Çerkesk/Ajans Kafkas – Karaçay sivil örgüt liderleri ‘Ezilmiş Halklar Kongresi’ yapılması girişiminde bulundu.
Kongrede ‘ezilmiş halkların rehabilitasyonu’ kanununa işlerlik kazandırılması ve sürgün edilmiş halkları ilgilendiren güncel meseleler gündeme getirilecek. Kongreye Stalin döneminde soykırım ve sürgüne maruz kalmış Kuzey Kafkasya halklarının (Karaçay, Balkar, İnguş, Çeçen, Kalmık) temsilcilerinin katılması planlanıyor.
Karaçay sivil örgütü ‘Alan’ın Başkanı Ahmat Katçiyev “26 Nisan 2011’de ‘ezilmiş halkların rehabilitasyonu’ ile ilgili kanunun kabul edilişinin 20. yılı olacak. Ancak geçen uzun süreye rağmen kanunun gerekleri yerine getirilmiş değil” dedi.
Karaçay-Çerkes Parlamentosu milletvekili Salih Hapçayev “1991’de kabul edilmiş olan ‘ezilmiş halkların rehabilitasyonu’ kanunu, topluca yerlerinden sürülen halklara karşı işlenen suçun, devlet tarafından kabul edildiğini gösteriyor. Bilindiği gibi kanun, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel sorunların çözümünü öngörüyor. Ancak özellikle ekonomik ve kültürel problemlerin çözümü noktasında ciddi sıkıntılar var” açıklamasında bulundu.
Hapçayev “Sürgün yıllarında yitirilen mülklere (ev, tarla, havyan, demirbaş) karşılık sürgün edilenlere kişi başına sekiz bin ruble maddi yardım yapıldı. Bu rakam o dönemde bir büyükbaş hayvan bedeline karşılık geliyor. Tabii ki insanlar böylesine adaletsiz bir ödemeye karşı öfkeli” dedi. Hapçayev sürgün edilen diğer halklarla birlikte Karaçayların 14 yıl boyunca çektikleri sıkıntıların yanında her türlü kültürel haklardan da mahrum kaldıklarını, bu dönemin halkların tarihinde 14 yıllık bir kayıp olduğunu kaydetti.
Karaçay sivil örgütü ‘Camagat’ın Başkanı İsmail Haçirov ise tüm cumhuriyetlerde ‘ezilmiş halkların rehabilitasyonu’ ve sürgün edilmiş halkların problemleri üzerinde çalışacak bir koordinasyon konseyi kurulması gerektiğini ifade etti.
1943-1944’de Çeçenya ve İnguşetya’da 485 bin kişi, Kalmık Cumhuriyetinden 101 bin kişi, Karaçay-Çerkes’den 70 bin kişi, Kabardey-Balkar’dan 37 bin kişi evlerinden Orta Asya’ya sürüldü.
KU/ÖZ/YA