Savaşın ardında kalanlar…

Krasnodar/Ajans Kafkas – Güney Osetya’nın ağustosta Gürcistan’ın başlattığı savaşla yaşadığı felaket üç ayrı etkinlikle yeniden gündemde. Savaştan kareler Krasnodar’da bir fotoğraf sergisinde yer alırken Lazarevsk’de bir belgesel film festivali düzenlendi. Shinval Meselesi adlı belgesel film de Yekaterinburg’da gösteriliyor.

Rossiskaya Gazeta’nın bölgedeki muhabirlerinin çektiği fotoğraflardan seçilme 100 eser Krasnodar kentinde ‘Shinval: Savaş Sonrası Hayat’ adlı fotoğraf sergisinde sergileniyor. Sergide Krasnodar’dan Vladimir Anosov, Volgograd’dan Andrey Mireyko, Rostov’dan Viktor Pogontsev, Vladikavkaz’dan Vladimir İvanov, Rossiskaya Gazeta özel muhabiri Timofey Borisov’un çalışmaları yer alıyor. Sergi 16 Kasım’a kadar açık kalacak. Gazete 15 muhabirle üç hafta boyunca savaş ve savaş sonrası Güney Osetya’yı sayfalarına taşımıştı.

Film festivali

Karadeniz kıyısındaki Lazarevsk’te ise ‘Güney Osetya: Acı, Nefret, Umut’ adlı belgesel film festivaliyle savaşın yol açtığı yıkım anlatıldı. Festivale Rostov bölgesi ve Çeçenyalı gazetecilerin son savaş ve savaşan halkların tarihinin anlatıldığı çalışmaları gösterildi. Ulusal Birlik Günü’nün kutlandığı 4 Kasım’da açılı yapılan festival dün sona erdi. Festivali müdürü Alişer Hocayev "En genç bayram olan Ulusal Birlik Günü’nde biz, halkların dostluğu ve karşılıklı anlayışından söz etmek istiyoruz. Güney Osetya ayakta kaldı, çünkü Rusya’nın tüm halklar anında yardım elini uzattı" dedi.

Belgesel film: ‘Shinval Meselesi’

Güney Osetya’daki savaşı yaşayan kadınların anlattıklarıyla hazırlanan ‘Shinval Meseli’ adlı belgesel film de Yekaterinburg’da düzenlenen ‘İnsan ve Savaş’ film festivalinde gösterilecek.

Filmin yapımcısı Vadim Tsalikov’ Oset Radyosu’na projesiyle ilgili şunları söyledi: “Bu tür belgesel filmlerin ortaya çıkıyor olması çok iyi, çünkü dünyada ‘Batı propagandası’ var. Küçük barıyçıl bir halka karşı neden bir savaş başlatıldığını kesinlikle izah etmeyen haberler silsilesi söz konusu. Yeni yeni durum lehimize değişmeye başladı. Bundan dolayı tüm dünyaya sürekli olarak neler olduğunu, Oset ve Rus halkının giderilmeyecek kayıplarına neden olan Gürcü etnik milliyetçiliğini, diktatörün planlarının sonuçlarını anlatmak lazım. Shinval Meselesi ise kahramanların duygularını paylaştığı bir kamera filmi. Benim kahramanlarım Shinval kadınları. Kadın savaşın tüm dehşetini yaşıyor, yaşadıklarını daha duygusal hatırlıyor. Benim kahramanlarım da 1992 ve 2008 trajedisini yaşadı. Her biri yaşananları kendi kişisel heyecanıyla ama bir bütün olarak trajediyi anlatıyor. Hiçbir şeye bakmaksızın normal yaşma dönme inançları var. Bu hayret uyandırıyor. Kahramanlarımdan Telman caddesindeki evi tamamen yok olmuş olan Larisa Kasoyeva’nın ifadelerini hatırlıyorum: "Her şey olur, ev, eşya, her şey, önemli olan barışın olması." OSRDY/ÖZ/FT