Soçi Olimpiyatları evsiz-barksız bırakıyor

Soçi – Çerkeslerin anavatanı Soçi’de 2014’te yapılacak Kış Olimpiyat Oyunları şimdiden 4 bin insanı evsiz bırakacak gibi gözüküyor.

 

Soçi’nin yeni binalar yapılmaya çok elverişli olmamasından dolayı halkın mülklerine göz diken devlet, Olimpiyat tesislerinin yapılacağı bölgede insanları evlerinden ve topraklarından çıkarmaya başladı. İngiliz The Times gazetesine konuşan çiftçi Dmitri Drofiçev, “Ailem bu topraklarda beş nesildir yaşıyor. Bize topraklarımızın piyasa değerinin 15’te biri kadar tazminat önerip ıssız bir bölgede yer gösterdiler. Beni buradan uzaklaştırmak için benim ve evimin üzerinden buldozerle geçmek zorunda kalacaklar” dedi. Evi kamulaştırılacak olan Andrey Loginov da, “Soçi’nin seçildiğini öğrenince sevinçten uçmuştuk. Sandık ki yatırım gelecek ve yeni istihdam olanları oluşacak. Şimdi farkına vardık ki küçük bir azınlık servet yapmaya çalışıyor, bizim gibi sıradan insanlar ise itilip kakılıyor” diye yakındı.

Soçi civarında evlerinden boşaltılanlar arasında Abhaz-Gürcü savaşı sırasında Abhazya’dan göç etmiş 15 mülteci aile de var. Duma’nın ‘Olimpiyat kanunu’ diye bilinen ve Olimpiyat tesislerinin yapılması için kamulaştırmaya izin veren yasayı kabul etmesinin ardından tahliye operasyonlarının hızlandığı belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Olimpiyat hazırlıkları için 13 milyar dolar bütçe ayırmıştı. Rusya’nın devlet denetim komitesi başkanı Sergey Stepaşin de, geçenlerde Olimpiyatların maliyetinin 26 milyar dolara çıkabileceğini açıkladı. Çünkü ilk bütçe hazırlanırken 600 hektarlık bir alanın kamulaştırılması öngörülmemişti.

2006 Torino Kış Olimpiyatları İtalya’ya 3 milyar dolara mal olmuştu. 2010 Vancouver Kış Oyunları’nın da Kanada’ya 4 milyar dolara mal olması bekleniyor. Daha önceki Olimpiyatlara aday kentlerin belirlendiği yarışmaları Sovyetlerden kalma elverişsiz binalar yüzünden kaybetmiş olan Rusya, Soçi pazarlığından Putin’in sıfırdan yepyeni tesisler kurma vaadiyle zaferle çıkmıştı. Şimdi önümüzdeki yedi yılda Rusya, oyunların oynanması ve gelen insanların ağırlanması için en az 200 bina, spor tesisi ve altyapı projesini hayata geçirmek zorunda. Projeler arasında tren yolu, karayolu ve yeni bir havaalanı da var. Doğal sit alanları nedeniyle yapılaşmanın çok zor olduğu bölgede şimdiden toprak fiyatları yüzde 500 artış kaydetti.

Kamulaştırma meselesine gelince; yolsuzluk ve rüşvet çarkı alıp başını gitmiş gözüküyor. Daha birkaç gün önce bir yetkili topraklarını kamulaştırma kapsamı dışına alınması karşılığında bir işadamından 400 bin dolar rüşvet almaya çalışırken yakalandı. (Ajans Kafkas)