Mahaçkale/Ajans Kafkas – Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi oluşturulması farklı tartışmalara yol açarken Rusya Bilimler Akademisi Medeniyet ve Bölgesel Araştırmalar Merkezi Kafkasya Bölüm Başkanı Enver Kisriev, bölgeyle ilgili Kremlin’in yaptığı tercihlerde artılar ve eksilere dikkat çekti. Kisriev, genel olarak böylesi bir idari yapının oluşturulmasını olumlu bulurken bölgede var olan müzmin sorunları Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’ne vali olarak atanan Aleksander Hloponin’in çözemeyeceğini, bu konuda Kremlim’in kararlı iradesinin gerektiğini belirtti.
Kuzey Kafkasya’yı da içine alacak şekilde 2001’de oluşturulmuş Güney Federal Bölgeler’in jeopolitik şartlara uygun düşmediğini, yeni idari yapıpınsa jeopolitik yapıya daha uygun olduğunu kaydeden Kisriyev “Güney Federal Bölgeler’de Rostov başkent olarak bulunuyordu. halbuki Rostov en iyi durumda Kafkasya’nın kapısıydı. 21. yüzyılda aslında Rostov bölgesi ekonomik ve sanayi ilişkilerinde Povolsjki’ye yakın” dedi. Kisriyev yeni bölgeye Adıgey’in dahil edilmemesi konusunda ise “Adıgey neden dahil edilmedi pek anlamadım. Biliyorum Adıgey, Krasnodar Kray ile sıkıca bağlı. Krasnodar Kray ise haklı olarak Kuzey Kafkasya bölgesine girmiyor. Gerçi her ne kadar Krasnodar Kray Kuzey Kafkasya’da olsa da, bugünün jeopolitik durumunda maalesef gerçekten bu bölgede yapacağı bir şey yok. Ama Adıgey’i bu bölgede bırakmak mümkündü, çünkü onun da daha az ifade ediliyorsa da aynı problemleri var” dedi.
Kisriyev Petigorsk’un yeni bölgenin başkenti olmasını da doğru bir seçim olarak değerlendirip “Petigorsk, jeopolitik Kuzey Kafkasya başkenti denebilir, çünkü bu adil karar” diye konuştu. Ancak Kisriyev, Hloponin’in Kuzey Kafkasya’nın problemleriyle başedemeyeceğini düşünüyor: “Hloponin seçkin bir yönetici, uzman bir yönetici. Eğer o General Motors’un başkanı olsaydı, bu şirketin krizi ile başedebilirdi veya başka krizi olan bir şirketin. Ama mesele şu ki, Kuzey Kafkasya problemleri General Motors’un problemleri gibi değil, politik problemler. Bu problemlerde ekonomik uzmanlık değil siyasi irade lazım, ekonomik problemleri değil stratejik problemleri çözmek gerekiyor. Aksi takdirde hiçbir ekonomik önlem, hiçbir işsizlikle mücadele gayreti, bu bölgelerde ekonomik hayatı canlandırmak için hiçbir gayret yardımcı olmayacktır, çünkü insanlar tüm ekonomik hayatı tekelinde tutan klancılık şartlarında boğuluyor. Orada adil toprak reformu lazım. Bunun için hiçbir ihtisas lazım değil, irade lazım. Çoktandır ne yapılması gerektiği biliniyor. Orada ne yapılması gerektiğini bilmek için akıl lazım değil. Mesele sadece, sonradan seni parçalarınla kimsenin toparlayamayacağı, böylesine riskli bir işi kimin üzerine alacağıdır. Orada toprak reformu lazım, Kafkasya’yı parçalıyor. Politik irade olmadan, yönetime güven olmadan, bu yönetimin adil olduğu ve toprak meselesini bir kereliğine ve tamamen çözeceğine inanılmadan hiçbir sonuç olmaz. Ve hiçbir seçkin uzman, idareci bununla baş edemez.”
Yolsuzlukla kim başedecek? Zira yolsuzluk, Kuzey Kafkasya problemi değil, Kuzey Kafkasya’da onun, danslarının diğer danslara göre spesifiki olduğu gibi bir spesifiki var. Ama yolsuzluk yolsuzluktur, onda spesifik bir renk oluşturuyor, ama aslında o her yerde aynı. Yolsuzlukla mücadele etmek lazım, çoktandır herkesi tutuşturan klan tekelciliğini ezmek lazım. Kuzey Kafkasyalılar ise işsizlik problemi ile kendileri başeder, onlar kendileri iş bulur, eğer alt yapı olursa onlar kendileri oluşturur. Yönetim becerileri değil, irade lazım ve Kuzey Kafkasya’da Hloponin’in iradesi değil, Kremlin’in iradesi lazım.” RE/ÖZ/FT