Dıdrıpş’a Gürcüler neden gider?

Sohum/Ajans Kafkas – Gürcistan’dan aralarında tanınmış Gürcülerin de bulunduğu bir grubun Abhazların kutsal saydığı yedi korudan biri olan Dıdrıpş’ı ziyaret etme talepleri Sohum’da tepkiyle karşılandı.

Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreteri Stanislav Lakoba, Gürcülerin Açandara köyünün dağlık bölgesinde yer alan Dıdrıpş’ı ziyaret etmelerine ve Abhazların kutsal mekanının siyasallaştırılmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Lakoba Gürcülerin talebini “Beni çok şaşırttı. Dıdrıpş Abhazların ulusal kutsal yeri ve oraya onlardan başkası ayak basmamalı. Burası yasak bölge, herkesin istediği gibi girebileceği mağaza yada ofis değil. Böyle bir taleple başvurmak saçmalık" dedi.
Lakoba ziyarete yeşil ışık yakan başpapaza da "Bizim ulusal kutsal yerimize ziyaret izni vermeye hazır görünen başpapazımız görülen o ki, tüm bu hikayenin anlamını ve iç yüzünü anlamıyor" diye çattı. Kutsal yerlerin siyasallaştırılmasının korkunç bir girişim olduğunu belirten Lakoba "Eğer Gürcistan suçunu idrak ettiyse, bunu, iki asırdır sistematik olarak köleleştirmeye çalıştığı halkın kutsalında dua ile değil normal politik yollarla göstermelidir" ifadelerini kullandı.
İnanca göre günahkârlar mabet kalıntılarının bulunduğu Dıdrıpş dağının eteğine giderek önce kurban kesiyor, ardından papazla birlikte koru bölgesine çıkarak nedamet getiriyor. Ayrıca eğer biri kendisine haksızlık ettiğini düşündüğü biri varsa gidip Dıdrıpş’a şikayet ediyor. Şikayet edilenin de gidip Dıdrıpş’tan af dilemesi umuluyor. Abhazya’daki savaş patlak verdiğinde halktan bir grup Abhazya’nın ilk devlet başkanı Vladislav Ardzınba ile birlikte Dıdrıpş dağına giderek Gürcüleri şikayet etmiş ve tanrıdan zafer dilemişti. Gürcülerin nedamet dilemek için Dıdrıpş’a gitmeyi planladıkları öngörülse de abhazya yönetimi bunun arkasında siyasal hesaplar olduğunu düşünüyor. ÖZ/FT