‘Karaçay-Çerkes’e Rus başkan atansın’ çağrısı

Çerkesk/Ajans Kafkas – Karaçay-Çerkes’te Karaçay ve Çerkesler arasında yaşanan gerilimler Adıge sivil hareket liderlerinden birinin öldürülmesinin ardından tehlikeli hal alırken ülkede az sayılı halklar çözüm olarak Rus kökenli bir devlet başkanı istiyor.

Kuzey Kafkasya Federal Bölge Özel Temsilcisi Aleksarder Hloponin’e mektup yazan sivil toplum liderleri, Karaçay ağırlıklı yönetimi gerilimin baş müsebbibi gösterdi. Rus adlı sivil örgütün başkan İ. H. Hohlaçev, Abaza sivil örgütünün başkanı M. A. Takuşinov, Çerkesk Nogayları Konseyi Birlik’in başkanı Y. B. Karasov, Adıge Khase Başkanı M. H. Çerkesov, Oset örgütü Laba’nın temsilcisi V. G. Dzugayev, Karaçay-Çerkes Yunanları sivil birliğinden V. İ. Kuznetsov, Karaçay-Çerkes Ermeni sivil hareketinden V. S. Alaverdov’un imzasını taşıyan mektupta Devlet Başkanı Boris Ebzeyev, 1999’da etnik temsile göre kadroların oluşturulmasını öngören yazılı olmayan anlaşmayı bozmakla suçlandı. Mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Yakın zamana kadar Karaçay-Çerkes vatandaşları, Çerkes ve Karaçay halklarının milli nedenlerle karşı karşıya geldiği 1999 olaylarının hafızadan silindiğini düşünüyordu. Aslında, milletler arası ilişkiler alanındaki gizli durum, ülkeye devlet başkanı olarak sayın B. S. Ebzeyev atanıncaya kadar sürdü.  

İlk atamalarından başlayarak Boris Ebzeyev, Karaçay-Çerkes halkına 1999 anlaşmalarına göre yaşama niyetinde olmadığını gösterdi. Ülke hükümet başkanlığına Çerkes olmayan birini atayarak Boris Ebzeyev son yıllarda Karaçay-Çerkes’de yerleşmiş olan hassas dengeyi ihlal etti. Ve temel mantığa aykırı bu hareketleri bölgede sosyo-politik durumu tamamen bozdu ve ülke halkı yeniden milli çatışma sınırına geldi.

Çerkes halkının ve onun sivil örgütü Adıge Khase’nin fikirlerinin görmezden gelinmesi, Rusya Federasyon Konseyi’ne Karaçay-Çerkes’in tüm halkları için uygun olan değil de sayın Ebzeyev’e uygun olanının atanma konusundaki benzersiz hayasızlık, kadro politikası meselelerinde sadece tek bir halk lehine aşırılıklar, diğer milletlerden gençlerin sosyal geleceklerinin olmayışı büyük sayıda toplu genç çatışmalarına neden oldu, son ikisinde de silah kullanıldı.

Karaçay-Çerkes Devlet Başkanına, ülkenin güvenlik kurumları başkanlarına defalarca yapılan başvurular kale alınmadı. Ülke devlet başkanının eylemsizliğinin doğrudan veya dolaylı olarak bir taraftan Karaçay, diğer taraftan Çerkes ve Abazin gençleri arasındaki toplu kişisel kavgaları tahrik ettiğini düşünüyoruz.

Ülkeyi yaklaşık otuz yıldır Karaçay siyasi elitinin yönetiyor olması, federal yönetimin müdahalesinin olmaması, yerel yönetimin ortaya çıkan ciddi etnik sosyal problemlerde suçlulara müsamaha, Karaçay gençlerde cezasız kalacakları hissinin oluşması diğer halkların gençliğini bu sınırsızlığa karşı durmaya sevk ediyor.

14 Mart 2010’da Çerkes gençliği liderlerinden, üç çocuk babası Aslan Jukov’un öldürülmesiyle Karaçay-Çerkes’de olaylar geri dönülemez bir hal aldı. Ülkedeki durumda radikal değişiklik sadece federal merkezin acil müdahalesi ve siyasi iradesi ile mümkün olabilir. Ve buna bağlı olarak tüm Karaçay-Çerkes halkı için önemli pozitif sinyal, acil olarak Karaçay-Çerkes cumhuriyeti devlet başkanlığına bir Rus’un atanması olabilir. ÖZ/FT