Tshinval/Ajans Kafkas – Amerika’nın Kafkasya’ya girmek için sıçrama tahtası olarak kullandığı Gürcistan’ın Güney Osetya’ya karşı başlattığı askeri harekat gecikmeden Rusya’nın da doğrudan taraf olduğu bir savaşa dönüşürken Kafkasya’da tepetaklak felaketlere sürükleniyor.
Önceki geceden itibaren Güney Osetya’nın başkenti Tshinval’i füze ve tank ateşleriyle yerle bir edip en az 2000 bin sivilin yaşamına mal olan Gürcistan’ın saldırganlığına karşı bugün Rusya’nın Gürcü kentlerini vurmasıyla savaşın rengi tamamen değişti. Rus barış gücünün de hedef olması üzerine misilleme harekâtına girişen Rusya 150 tankla Tshinval’e girip Gürcü birliklerini geri püskürtürken Rus savaş uçakları da Vaziyani üssü ve Marnueli havaalanının ardından Karadeniz’de Hazar petrolünün Batı’ya sevk noktası olarak Gürcistan için stratejik önem arz eden Poti limanını yerle bir etti. Rusya, Güney Osetya’ya saldırarak Kafkasya’da savaş tarihine bir çentik daha atan Gürcistan’ın Senaki üssünü de vurdu. Rusya’dan en sarsıcı darbeyi ise Gori kenti aldı. Gori’deki üs ve bazı binalar hedef olurken bölge sakinleri Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e doğru kaçmaya başladı. Gürcistan’ın demiryolu şebekesi ve bazı köprüler de tahrip edildi.
‘Gürcüler Tshinval’den çekildi’
Tiflis toplam 10 Rus savaş uçağını düşürdüğünü ileri sürerken Rusya sadece iki uçağının vurulduğunu belirtti. Ayrıca Gürcistan 10 Rus tankının imha edildiğini savundu. Bir Rus pilotunun da yaralı olarak ele geçirildiği kaydedildi.
Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanı Ekaterina Şaraşidze de, Rus uçaklarının Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattını hedef aldığını ama vuramadığını iddia etti. Bu arada savaşın ilk günü Gürcistan’ın yerle bir ettiği Tshinval’de yanan evler ve tanklar, kaçışan kadın ve çocuklar görülürken Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı Vladimir Boldyrev, "Gürcü birliklerini çıkardık, kenti özgürlüğüne kavuşturduk" açıklamasını yaptı. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ise "Güney Osetya bölgesini Cava dışında tamamen denetim altına aldık" iddiasını sürdürdü.
Resmen savaş ilanı
Çatışmalar büyürken Saakaşvili, Rusya’ya resmen savaş ilan etmekten de geri durmadı. Dün Güney Osetya’yı tamamen ele geçirmek için yedekleri silah altına çağırıp tam seferberlik ilan eden Saakaşvili, bugün de Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayıp "İlan ediyorum; Rusya ile savaş halindeyiz" dedi. Hemen ardından Saakaşvili’nin imzalamış olduğu 15 günlük savaş hali kararı parlamentoda kabul edildi. Gürcü lider parlamentodan olağanüstü hal ilanı için onay istedi. Fakat anlaşılmadık bir şekilde olağanüstü hal ilanı meselesi gündemden hızlıca düştü. Rusya’nın demir yumruk gibi inmesi üzerine ABD Başkanı George W. Bush "Rusya bombardımanı durdursun, 6 Ağustos’taki statüye geri dönülsün" açıklamasını yaparken Gürcü lider de konuşmasının tonunu düşürdü. Saakaşvili ikinci açıklamasında savaş ilan ettiklerini ama ateşkesten yana olduklarını söyleyip “Savaş hali sıkıyönetim rejimine geçildiği anlamına gelmiyor” dedi.
Savaşı başlatan taraf olduğu halde Saakaşvili bu kez de Rusya’yı sorumlu tuttu. Saakaşvili Gürcistan’ın Güney ve Kuzey Osetya’yı birbirine bağlayan geçitten girip işgal hazırlığına başladığı için harekata geçtiklerini iddia etti. Irak’taki 2 bin askerini derhal geri çağıran Saakaşvili, Batum’daki birliklerini de çatışma bölgesine sevk etti.
Rusya’nın iki şartı
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ise Bush ile görüşmesinde sorunun tek çözümünün Gürcistan’ın çatışma bölgesinden çekilmesi olduğunu vurguladı. Gürcistan’dan saldırmazlık anlaşması imzalanmasını da isteyen Medvedev “Gürcistan’ın barbarca hareketleri sonucu binlerce insan öldü ve onbinlercesi mülteci durumuna düştü” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da sivil ve Rus barış gücüne saldırı yapılan her yeri bombalayacaklarını söyledi. Gazetecilerin ‘Tiflis’i de vuracak mısınız’ sorusu üzerine Lavrov, "Tiflis’ten saldırı geleceğini sanmıyorum ama saldırı için kullanılan bütün yerler güvende olmayacak" dedi. Rusya’nın NATO elçisi Dmitri Rogozin de "Güney Osetya’da olup bitenler etnik temizlik ve soykırım" ifadelerini kullandı.
İkinci cephe Abhazya’da
Abhazya da Güney Osetya ile dayanışma sergilemek için Gürcistan’ın işgal ettiği toprakları üzerinde ikinci bir cephe açtı. Saakaşvili’nin 2008’e kadar geri alma vaadi yüzünden Güney Osetya’dan sonra sıranın kendilerine geleceğini hesaba katan Abhazya, Yukarı Kodor vadisini bombalamaya başladı. Yukarı Kodor’da Tiflis’in 2006’da kurdurduğu “alternatif Abhazya yönetimi”, vadide iki köyün Rus uçakları tarafından bombalandığını söylerken Sohum, Abhazya’nın hem toplarla hem savaş uçaklarıyla harekata geçtiğini duyurdu. Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba da "Abhaz silahlı kuvvetleri Gürcü askerlerini Kodor’dan çıkarmak için operasyon başlattı" dedi. Ajans Kafkas’a ulaşan bilgilere göre, Abhazya karadan da Gürcistan’la sınırı teşkil eden İngur nehrine doğru ilerlemeye başladı. Sohum kaynakları askerlerin Gürcü birlikleriyle karşılaşmadığını belirtirken Saakaşvili “Abhazların saldırısını geri püskürttük” dedi. Abhazya’nın niyeti Kodor’daki Gürcü birliklerini tamamen söküp atmak ve bölgede kontrolü sağlamak. Gürcistan 1994 Moskova Anlaşması’nı ve BM’nin ilgili kararlarını çiğneyerek 2006’da Kodor’un üst kısmına askeri yığınak yapmıştı. BM Güvenlik Konseyi’nin iki kararına rağmen Tiflis askerlerini çekmemişti. FT