhaz savaşında Kabardey birliğini komuta edip ‘Abhazya Kahramanı’ unvanını alan ve daha sonra çalışmalarını Kabardey cins atı yetiştiriciliğine hasreden 43 yaşındaki Yağan, olası bir savaşta gazilerin tecrübeli askerler olarak gençlere önderlik edeceğine inanıyor. Regnum ajansına konuşan Yağan, gaziler 1992-1993 savaşının ardından her biri bir tarafa gitse de yeni bir savaş tehdidiyle bir araya gelmelerinin zor olmayacağını kaydetti. İşte Yağan’ın sözleri:
Abhazya’yla ilgili pozisyonunuzun mahiyeti nedir?
NATO ve Rusya’nın ne düşündüğüne bağlı olmaksızın Abhazya Gönüllüler Birliği, Abhazya halkının bağımsızlık istikametini desteklemek gerektiğini düşünüyor.
Dünya artık Kosova, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsız devletler olarak var olabileceğini kabullenme düzeyine yaklaştı. Bölge için vahşice mücadele tarihe karışmalı. Dünya, bölgesel bütünlük konusundaki imparatorluk anlayışına tüm halkları ve kültürleri kurban vermemek gerektiği anlayışına erişiyor.
Herhangi bir hayvan yok olma sınırına gelirse, insanlar onun neslini korumak için şartlar oluşturuyor. Neden halkların hayvanlardan az hakları oluyor, bizler yeniden oluşturulması mümkün olmayan yüzlerce halk ve kültür kaybettik.
Kuzey Kafkasya’da Abhazya savaş gazilerinin sayısı nedir?
Kabardey-Balkar’da yaklaşık 1000, Adıgey’de 300, Karaçay-Çerkes’de yaklaşık 200. Çeçenlerin sayısı daha fazlaydı, ancak onların çoğunluğu Çeçenya’daki savaşlarda hayatını kaybetti ve hayatta kalanların ne kadar olduğunu bilmiyoruz, irtibatımız kesildi. Don ve Kuban’dan yaklaşık 500 kazak savaştı… Leningrad’dan 15 kişilik bir birlik vardı.
Sizce birliğin Abhazya’ya askeri yardımda bulunabilecek bir birlik olma düşüncesi biraz abartılı değil mi? Gaziler ne kadar savaşabilir, çünkü aradan 15 yıl geçti, insanlar yaşlandı?
Şimdi bizler 40 yaşındayız, bu da savaşabilir yaş. Ama önemli olan biz değiliz. İş bilir, ileri fikirli, orduda askerlik tecrübesi olan gençler yetişti. Askeri tecrübesi olan biz gaziler onları beraberimizde götürmeye hazırız. Bugünkü gençlik testlere, bizim 15 yıl önce olduğumuzdan daha iyi hazır. Onlar önlerinde ne yapmak gerektiğini bilen ve sorumluluk almaya hazır olan bizleri görüyor. Biz 20-25 yaşlarında iken bu tür insanlar yoktu.
Peki siz gençler üzerinde nüfuz sahibi misiniz?
Savaşan insanlar gençler için her zaman nüfuz sahibi olmuştur, ister Büyük Vatan Savaşı gazisi olun, isterse ‘Afgancılar’.
Şu anda gönüllüler arasında dağılmalar ve hesaplaşmalar olduğu yönünde söylentiler çok. Abhazya gazilerinin birliği hakkında nasıl hüküm verilebilir?
Herhangi bir dağılma yok. Farklı görüşler ve tartışmaların olduğu kesin, ama bunlar temelli bir özellikte değil. Bu özgür ve düşünen insanların olduğu bir toplumda normal. Gerektiği zaman tüm anlaşmazlıklar anında kapanacaktır. Dağılma söylentileri genellikle, bizi aktif olarak dağıtmaya çalıştıkları savaş sonrası döneme bağlı. Her siyasetçi, işadamı veya kriminal otorite, toplumdaki saygınları veya vurulmuş sağlam gençleri taraflarına almak istedi. Ancak gazilerin çoğunluğu bu yola gitmedi. Gazilerin şimdi aileleri var, ticaretle, kariyerle, bilimle uğraşıyorlar, bir bölümü ülke dışına gitti ve şimdi Avrupa’da yaşıyor. Ama gerektiği zaman, her biri yerini alacak. Elbette durumu iyi olmayanlar da var. Birliğin görevi onlara iş konusunda yardım etmektir, sadece ölenlerin değil zor durumda olan gazilerin ailelerine maddi destek sağlamaktır.
Kanuna göre prensipte sizler ‘yasadışı silahlı örgüt’ gazilerisiniz. Ben kurucular kongresine, yaşananları dikkatle takip eden bir FSB subayının katıldığını gördüm. Yönetimle ilişkileriniz nasıl? Rusya yönetiminden, istihbarattan vs. baskı hissediyor musunuz?
Gerçek söylüyorum, kendimize bir baskı hissetmiyoruz. İlgi var, onu hissediyoruz, ama bunda bir problem görmüyoruz. Her türlü gücü kontrol altında tutmak, her devletin normal tepkisidir. Biz kanun dışına çıkmıyoruz, bundan dolayı da devlet birimlerinin endişelenmesi için bir dayanak olmadığını düşünüyoruz. Ve bizler kapalı gaziler kulübü veya tarikatı değiliz, yönetim ve toplumla irtibata açık bir sivil örgütüz. ÖZ/FT