ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Rusya ziyaretinde İran’a yeni yaptırım için destek bulamazken, ikili ilişkilerdeki ‘Gürcistan’ gölgesinin kolay kolay kalkmayacağı ortaya çıktı.
Clinton bir yandan Soğuk Savaş zihniyetinden çıkılmasını isteyip diğer yandan Gürcistan’a askeri desteğin süreceğini söylerken, Kremlin’den konvansiyonel silahlı bölgesel ve hatta yerel saldırganlara karşı nükleer silahla önleyici saldırı düzenlenebileceği uyarısı geldi.
Moskova Üniversitesi’ne seslenen Clinton, "Hem bizim hem sizin hükümetinizde hala geçmişte yaşayan insanlar var. ABD ile Rusya’nın bu çapta işbirliği yapabileceğine inanmıyorlar. Birbirlerine güvenmiyorlar ve bizim onların yanıldığını kanıtlamamız gerek" dedi. Başkan Barack Obama temmuzdaki Moskova ziyareti öncesi Rus Başbakanı Vladimir Putin için "Bir ayağı geçmişte, öbürü yenide" demişti. Echo of Moscow’a bir tek Putin ile görüşmemesini "Çok isterdim, ama programlarımız uyuşmadı" diye gerekçelendiren Clinton, Rusya’nın bölgedeki baş düşmanı Gürcistan’a askeri desteği kesmeyeceklerini belirtti: "Gürcistan’ın askerlerini Afganistan’a gidebilmeleri için eğitiyoruz. Gürcü halkına kendilerini koruyabileceklerini hissetmeleri için yardım edeceğiz. Aynı zamanda Gürcü, Oset ve Abhazların tahriklerden kaçınıp sorunları diplomasiyle çözmelerini bekliyoruz."
Kamazoflar ve Tataristan
Rus Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev ise şu açıklamayı yaptı: "Askeri doktrinimizi yeniledik. Daha önce kitle imha ya da konvansiyonel silahlarla düzenlenebilecek geniş çapta bir saldırıyı önlemek için nükleer silah kullanabileceğimizi belirtmiştik. Artık konvansiyonel silahlarla bölgesel ve hatta yerel çapta bir saldırıyı önlemek için de nükleer silah kullanabiliriz. Duruma ve olası saldırganın kimliğine bakacağız. Ulusal güvenlik için kritik bir durumda nükleer saldırıyı dışlamıyoruz."
Moskova’da Dostoyevksi’nin ‘Karamazof Kardeşleri’nden çok etkilendiğini belirten Clinton, daha sonra Müslüman nüfuslu Tataristan’ın başkenti Kazan’ı ziyaret ederek buradaki dinlerarası uyumu övdü. Radikal