Kabardey-Balkar’da ayrılık şarkısı mı?

Nalçik/Ajans Kafkas – Moskova’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasının Kuzey Kafkasya’nın diğer cumhuriyetlerindeki bağımsızlık arzusunu kamçılayacağı uyarıları eşliğinde İnguşetya’da devlet teröründen bıkan İnguşlar ‘Rusya ile davam mı, tamam mı’ sorusunu sorarken Rus Haber Ajansı RİA Novosti benzer bir sürecin alttan alta Kabardey-Balkar’da yaşandığını öne sürdü.

“Kuzey Kafkasya’da yeni bir ‘sıcak nokta’ daha meydana geldi: Kabardey-Balkar Müslümanlarının radikal kısmı, cumhuriyetin Rusya’nın yapısından çıkmasını istiyor” diyen ajans, insan hakları savunucusu Aleksandr Jukov’un bu konudaki değerlendirmelerine yer verdi. Kabardey-Balkar Müslümanlarının önemli bir bölümünün Rusya karşıtı olduğunu belirten Jukov’un tespitleri şöyle:

"Kabardey-Balkar’ın Rusya’dan ayrılması onlar için amaç değil, araç. Onlar cumhuriyette şeriata uygun İslam devleti inşasından yana. Elbette bu da Rusya devlet yapısı şartlarında mümkün değil. Şu anda cumhuriyetteki Müslüman toplum yarı yasal durumda. Bunların radikalleşmesi 2005’de Nalçik’te güvenlik kurumlarına yapılan saldırıdan beri devam ediyor.” Jukov, Kabardey-Balkar vatandaşlarının devletin 13 Ekim 2005 olaylarını soruşturma şeklinden rahatsızlık doyduğunu belirterek, “Halk bu olayla ilgili suçsuz insanların gözaltına alındığını ve işkenceye maruz bırakıldıklarını ifade ediyor. Müslüman topluluğun (Kabardey-Balkar Cemaati) üyeleri ise, Müslümanlara karşı işlenen suçlardan dolayı suçlu olan polislerin medeni yollarla cezalandırılmasına olan inançlarını çoktan kaybetti” diyor.

Yine de durumun İnguşetya ile özdeşleştirilemeyeceğine işaret eden Jukov  “Kabardey-Balkar’da gizli protesto var. İnguşetya’da olduğu gibi geniş çaplı ayrılıkçı hareket Kabardey-Balkar’da yok” notunu düşüyor. Ajans ise İnguşetya’daki kitlesel gösterileri tertip eden organizasyon komitesinin başkanı Magomed Hazbiyev’in Rusya’dan ayrılmak için dünya toplumlarına seslenmek istediklerine dair açıklamasını hatırlatıyor. Benzeri bir çıkış Tataristan’dan gelmişti. Kazan’da yayımlanan ‘Zvezda Povoljya’ gazetesi Tatar milli bağımsızlık partisi ‘İttifak’ın lideri ve Dünya Tatar Kongresi icra komitesi üyesi Fauzia Bayramova’nın Tataristan’ın bağımsızlığının tanınması çağrısını yayımlamıştı. Başkırdistan’da da Kremlin’den kendi kendini tayin hakkının tanınması istenmişti. NR/ÖZ/FT