RF merkezli Çerkes sivil toplum örgütleri Suriye’deki Çerkeslerle ilgili bazı programlar organize etmeği planlıyor.
Bugün Çerkes sivil örgütleri Konseyi toplantısı yapılıyor, 30 Aralık'ta ise Adıge Khase Suriye’deki yurttaşlarının durumundan endişe duyan vatandaşlar için bir toplantı organize edecek.
Çerkes sivil örgütleri RF hükümetine Suriye’deki durumla ilgili aktif bir tavır takınması talebinde bulunacak. Karaçay-Çerkes Adıge Khase Başkanı Muhamed Çerkesov, bugün Çerkesk’te Suriye’deki Çerkeslerin durumunun görüşüleceğini açıkladı ve “Suriye’deki durumla ilgili aktif bir tavır takınması için Rusya hükümetine başvuru hazırlayacağız. Bize göre, bu tavır Suriye’de akan kanın iç savaşa dönüşmemesi ve yabancı devletlerin anlaşmazlığa müdahale etmemesine yönelik olmalıdır” dedi.
Çerkesov, eğer Suriye’de iç savaş başlarsa Rusya’daki sivil örgütlerin Rusya hükümetinden Suriyeli Çerkeslerin korunması için mümkün olan her şeyi yapmaları talebinde bulunacaklarını açıkladı.
Adıgey Adıge Khase Başkanı İlyas Soobtsokov’un açıklamasına göre, yarın Adıgey’in Tahtamukay köyünde, 'Suriyeli Çerkeslerin kaderine kayıtsız kalmayanların katılacağı' bir toplantı gerçekleştirilecek. Soobtskov “Bu ciddi bir problem ve geniş çaplı bir çözüme ihtiayaç duyuyor. Adıgey Başkanı Aslan Thakuşinov, Adıgey yönetiminin, Suriyedeki Çerkeslere gerekli desteğin verilmesi yönündeki konuyla ilgili yaklaşımını ortaya koydu. Biz bu açıklamayı destekliyoruz” dedi.
Soobtskov, Adıge Khase’nin Suriye’deki Çerkeslerle dayanışma işareti olarak bir eylem yapmayı planladığını da ekledi. Soobtskov “Biz Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’e Suriye’deki Çerkeslere destek göstermesi talebinin yer aldığı bir mektup metni hazırlamayı, durumdan endişe duyan herkesin bu mektubu imzalayıp Medvedev’e gönderebilmesi için istiyoruz” dedi.
RF Gazeteciler Birliği bünyesindeki medyada etnik-dini problemler merkezi genel müdürü Suliyet Kusova-Çuho “Suriyeli Çerkeslerin Rusya Federasyonu'na yerleştirilmeleri kararı, yardımsever bir hareket, Rusya Devleti çıkarlarına uygun bir hamle olur. Ayrıca, 2014 Olimpiyatları öncesi var olan gerginliği azaltabilir” dedi.
Bugün Çerkes diasporasının halen tüm haklara sahip yurttaşlar olarak kabul edilmediğini belirten Suliyet Kusova-Çuho “Rusya yasamasına göre, Çerkesler Voronejski bölgesine yerleştirilebilir, ancak tarihi topraklarına, bugünkü şekliyle Adıgey, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes’e, güya bu cumhuriyetlerde iş bulunmasıyla ilgili problem olduğu gerekçesi ile dönemiyorlar” dedi.
Rusya Bilimler Akademisi medeniyet ve bölgesele araştırmalar merkezi üyesi Naima Nefliaşeva, Rusya’nın, 1990 yılında Yugoslavyalı Çerkeslerin geri dönüşü konusundaki tecrübesini tekrarlarsa, uluslararası arenada, özellikle de Orta Doğu’da otoritesini arttıracağını düşünüyor. Ayrıca Rusya’nın bu durumu değerlendirmemesi halinde, Suriyeli Çerkeslere yardım konusunun diğer devletler tarafından değerlendirileceğini kaydetti. KU/ÖZ/YA