Uluslararası Kafkasya Sempozyumu’nda ilk gün oturumları sona erdi

İstanbul/Ajans Kafkas – Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği ve Kafkas Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası Kafkasya Sempozyumu’nun ilk günü tamamlandı. Osmanlı Belgelerinde Kafkasya Sergisi’nin Yrd. Doç. Dr. Fethi Güngör rehberliğinde gezilmesi, belgelerin tanıtılması ve gerekli bilgilerin elde edilmesi ile başlayan sempozyum Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hasan Konuk’un açılış konuşması ile devam etti.


Kafkasya Tarihinden Kesitler adı altında düzenlenen birinci oturumun moderatörlüğünü Celal Bayar Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Çelik yaptı. "Ethnic Aspects of the Political Identity in the North Caucasian Region" adlı sunumu ile Alvir Saetgaraev, Kuzey Kafkasya’nın etnik yapısı ve bu etnik yapının geçmişten günümüze kafkasya’da ki siyasete etkisi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Sempozyumun akademik organizasyon komitesinde bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesinden Prof. Dr. Yücel Oğurlu "Kafkasya’da Konuşulan Diller ve Bağlantıları" adlı sunumu ile Kafkasya’da Konuşulan diller hakkında geniş bilgiler sunarken, bu dillerin bağlantıları ve gelişme süreçlerini dinleyicilere aktardı.

Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak Moderatörlüğünde başlayan ikinci oturumun konusu "Kuzey Kafkasya’dan Sürgün ve Göçtü". Av. Hulusi Üstün’ün ben bu konuda objektif şeyler söyleyemem sürgüne uğramış bir milletin evladıyım, ki bu sürgün objektif şeyler söylenebilecek bir olay değildir diyerek başladığı konuşmasının konusu "Savaş, Sürgün ve Soykırım Kavramları Bağlamında Kafkas-Rus Savaşlarının Değerlendirilmesi" idi. Samimi bir sunum gerçekleştiren Üstün’ün ardından Gürcistan Diaspora Bakanlığı Müdürü Zaza Tsurtsumia "Çerkes ve Abhazların Osmanlı Topraklarına Sürgünü" adlı bir sunum gerçekleştirdi. Aynı zamanda bir türkolog olan ve düzgün Türkçesi ile dikkatleri çeken Tsurtsumia arşiv belgelerinden yola çıkarak sürgün hakkında geniş kapsamlı akademik bilgiler verdi. Sürgün konusunda bir çok arşiv belgesinin olduğunun lakin bu konunun ilgi çekmediğinden yakınan Tsurtsumia sürgün olayına akademik olarak ilgi çekilebilmesi adına adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Yönetmenliğini Süleyman Gündüz’ün yaptığı "Osmanlı Devleti’nin Kafkaslara Bakışı ve Kafkas İslam Ordusu 1918" adlı belgeselin gösterilmesi ile biten sempozyumun ilk günü ardından katılımcılar ve konuklar sempozyum’un ikinci günü buluşmak üzere ayrıldılar.