Kokoyti 2008’de sürpriz bekliyor

Tshinval – Gürcistan’daki seçim sürecinde iktidar ve muhalefet toprak bütünlüğünü sağlama vaatleriyle Abhazya ve Güney Osetya’da yeni cephe açma sinyalleri verirken Güney Osetya lideri Eduard Kokoyti, Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesine bağlı olarak uluslararası alanda kendilerine tanınma piyangosu vuracağına inanıyor.

RBC (RosBusinessConsulting) ajansına demeç veren Kokoyti, Gürcü siyasileri Kafkasya’yı toptan ateşe sürükleyecek yeni bir maceraya kalkışmamaları yönünde uyarıyor. İşte Oset liderin 2007 değerlendirmesi ve 2008’den beklentileri:

 

Bu yılın sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Bu sene Güney Osetya için çok başarılı bir yıldı. Ülke vatandaşımızın sosyal durumunu oldukça iyi bir duruma getirmeyi başardık. Güney Osetya Cumhuriyet devletinin sağlamlaştırılması konusunda ciddi adımlar atıldı. Ülkemizde (Rusya) Devlet Duma seçimleri yapıldı. Güney Osetya’da yaşayan Rusya vatandaşları, anayasal görevlerini yerine getirebilme imkanı buldu, seçime katılabilmeleri için tüm şartlar sağlandı. Bunun dışında Tshinval’de tüm Osetler için anlamı büyük olan VI. Oset Halk Kongresi yapıldı.

 

Gürcistan’da yapılacak seçimlerin Güney Osetya için ne gibi sonuçları olabilir?

 

Komşu Gürcistan’daki seçimler, Gürcü devletinin iç meselesi. Ama bizler, tüm Gürcü seçim kampanyasına saldırgan konuşmaların eşlik ediyor olmasından endişeliyiz. Gürcistan siyasi yönetimi ve muhalefeti yerine getirilemeyecek fantastik vaatlerde bulunuyor, ‘bölgesel bütünlük’ dedikleri şeyi yeniden sağlamak. Gürcistan zaten tamam, çünkü kendi cumhuriyetinin sınırlarını Gürcistan kendisi belirledi. Güney Osetya ve Abhazya’ya gelince bizler hiçbir zaman Gürcistan cumhuriyeti yapısına girmedik. Biz varlığına son veren Gürcistan SCB yapısında idik. Bizler bağımsız olarak tanınmaya tam hak sahibiyiz. Bu halkın kendi iradesi. Halkın kendi idaresini belirleme hakkını henüz uluslararası hukukta kimse iptal etmedi. Bizler bu hakkı kullandık ve tanınmayı başaracağız. Bir kez daha Gürcistan tarafına pozisyonunu incelemesini teklif ediyoruz, Tiflis’i barışçıl ve medeni bir diyaloga çağırıyoruz.

 

Kosova ile ilgili duruma bağlı olarak gelecek yeni yıldan neler bekliyorsunuz?

 

Kosova ile ilgili olarak şunu hatırlatmak isterim, sadece ayrılan cumhuriyetlere değil, aynı zamanda onların hangi devletlerden ‘çekildiklerine’ bakmak lazım. Gürcistan’dan farklı olarak Sırbistan normal, işleyen demokratik kurumlarıyla bir devlet. Gürcistan ise sürekli heyecanlı ve devlet olarak tamamen oluşmadı. 2008 yılının Oset halkının tarihinde kritik bir yıl olacağını düşünüyorum. Uluslar arası arenadaki olaylar ülkemizin hızlı şekilde tanınmasına yardımcı olabilir. Her Oset’in hayali olan şey gerçekleşebilir, tarihi adalet gerçekleşebilir ve az sayılı Oset halkı birleşebilir.

 

Güney Osetya olumsuza yanı olayların askeri gelişimine ne kadar hazır?

 

Gürcistan tarafının saldırı düşüncesini, Güney Osetya’yı ele geçirme planını bilerek bizler olayların her türlü gelişimine hazırız. Ancak süreci barış alanında tutmak için elimizden geleni yapacağız, yeni bir savaş olmaması için çalışacağız, çünkü bu sadece Güney Osetya ve Gürcistan için değil, tüm Kafkasya için zararlı olacak, çünkü Kuzey Kafkasya halkları bu savaşa seyirci kalmayacak. ÖZ/FT