Londra/Ajans Kafkas – Kafkasya’da savaşı başlatan Gürcistan’dan yana tavır alan Çeçen-İçkerya Başbakanı Ahmed Zakayev, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasını ‘bir ilhaka hukuki boyut kazındırmak’ olarak niteledi.
Zakayev, Çeçen-İçkerya’nın resmi haber ajansı Chechen Press’te yayınlanan açıklamasında, Rusya’yı iki bölgeyi tanımaya götüren süreçte Batı’nın Çeçenya’yı görmezden gelen politikasının etkili olduğunu vurguladı.
Zakayev şu değerlendirmeyi yaptı: “Güney Osetya ve Abhazya hakkında ne BM Güvenlik Konseyi, ne de Avrupa Birliği’nde Kosova sorununda olduğu gibi birlik olmayacağı aşikardı. Rusya’ya Kosova meselesinin çözümünü uzattırmaya izin vermek yanlıştı, tüm müzakere sürecinde Moskova’nın tavrında herhangi bir değişlikte olmamıştı. Bir diğer hata da Rusya’ya Kosova ile ilgili durumu Güney Osetya, Abhazya ve Transdinyester’le kıyaslamasına izin vermekti. Rusya’nın Gürcistan’a askeri saldırısı bir yere kadar özellikle bu hataların bir sonucudur.
Kosova olayından bağımsız olarak Batı’nın Güney Osetya, Abhazya ve Transdinyester anlaşmazlıkları ile ilgili en önemli hatası, Rusya ile bu anlaşmazlıkların Rusya-Çeçenya anlaşmazlığı dışında görüşülmesi konusundaki yaptığı anlaşmadır. Tüm olaylarda üçüncü taraf olarak Rusya’nın aktif varlığını gören ne BM, ne AB, ne de tek başına bir hükümet Rusya-Çeçenya anlaşmazlığına müdahale etmenin mümkün olduğunu düşünmedi. Yerleşim yerlerinin bombalanması, askeri hareketlerin yürütülmesi konusundaki tüm akla gelen normların ihlali, etnik temizlikler ve iki savaş boyunca yürütülen soykırım Rusya’nın ‘içişleri’ olarak adlandırıldı. Güney Osetya’yla ilgili son kızışan duruma bağlı olarak Rusya yönetimi açıkça Güney Osetya ve Abhazya halklarının Gürcistan’dan bağımsız olma haklarını tanımaya niyeti olduğunu açıkladı. Burada önemli olan Sovyet Gürcistan yapısı içerisinde yer alan bu eski özerk bölgelerin, seneler önce Rusya’ya yapılan ilhakına hukuki şekil verilmiş olması değil. Batı ülkelerinin tepkisi yine karakteristik idi; Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne saygı çağrısı. Bu çağrı kesinlikle Rusya’nın en çok hazır olduğu şeye uygundu. Bölgesel bütünlük prensibinde Rusya Batı’nın Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını tanıması konusuna dayandı. Rusya’daki bugünkü rejim, batılı ülkelerin çoğunluğunun İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en kanlı ve acımasız savaş olan Rusya’nın Çeçenya’ya karşı vahşi savaşını teşvik etmiş olması sayesinde meydana geldi. Putin’in iç ve dış siyaset üssü Çeçenya’dır. Dünya Çeçen halkının acılarına gözlerini ısrarla kapattığı müddetçe, aynı şekilde Rusya tarafından gelen yeni çağrılara sabredecek. Eğer Rusya’nın Gürcistan’a karşı hareketini kullanarak, demokratik dünya artık sonunda kararlı bir şekilde çok acılar çekmiş olan Çeçen halkının bağımsızlık hakkını tanımayı isterse, Rusya’da oluşan rejimin iştahına gem vurmak için gerçek bir şansı olabilir. Aksi durumda çok yakında Rusya, çok milyonlu Kırım ve Doğu Ukrayna’nın ‘bağımsızlıklarının tanınması’ yönünde daha az ikna edici olmayan bahaneler bulabilir.” ÖZ/FT